Uusinta kokemusta ja tietoa maailmanlähetyksestä

Kirkkojen maailmanneuvoston maailmanlähetyksen ja evankelioimisen komission kokous järjestettiin toukokuussa 2019 kulttuurikeskus Sofiassa Helsingissä. Kokous keräsi yli 60 ihmistä ympäri maailmaa viikoksi jakamaan uusinta tietoa ja kokemusta lähetyksestä ja evankelioimisesta.

Kirkkojen maailmanneuvoston maailmanlähetyksen ja evankelioimisen komission (Commission on World Mission and Evangelism) kokous järjestettiin 16.-22.5.2019 kulttuurikeskus Sofiassa Helsingissä. Kokous keräsi yli 60 ihmistä ympäri maailmaa viikoksi jakamaan uusinta tietoa ja kokemusta lähetyksestä ja evankelioimisesta. Komission johtajaksi valittiin viime vuonna Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetystyön keskuksen johtaja, TT, FT Risto Jukko, joka isännöi toukokuun kokousta.

Helsingin kokouksessa käsiteltiin viime vuonna pidetyn Arushan konferenssin antia. Kokouksen aikana julkistettiin kaksi asiakirjaa Arushan konferenssin perintönä. Ne ovat kaikille sähköisesti luettavissa: kaksiosainen kokousraportti Moving in the Spirit (”Hengessä eläen”) sekä asiakirja Called to Transforming Discipleship (”Kutsu muuttavaan opetuslapseuteen”). Lisäksi on julkaistu Arushan raportin täydellinen digitoitu versio, joka sisältää lisämateriaalia.

Asiakirjat ovat saatavilla englanniksi, mutta ne on kirjoitettu helposti ymmärrettäviksi ja inspiroimaan kaikkia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita maailmanlähetyksestä. Kirkon lähetystyön keskus tuottaa vuoden 2019 aikana Arushan materiaalista merkittävän osan myös suomeksi ja ruotsiksi. Moving in the Spirit sisältää eri kirkkojen edustajien kuvauksia paikallisista toimintakonteksteista ja siitä, mitä lähetys voi olla ja mikä sen tarve on erilaisissa yhteiskunnissa ja toimintaympäristöissä. Kirja sisältää myös Arushassa 2018 pidetyt esitelmät ja konferenssiin liittyvää johdanto- ja taustadokumentaatiota.

Called to Transforming Discipleship sisältää taas käytännönharjoituksia ja voi toimia hyvänä virikkeenä seurakuntatyössä. Se perustuu Arushan hengelliseen materiaaliin. Kulttuurien välisyyttä sisältävät raamattupiirit, laulut, tanssit ja muu konkreettinen kokemus herätti Arushaan osallistuneissa erityisen hyviä ja voimakkaita muistoja. Koska rikas jumalanpalveluselämä ja eletyn uskonnon luovuus oli tehnyt suuren vaikutuksen osallistujiin, haluttiin julkaista se erillään konferenssin muusta aineistosta. Afrikkalainen teologia ja rukouselämä voi rikastuttaa eittämättä länsimaalaiseen perinteeseen kasvanutta henkilöä.

Sofiassa julkaistiin myös Come and See – A Theological invitation to the Pilgrimage of Justice and Peace. Kyseessä on Kirkkojen maailmanneuvoston Faith and Order (Usko ja kirkkojärjestys) komission vihkonen yhteisestä ja yhteyteen kutsuvasta pyhiinvaelluksesta kohti oikeudenmukaisuutta ja rauhaa. Kirkot voivat antaa yhteisen todistuksen vain, mikäli pyrkivät aidosti ymmärtämään toinen toistaan ja omaa luonnettaan palvelijana tässä maailmassa.

Suomenkielistä aineistoa käyttöön

Kirkon lähetystyön keskus julkaisee syksyn aikana suomeksi Called to Transforming Discipleship -aineistoon perustuvia hartauksia viikottain. Hartaudet julkaistaan Kirkkomme Lähetys -lehdessä täällä Lehterissä.

Jaa artikkeli: