Partioleiri nousee keskelle kaupunkia

Jyväskylän Kirkkopuistoon pystytetään toukokuussa 400 partiolaisen leiripuisto. Katja ja Valtteri Hirvonen odottavat taatusti erilaista partioleiriä.

Yhdeksänvuotias Valtteri Hirvonen liittyi partioon kaksi vuotta sitten. Liito-oravat -lauman muodostavat Tikkakosken partiolaisten lippukunnan nuorimmat, Sudenpennut.

– Isoveli oli partiossa, ja minäkin halusin mukaan heti kun pääsin, Valtteri muistaa.

Hirvosen perheen Katja-äidin mielestä partio on monipuolinen harrastus, jossa saa olla paljon ulkona ja retkeillä luonnossa. Partio on perheen yhteinen juttu.

– Partiossa oppii hyödyllisiä taitoja elämää varten. Se ei ole myöskään harrastuksena kalleimmasta päästä, Katja Hirvonen sanoo.

Uusi partiolainen saa huivin ja siihen kiinnitettävän lippukunnan merkin. Valtterillakin on partiohuivi ja -paita. Lisäksi tarvitaan retkeilyyn sopivat kamppeet.

Liito-oravien koloiltoja pidetään kerran viikossa Tikkakoskella seurakunnan tiloissa. Ryhmässä on kymmenkunta poikaa, vaikka tytötkin ovat tervetulleita. Kokoontumisissa touhutaan paljon ulkona ja opitaan leikinomaisesti monenlaisia partiotaitoja ja yhdessä toimimista. Toimintaa kuvaavat sanat: puuhailu, tarinat, tutustuminen, harjaantuminen ja ohjeiden mukaan toimiminen.

Eipä olisi muuten tullut mieleen mennä Kirkkopuistoon yöksi.

Ikäryhmälle sopivan leikinomaisen ja käytännöllisen tekemisen takana ovat pohditut kasvatustavoitteet ja toimintasuunnitelma. Suoritettavat tehtävät ovat nimeltään aktiviteetteja eli askelia. Valtterikin on miettinyt Yksissä tuumin -askelta varten yhteistyön ja kiitoksen merkitystä ja sitä, miten voi auttaa vanhempiaan.

Valtterin mielestä hauskinta koloilloissa ovat ulkoleikit. Hän on oppinut myös sytyttämään nuotion ja auttamaan puolijoukkueteltan pystyttämisessä. Viikkokokoontumisten lisäksi tulevat leirit, retket, partiotaitokilpailut ja tapahtumat.

Viime kesän partioleiriltä Valtterin mieleen jäivät erityisesti melontaretket ja mukavat touhut luonnossa. Ruokaa valmistettiin retkikeittimellä.
– Nukuin leirillä yhden yön teltassa ja kaksi yötä ulkona riippumatossa, Valtteri kertoo.

Kesällä Valtteri osallistuu ensimmäiselle suurleirilleen, mutta ensin tulee toukokuinen yhden yön partioleiri Jyväskylän ytimessä.

– Eipä olisi muuten tullut mieleen mennä Kirkkopuistoon yöksi. Varmasti on ainutlaatuinen ja aivan mahtava tapahtuma tiedossa. Jokaiselle ikäluokalle on järjestetty ohjelmaa, ohjaajana mukaan tuleva Katja Hirvonen sanoo.

Partiopuisto
  • Järvi-Suomen Partiolaiset järjestää Partioleirin Kirkkopuistoon 17.–18.5.
  • Leirille saapuu 400 partiolaista paikallisista lippukunnista Sudenpennuista aikuisiin.
  • Yleisö pääsee tutustumaan partioon ja osallistumaan askareisiin.
  • Kaikille avoin Nuotiokirkko perjantaina 17.5. klo 20. Leirihartaus tallennetaan ja esitetään Yle TV1-kanavalla sunnuntaina 26.5.
  • Partioleiri on osa Jyväskylän Kirkkopäivien ohjelmaa.
Jaa artikkeli: