Kerran kuussa täysi tusina miehiä kokoontuu Sarpattiin saunomaan ja viettämään yhteistä iltaa. Moni heistä on mukana seurakunnan muussakin toiminnassa Tikkakoskella.
Kuvateksti: Jyrki Oksanen (vas.) Ari Heinonen ja Seppo Lahtinen toivovat, että miesten saunailtojen pitkä perinne jatkuisi pitkälle tulevaisuuteen. Heidän mielestään seurakunnan omistama Sarpatin leirimaja on säilyttämisen arvoinen ja omatoimipaikkana sitä voisi vuokrata myös ulkopuolisille.
Kiukaalta purkautuva vesihöyry vetää selät aavistuksen kyyryyn. Opetuslasten kokoinen joukkio on kokoontunut Sarpatin leirimajalle Tikkakoskelle miesten saunailtaan. Saunassa käydään porrastetusti ja tuvan puolella hörpitään jo kahvia samalla kun odotellaan viimeisiä saunojia.
Miesporukka on kokoontunut Sarpatissa jo kohta kolmenkymmenen vuoden ajan. Sitä ennen ehdittiin saunoa varuskunnassa ja pappilassa. Ari Heinonen on ollut mukana lähes alusta asti ja Jyrki Oksanen tuli mukaan viitisen vuotta sitten.
– Mehän teemme kaikkea muutakin yhdessä. On talkoita ja pientä värkkäämistä. Moni käy myös pappilassa kerran viikossa kokoontuvassa miestenpiirissä, Heinonen havainnollistaa.
– Tämä on tosi tärkeä ja tarpeellinen toimintamuoto seurakunnassa, Oksanen täydentää.
Valtaosa miehistä on tikkakoskelaisia. Heinonen muutti muutama vuosi sitten Jyväskylän Äijälään ja Oksanen asuu Palokassa.
– Minä vaan änkeän tänne joka kerta tuttujen ukkojen pariin. Tänne on mukava tulla, Heinonen tiivistää.
– Me puhumme kaikenlaisista asioista maan ja taivaan välillä. Huumorikin kukkii aika lailla, Oksanen toteaa.
Seppo Lahtinen tuo usein mukanaan omenamehua, joka on puristettu kotipihan omenoista. Hän kertaa kaksi tärkeintä syytä, miksi tänne tullaan kerran kuukaudessa. Samat syyt ovat nousseet illan aikana esiin muidenkin kommenteissa.
– Tämä on hengellinen tilaisuus, jossa luetaan Raamattua ja ollaan yhdessä miesporukalla.
Yhteistyöllä homma sujuu
Saunan kautta sanan ääreen saapuu myös Tikkakosken aluekappalainen Risto Vallipuro. Hän kuvailee Jyväskylän toiseksi pienintä alueseurakuntaa pieneksi, mutta pippuriseksi. Vaikka kuulutaan kaupunkiin, alueen kylät ovat maaseutumaisia.
– Tikkakoskella kirkkoon kuulumisprosentti on ollut vuosia Jyväskylän korkein, Vallipuro täsmentää.
Vallipuro korostaa yhteistyön merkitystä. Jumalanpalveluksia on järjestetty muun muassa paikallisen helluntaiseurakunnan kanssa ja Tikkakosken rauhanyhdistys on aktiivinen toimija alueella.
Tikkakosken Ladun kanssa syttyvät Tuomaan tulet Sarpatin laavulla joulun alla. Seurakunta on mukana kesän Tohinaviikolla, ja lapsi- ja varhaisnuorisotyö on hyvin edustettuna perhetyön verkostossa. Vapaaehtoisia on toiminnassa mukavasti.
Toimintaa lapsille ja perheille sekä tukea arkeen
Yksi toiminnan kulmakivi on päivä- ja perhekerhot. Tammikuussa alueella käynnistyy jo viides päiväkerho. Lastenohjaaja Katri Peränen kyselee lasten ja vanhempien toiveita aina kerhokauden alussa. Leipominen on kestosuosikki, mutta kerhoissa myös ulkoillaan paljon ja tutustutaan lähiympäristöön.
– Melkein kaikki toiveet voidaan toteuttaa, mutta ei etelän matkoja, Peränen toteaa.
Tukea arkeen -toiminta lähti käyntiin yhdessä diakoniatyön kanssa. Kaksi työntekijää vierailee kolme kertaa toimintakaudessa perheen kotona tai vaihtoehtoisesti lapset tuodaan kirkolle. Näin halutaan antaa hiukan omaa hengähdysaikaa kotona olevalle vanhemmalle.
Elokuussa työt Tikkakoskella aloittanut diakoni Tiina Reijonen on huomannut, että nuorilla perheillä on usein myös taloushuolia. Diakonia on mahdollisuuksien mukaan avustanut pienellä summalla akuutissa tilanteessa.
– Avustus on hätäensiapua, ei toimeentulon jatke.
Joka toinen torstai kirkolla järjestään erityinen ruokajakelu. Miestenpiiriläiset noutavat lahjoituksena saadut elintarvikkeet paikallisesta S-marketista.
Tiistaisin kokoontuvan Työtuvan parikymmenpäinen väki koostuu lähinnä naisista. Käsityöt ovat olennainen osa toimintaa, ja niiden myyntituotto menee lähetystyön hyväksi. Kahvitaukoa vietetään yhdessä miestenpiiriläisten kanssa. Heillä on kokoontuminen samaan aikaan viereisessä pappilassa.
– Aktiivisuutta Tikkakoskelta löytyy. Täällä lähdetään mukaan, kun jotakin tapahtuu, Reijonen tiivistää.
Tikkakosken alueseurakunta
- Aluekappalainen Risto Vallipuro
- Työntekijöitä noin 15
- Toimitiloina Tikkakosken kirkko, pappila ja leirimaja Sarpatti
- Alueneuvoston jäsenet: Inkeri Tuunanen (pj), Irmeli Ahonen, Leena Hirvonen, Keijo Häkkinen, Tapani Kalenius, Raija Kolu, Tomi Pirttimäki, Petteri Rajala
- Alueet: Tikkakoski, Puuppola, Kuikka, Nyrölä, Jylhänperä (Ks. kartta.jkl.fi -> aluejaot -> alueseurakunnat)