Vertaistuki tuo äideille vinkkejä ja virikkeitä. Vauvatkin tuntuvat selvästi nauttivan toistensa seurasta.
Vaajakosken kirkolla kokoontuu viikoittain ensimmäisen lapsen saaneille perheille tarkoitettu vertaistukiryhmä, Pallerot.
– Äidit käyvät vauvan ensimmäisen vuoden ajan saamassa vertaistukea, eli tapaamassa muita samassa tilanteessa olevia, lastenohjaaja Marja Lähteelä kertoo.
Ekavauvaryhmä on Lähteelän mukaan matalan kynnyksen paikka. Ryhmässä jaetaan arjen ilot ja surut. Keskustelut käydään luottamuksellisesti.
Katja Yli-Pentti on tullut paikalle viiden ja puolen kuukauden ikäisen Jasper-poikansa kanssa. Muiden äitien näkeminen tuo kummasti sisältöä päivään.
– On kiva nähdä muita äitejä ja päästä juttelemaan heidän kanssaan. Tämä pikkumies kun ei vielä paljoa vastaile, Yli-Pentti sanoo nauraen.
Kuuden ja puolen kuukauden ikäisen Elsan äiti, Anni Juntunen kertoo, että kerho on mukava äitien lisäksi myös vauvoille.
– Vauvat selvästi nauttivat toistensa seurasta, hän sanoo.
Juntunen myös uskoo, että vauvat oppivat toisiltaan ryhmässä uusia taitoja. Äitejä hämmästyttää toisinaan se, kuinka nopeasti lapsi kehittyy ja oppii uusia asioita.
Mikä äitiydessä sitten eniten yllätti vai yllättikö mikään?
– Alussa yllätti, kuinka vaativaa lapsen hoitaminen on, ja kuinka riippuvaisia äidistä vauvat ovat. Siitäkin huolimatta, että sen tiesi tavallaan jo etukäteen, Juntunen pohtii.
Äitiyden mukanaan tuoma jatkuva huolenpito vauvasta on asia, josta ei tiedä täysin millaista se on, ennen kuin itse kokee.
– Itse ajattelin ennalta, että vauvan kanssa eläminen olisi vaikeampaa. Mitä jos lapsi itkee jatkuvasti tai muuta. Jotenkin ihmeellisesti oman lapsensa kuitenkin tuntee ja tunnistaa sen tarpeet, kuten vaikkapa itkun syyn. Kaikki on sujunut lopulta yllättävän helposti ja luonnollisesti, Yli-Pentti pohtii.
Kerho tarjoaa äideille vinkkejä arjen rutiineihin. Vinkkejä voi saada paitsi muilta äideiltä, myös vierailevilta asiantuntijoilta. Esitysten aiheet vaihtelevat vauvojen uniasioista imetykseen ja vyöhyketerapiaan, ja ensiavusta ruoan monipuolistamiseen.
Tänä syksynä vietetään ensimmäistä kertaa valtakunnallista vauvojen päivää. Kansalliseen kalenteriin lisätty vauvojen päivä on aina syyskuun viimeisenä perjantaina. Päivän avulla halutaan kiinnittää huomiota vauvojen hyvinvointiin ja tuoda esille vauvaperheiden haasteita.
Päivän ideoinut Vauva Suomi -yhdistys listaa nettisivuillaan syitä vauvapäivän järjestämiseen: ”Vauva-ajan avioerojen yleistyminen, yksihuoltajien ja uusperheiden määrän kasvu, syntyvyyden lasku ja palveluihin käytettävien resurssien niukentuminen”.
Vauvakerhon äidit eivät erityisesti uudesta juhlapäivästä innostu, vaikka he pitävätkin ajatusta hyvänä. Keskustelua herää siitä, onko erilaisia teemapäiviä jo liikaa.
– Meillä vauvojen päivä on ainakin joka päivä, ei vain kerran vuodessa, Anni Juntunen linjaa ja rutistaa omaa tytärtään.