Riparilla kysellään, mitä pukki toi

Jyväskylän seurakunnan tulevan kesän rippikoululeirit on päätetty siirtää järjestettäväksi syys- ja joululomien aikaan.

Rippileirejä odottavien nuorten puhelin soi tänä keväänä. Jyväskylän seurakunnasta otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä riparille tuleviin nuoriin ja heidän vanhempiinsa. Korona on nimittäin pakottanut siirtämään leirejä, mutta peruttu niitä ei ole.

Uuden ratkaisun mukaan rippileirit järjestetään syys- ja joululomien aikaan. Turvallisuussyistä tehty päätös koskee kesän kaikkia leirijaksoja. Myös päivärippikouluryhmät siirtyvät syksyyn. Asia koskee reilua tuhatta jyväskyläläistä nuorta.

Jyväskylän seurakunnan kirkkoherra Arto Viitala kertoo, että asiaan liittyen kuultiin isoa joukkoa perheitä.

– Perheiltä tuli selkeä viesti siitä, että moni kokee kesän suunnitelmien helpottuvan leirien siirtyessä. Huolta perheissä aiheutti leirien turvallisuus ja myös se, kuinka konfirmaatiojuhlia voitaisiin tulevana kesänä järjestää.

Perheissä koetaan Viitalan mukaan erittäin positiivisena se, että leirit järjestetään kuitenkin myöhemmin, eikä tämä tärkeä kokemus jää tältäkään ikäluokalta väliin.

Siirrosta huolimatta jokainen nuori pääsee Jyväskylässä halutessaan rippileirille.

– Noin puolet ikäluokan rippileireistä järjestetään syyslomalla ja loput sitten joulun välipäivinä, sanoo rippikoulupappi Ville von Gross.

Yleisenä ajatuksena on, että kesäkuun ja osa heinäkuun rippikoululaisista lähtevät leirille syysloman aikoihin ja muut joulun aikaan. Myös leiripaikat pysyvät pääosin samoina.

– Leirillä voi kokea joulun mystiikkaa, on tähtitaivas, saunomista ja välipäivien fiilistelyä. Joulun ajan fiilistä voi jatkaa leirillä ja kertoilla vaikka mitä pukki toi, von Gross pohtii loppuvuoden leirien sisältöä.

Hän myös toivoo riparilaisilta ideoita leireihin liittyen.
Konfirmaatioiden osalta siirto tarkoittaa sitä, että syysrippikoululaiset konfirmoidaan lokakuussa ja joulun riparilaiset tammikuussa. Myös viime hiihtoloman rippileirien konfirmaatiot on siirretty elokuun loppuun.

Halutessaan rippikoulun voi käydä myös etänä kesä- tai heinäkuussa. Etäryhmien konfirmaatiot järjestetään kirkossa loppukesällä tai syksyllä. Etäripari toteutetaan etäopetusohjelmistojen ja älypuhelinten avulla. Opetusta on viitisen tuntia päivässä parin viikon ajan.

– Siihen ei kuulu leirimeininkiä, mutta pyrimme tekemään myös etäriparista vahvasti yhteisöllisen, nuoriso- ja rippikoulutyön asiantuntija Janne Kippola sanoo.

Rippikoulujen siirtämiseen liittyvät suunnitelmat toteutetaan Jyväskylän seurakunnassa koronaepidemiaan liittyvien ohjeistusten mukaan, ja suunnitelmia muutetaan tai tarkennetaan tarvittaessa.

Jaa artikkeli: