Etiopian tuomisia 2:  ”Lintu lentää kahdella siivellä”

Usein vaikutti siltä, että kyse oli myös omakohtaisesta tunteesta: he ovat itse saaneet niin paljon rakkautta osakseen, että haluavat jakaa tätä rakkautta myös toisille.

Sain tilaisuuden vierailla neljän kollegan kanssa Etiopiassa marraskuussa 2018. Tässä tuomisia matkaltamme.

”Lintu lentää kahdella siivellä”

Etiopian Mekane Yesus kirkko tuli varsin räväkästi sisarkirkkojen tietoisuuteen vuonna 1972, kun se lähetti niille kirjeen. Kirjeessä peräänkuulutettiin kokonaisvaltaisuutta. Etiopialaiset ihmettelivät, miksi länsimaalaisilla on tapana pilkkoa asioita erilleen niin, että evankeliumin julistus ja evankeliumin välittäminen teoin ovat eri laareissa. Tämä vaikutti kirkon mielestä keinotekoiselta ja he kutsuivat kaikkia palvelemaan ”koko ihmistä” (Serving the whole person). Muiden vastaavanlaisten (esim. Etelä-Amerikkalaisten kirkkojen) ajatusten myötä tästä on kehittynyt sekä ekumeenisen että lähetysliikkeen perusteisiin kuuluva näkemys kokonaisvaltaisesta missiosta (Holistic mission).

Nyttemmin Etiopian valtio on pakottanut uskonnolliset organisaatiot rekisteröimään omat kehityshankkeensa niin, että niiden suunnitelmista ja toteutuksesta käy ilmi, ettei hankkeita käytetä uskonnon propagoimiseen. Etiopialaiset ovat siis siinä tilanteessa, että heidän on hallinnollisesti erotettava toisistaan diakoniset hankkeet hengellisistä hankkeista. Tämä ei kuitenkaan estä heitä kokemasta, että kaikki kristillinen palvelu nousee Jumalan rakkaudesta.

Addisu Alamirew Biagdie, Dessien kehitysohjelmien johtaja

Tämä huokui vahvasti Dessien alueen kehityshankkeiden johtajan Addisu Alamirew Biagdien puheissa ja olemuksessa. Siksi hankkeita ja projekteja toteutetaan vahvasta hengellisestä pohjasta. Tämä liittyy nimenomaan hankkeiden vastuuhenkilöiden elämään kristittynä. He eivät käytä hankkeita julistuksen välineenä, mutta ovat vakuuttuneista siitä, että niiden kautta he ovat todistamassa Jumalan rakkaudesta. Usein vaikutti siltä, että kyse oli myös omakohtaisesta tunteesta: he ovat itse saaneet niin paljon rakkautta osakseen, että haluavat jakaa tätä rakkautta myös toisille. He myös tuntuivat luottavan siihen, että Pyhä Henki voi puhua ja puhutella tätäkin kautta.

Kokonaisvaltaisuus näkyi myös monenlaisessa sanoituksessa: ”Lintu lentää kahdella siivellä” tai ”yhdellä kädellä ei voi taputtaa”. Mitä se voisi olla meidän seurakuntaelämäämme sovellettuna. Etiopian Mekane Yesus kirkon diakonisen työn perusteisiin enlanninkielellä voi tutustua kehitysosaston sivuilla.

Artikkeli on julkaistu aiemmin kirkkohallituksen Kirkonkello -verkkojulkaisussa tammikuussa 2019. Ensimmäinen osa ”Kasvukipuja” on luettavissa myös Kirkkomme Lähetys -lehdessä. Viimeinen osa julkaistaan viikon päästä.

Jaa artikkeli: