Joulukortti päihittää Facebookin

Joulun saapuminen näkyy jo monilla työpaikoilla. Postin massiivisessa lajittelu- ja jakelukeskuksessa Jyväskylän Seppälänkankaalla työskentelevä tuotantoesimies Henna Lehtonen uskoo, että joulukortti pitää pintansa vielä digitaalisen viestinnän aikakaudellakin.

Millä tavalla joulu näkyy Postissa?

Kyllähän se näkyy monin eri tavoin. Tässä vaiheessa olen suunnitellut tarvittavat lisäresurssit ja lähes kaikki jouluapulaiset postinjakoon on palkattu. Joulukortteja alkaa tulla heti joulukuun alussa, mutta kaikkein kiireisintä aikaa on joulunalusviikko. Silloin tarvitaan eniten jouluapulaisiakin, sekä postin lajittelu- että jakelutyöhön. Esimerkiksi tällä pisteellä toimii nyt 25 postinjakajaa, ja jouluksi palkataan vielä kuusi lisää.

Milloin joulukortti kannattaa postittaa?

Edullisemman taksan joulutervehdykset pitäisi lähettää viimeistään keskiviikkona 12.12. Tämänkin jälkeen joulukortit ehtivät vielä jouluksi, kun ne postitetaan kotimaan ikimerkillä viimeistään keskiviikkona 19.12.

Onko tänä vuonna luvassa jotain uutta?

Uutuutena on viime hetken joulutervehdys, jonka voi jättää postiin vielä perjantaina 21.12. Kortit jätetään postiin sisälle ja ne jaetaan kotiin viikonlopun aikana, ennen jouluaattoa. Se on tämän vuoden uusi juttu, muuten mennään aika lailla entiseen malliin.

Vieläkö ihmiset digitaalisen viestinnän aikakaudella lähettävät jouluterveisiä postitse?

Lähetysten määrä on laskenut, mutta viime vuonnakin joulukortteja lähetettiin Suomessa 26 miljoonaa kappaletta. Jyväskylän kautta kulkee noin 1,5 miljoonaa korttia.  Uskon joulukortin pitävän edelleen pintansa! Paketteja meillä liikkuu jo nyt ennätysmääriä.

Miksi lähettää joulukortti, kun voi laittaa tekstarin?

Minusta kortti on henkilökohtaisempi. Ainakin itse saan enemmän iloa siitä, kun joku lähettää minulle kortin, kuin vaikkapa Facebookin joulutervehdyksestä tai tekstiviestistä. En saa montaakaan joulukorttia, mutta lähettelen niitä kyllä muille, sukulaisille ja kavereille eri puolilla Suomea. Kortin lähettäminenkin tuo iloa. Nykyään, kun kortteja ei lähetetä niin paljon, sen lähettämisellä ja saamisella on entistä enemmän merkitystä.

Kulkeeko posti joulunakin?

Posti ei kulje joulun pyhinä, eli aattona, joulupäivänä ja tapaninpäivänä. 27. ja 28.12. ovat ihan tavallisia työpäiviä, jolloin postikin kulkee normaalisti. Maanantaina 31. päivä on taas normaali työpäivä, mutta vuoden ensimmäisenä päivänä posti on kiinni. Sitten palataankin taas arkeen ja siirrytään uuteen vuoteen.

Mitä muita sesonkiaikoja Postilla on joulun lisäksi?

Marraskuun lopussa meitä työllistää ainakin Black Friday, silloin on koko halli täynnä erikokoisia postipaketteja. Ystävänpäiväkortteja ja pääsiäiskortteja lähetetään myös paljon, ne ovat sellaisia postivolyymihuippuja. Kesällä postin määrä hiipuu. Mutta kyllä tämä joulu on se kaikkein isoin juttu.

Tuoko joulukiire mukanaan joulustressin?

Joulu merkitsee meille Postissa aikamoista vilskettä, mutta ei ainakaan minulla ole ollut stressiä. Kaikki täällä ovat ammattilaisia ja tietävät kyllä hyvin, että tämä on vuoden kiireisintä aikaa.

Jaa artikkeli: