On syntynyt pelastaja!

Valokeilassa Ilouutisen ohjaaja Piia Kleimola (oik.) ohjeistaa lapsinäyttelijöitä, samalla kun seuraa reportteri Anna-Maria Jurvaa haastattelemassa paimenia kedolla. Suora lähetys Kouvolan Keskuskirkosta jouluaatonaattona.

Kouvolan Keskuskirkossa päivitetään yli 2000 vuoden takaiset Pyhän maan tapahtumat.

Suorassa lähetyksessä uutisankkuri välittää kokonaiskuvaa Jerusalemista. Hänen apunaan kentällä, muun muassa Betlehemissä häärivät reportteri ja kuvaaja, jotka poimivat vaikutelmia niin paimenilta kuin itämaiselta naiseltakin.

Tapahtumia tämän päivän uutisstudiossa kommentoivat tuon ajan juutalaisen lain opettaja, profeetta ja roomalainen hallitsija.

Mitä on tapahtunut?

Kerrotaan Daavidin kaupungissa syntyneen Vapahtajan, Kristus Herran, jota myös Pelastajaksi kutsutaan. Enkeli on jo ilmoittanut ilon koko kansalle, mutta todistajalausunnoista huolimatta mediaa epäilyttää: Että koko maailman Pelastaja makaisi nyt eläinten ruokinta-astiassa, tallissa aasin ja lampaiden keskellä!
Miksi uskonnolliset johtajat eivät kuulleet uutista ensimmäisinä?
Entä Maria? Neitsyt-synnyttäjä, jonka mies Joosef ei siis ole lapsen isä?
Ja ihmisetkö uskoisivat tämän kaiken!

TV-raati pohtii vielä Marian tilannetta, kun kuvaan ryntää kuningas Herodes. Tämä uhkailee ja maanittelee kansaa paljastamaan vastasyntyneen olinpaikan ja ilmiantamaan itämaan tietäjiä.

TV-kommentaattorit toteavat näkevänsä Herodeksessa syvästi pelokkaan miehen, joka epätoivoisesti yrittää turvata selustaansa ja säilyttää kruununsa.

Mutta, kuten hallitsija Antonius toteaa, Jeesus on ainutlaatuinen ja kyvykäs ohittamaan niin rodulliset kuin kulttuurillisetkin erot.

Lakiopettaja Gamaliel vetää asiat yhteen: – Toivo johtaa täyttymykseen. Kun toiveemme ovat sidoksissa Jumalan sanaan, voimme luottaa niiden toteutuvan.

Tämä on Valokeilassa Ilouutinen, suora lähetys Kouvolan Keskuskirkosta jouluaatonaattona. 

Kymmenen vuotta Lapsi tuo ilon -jouluvaellusta, ja nyt eräänlainen yhdistelmä Kauneimpia Joululauluja ja joulunäytelmää.

Idea uudenlaisesta joulutapahtumasta syntyi Kouvolan seurakuntaneuvostossa, jouluvaelluksen jouduttua katkolle kävelykatu Manskin remontin takia. – Tahdoimme kuitenkin tilalle jotain, sanomallista tapahtumaa, johon kaikenikäisten kaupunkilaisten olisi helppo osallistua.  – Kokosimme yhteistyöryhmän, johon lisäkseni kuuluvat Päivi Ainali, Vesa Vainio, Tuija Nuutinen ja Ulla-Maija Hiltunen, kertoo Maarit Kenttälä, joka värvättiin etsimään ja työstämään Kouvolaan sopivaa käsikirjoitusta jouluevankeliumista.

Amerikkalaisen draamaopettajan, Kathleen Aplebyn teksti osoittautui sellaiseksi. Kun tämä vielä lupasi rapakon takana sulkea tapahtuman ja tekijät rukouksiinsa, oli aika ryhtyä toimeen.

Kouvolan kirkkoherra Keijo Gärdströmin siunauksella edettiin, palkattiin tapahtumalle ammattiohjaaja Piia Kleimola, ja kun varat vielä riittivät, värvättiin Keskuskirkon pihalle muutama lammas ja yksi aasi, jouluvaellukselta perittyyn talliasetelmaan.

Kaksi niin ajallisesti kuin henkisesti ja fyysisestikin toisilleen vierailta tuntuvaa maailmaa kohtaavat kouvolalaisyleisön edessä. – Hahmot elävät yli 2000 vuoden takaisessa Betlehemissä ja Jerusalemissa, ja heitä haastattelee tämän päivän mediaväki, selvittää Kenttälä, jota työryhmä luonnehtii paitsi homman ytimeksi, myös tuottajaksi.

Hän ilmoittaa järjestäjien tavoitteeksi yhteisöllisen tapahtuman, jossa saa viipyä, istua yhdessä toivon sanoman äärellä, kiireen jo hiljalleen hellittäessä.

Piia Kleimola lupaa yleisölle jotain uutta ja erilaista, yhdistettynä vanhaan ja tuttuun.
– Joulumielen tästä saa varmasti!

Ohjaaja iloitsee mukaan saadusta monipuolisen edustavasta tekijäjoukosta, joka koostuu niin vapaaehtoisista kuin seurakunnan työntekijöistäkin. Oma roolinsa on myös yleisöllä, joka saa aina ilouutisten välissä laulaa sydämensä kyllyydestä kauneimpia joululauluja.

Lähes tunnin mittaisessa tapahtumassa käytetään nykytekniikan apuja, mutta kirkon pihalla eivät päivystä virtuaalieläimet, vaan ihka oikeat lampaat ja aasi.

Myös lämmintä glögiä tarjoilevat sotilaskotisisaret ovat aitoja ja paikallisia.

VALOKEILASSA ILOUUTINEN
Su 23.12. klo 16 ja 18 Valokeilassa Ilouutinen – Joulunäytelmä ja yhteislauluja Keskuskirkossa. Näytösten jälkeen kirkon pihalla Betlehemin talli eläimineen. Glögitarjoilu Maria-salissa. Järj. vapaaehtoiset yhdessä Kouvolan seurakunnan kanssa.

 

 

Jaa artikkeli: