Liikunta-agentit aloittavat tutkimukset

Jyväskylän seurakunta on saanut omat liikunta-agenttinsa. Heidän on määrä selvittää, miten liikunnallisuus toteutuu seurakunnan toiminnassa sekä innostaa lapsia ja nuoria liikkumaan.

Vaajakosken alueseurakunnan lapsityönohjaaja Tarja Palander ja diakoni Tero Reingoldt on valittu Lapuan hiippakunnan uusiksi liikunta-agenteiksi.

Liikunta-agentit kiertävät omien hiippakuntiensa alueella kartoittamassa sitä, miten liikunta on mukana lasten ja nuorten toiminnassa.

– Pyrimme keräämään mahdollisimman paljon tietoa siitä, millaista liikkumista ja liikuttamista tapahtuu. Kartoitamme toimintamalleja ja pohdimme sitä, miten liikkumista voisi lisätä seurakunnassa, Tero Reingoldt kertoo.

– Ja nyt puhutaan nimenomaan liikunnasta, ei niinkään urheilusta, Tarja Palander painottaa.

Liikunta-agenttien projekti kestää kaksi vuotta ja sen aikana on tarkoitus kiertää laajalti, ei pelkästään Jyväskylässä, vaan koko Lapuan hiippakunnan alueella.

Itsekin liikunnalliset Palander ja Reingoldt tekevät työtä tiiminä. Heidän mielestään liikunnallisuutta voi ujuttaa mukaan kaikkeen tekemiseen pikkuhiljaa.

Lasten kanssa toimiessa pelit ja leikit ovat erityisen toimiva tapa lisätä liikettä. Leikkien avulla opitaan myös sääntöjä ja saadaan onnistumisen kokemuksia.

– Perheleireillä on järjestetty zumban tapaista liikkumista. Lasten ja nuorten leireillä taas esimerkiksi pihapelejä, Tarja Palander listaa.

Yksi avaus ja esimerkki liikunnallisuuden kehittämisestä oli taannoinen isä-lapsi -tapahtuma, jossa lapset pääsivät vierailemaan Synergia-Areenalla ja tapaamaan Jypin edustusjoukkueen pelaajia.

Palander ja Reingoldt uskovat, että tämänkaltaiset tapahtuvat voivat motivoida monia lapsia liikunnan tielle.

Liikunta-agentit näkevät toiminnan osana laajempaa jatkumoa. Aiemmin seurakunnassa oli käynnissä henkilökunnan liikunnallisuuden kehittäminen. Nyt vuorossa ovat työntekijöiden sijaan asiakkaat, ja heistä nimenomaan lapset ja nuoret.

Liikunta-agenttitoiminta on osa opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa Liikuntaa lapsen ja nuoren arkeen -hanketta. Sen tavoitteena on tarjota liikunnallisia työkaluja lapsi- ja nuorisotyöhön.

Jaa artikkeli: