Lasten kirjeet koskettivat joulupukkia syvästi

Joulupukki löysi kaapin perältä lasten vanhoja kirjeitä. Kirjeet kertovat lasten toiveista.

Joulupukki otti yhteyttä Henki& elämä-lehden toimitukseen, sillä vuosien varrella saadut lasten kirjeet ovat koskettaneet häntä syvästi. Kirjeitä löytyy iso kasa ja onpa osa jouduttu viemään vintille asti.

– Kyllä pukki noteeraa kaikki kirjeet, Joulupukki tuumaa.

Lasten kirjeissä näkyvät erilaiset lahjatoiveet. Monet ovat ympyröineet haluamansa lahjan kuvastosta, ja joskus myös hinta on merkitty.

Emma, 3, tahtoo lahjaksi hampurilaisen, Neea, 3, kitaran ja Aaro, 6, sotalaivan. Joel, 2, toivoo puolestaan tukkirekkaa ja Enni, 4, leikkikoiraa. Oliver, 6, tahtoo poliisiauton, Veikko, 3, robotin ja Lasse, 4, monsterin. Toiveissa ovat myös muun muassa nukketalo, avaruusalus, jääkiekkomaila, junarata, jättinasu ja tiikeri.

– Tytöt toivovat usein barbie-nukkeja ja pojat rekka-autoja. Pelien pyytäminen on jostakin syystä viime vuosina vähentynyt, joulupukki tuumaa.

Joulupukin mielestä on tärkeä käydä julkisissa tilaisuuksissa joulun alla, sillä hän ei aattona ehdi joka kotiin. Pukki käy joulun alla tavaratalojen lisäksi myös vanhainkodeissa, kouluissa ja päiväkodeissa, firmojen pikkujouluissa ja sairaaloissa.

Lapset ovat innoissaan pukista,  missä ikinä hän kulkeekin. Kaiken ikäiset ilahtuvat, eivät vain lapset.

– Erityisen koskettavia ovat olleet hetket vanhainkodeissa. Kun joku pitkään puhumattomana ollut vanhus on herännyt puhumaan uudelleen, Joulupukki muistelee.

Lyhyt aika yhdessä paikassa riittää. Onhan paikkoja kierrettävänä niin paljon.

– Kunpa kaikki tietäisivät, miten mukavaa hommaa tämä on. Usein sitä ihan liikuttuu.

Kuten kaikki tiedämme, Joulupukilla on hämmästyttävän hyvä tilannetaju toimia ”pehmeästi ja pikkuhiljaa”. Hän ei saa liikaa hosua turuilla ja toreilla viipottaessaan. Joulupukki haluaa korostaa hyvän mielen tuomisen ohella kasvatuksellista vaikutustaan.

– Kiltti on tietysti oltava, mutta ei lapsia sovi aivan pelottelemaan ruveta sen kiltteyden kanssa.

Joulupukki on nähnyt 2000-luvun aikana monia muutoksia, vaikka lapset eivät ole juurikaan muuttuneet. Leluja tulee tietysti jatkuvasti lisää, ja niistä pukki tietää paljon.

– Ostoskeskuksessa lapset tulevat istumaan polvelle ja kertovat, mitä he haluavat lahjaksi. Minä välitän sitten tiedon vanhemmille. Näin kuvio pyörii, hän paljastaa.

On siis niin, että Joulupukki ei ehdi valmistaa kaikkia lahjoja pajallaan, vaan osan lahjahommista hän delegoi suoraan isille ja äideille. Kuvio on mutkikas.

Merkittävin viime aikojen muutos on kuvaaminen. Nykyään valokuvia otetaan joka tilanteessa, joten Joulupukki on jo varsin tottunut kuvaamiseen.

Toinen uusi asia on kansainvälisyys. Monet pukin polvelle haluavista ovat ulkomaalaisia. Venäläiset käyvät entistä enemmän jouluostoksilla Jyväskylässä.

– Kiinalaisia ja japanilaisia turisteja näkee nykyään paljon, ja myös he pitävät Joulupukista.

Karkit kuuluvat tietysti kuvioon. Jos lapset jännittävät valkopartaa, karamellit auttavat voittamaan pahimman pelkotilan. Usein Joulupukin pakeille voi olla pitkäkin jono.

– Lapset jaksavat kyllä odottaa kiltisti vuoroaan, mutta vanhemmat saattavat toisinaan turhautua jonottamiseen ja hermostua, Joulupukki naurahtaa.

Tälle asialle Joulupukki ei voi  tehdä mitään. Hän säilyttää malttinsa tilanteessa kuin tilanteessa ja pyrkii luomaan rauhaa kiireen keskelle omalla olemuksellaan.

– Vuoronumeroita ei ole vielä kuitenkaan tarvittu, mutta olen kuullut niitä käytettävän joissakin paikoissa, Joulupukki naurahtaa.

Jaa artikkeli: