Lauteilta löytyy hyvä alusta puhua

Joukko miehiä seisoo talvisessa ulkoilmassa hirsirakennuksen edustalla pelkät pyyhkeet vyötäisillään.

Miesten saunaillat on yhteisö, missä voi jutella, avautua ja ystävystyä erilaisten ihmisten kanssa. Teemoja on löytynyt jo liki 10 vuoden ajan ja puhetta on piisannut joka kerraksi.

Sauna herättää meissä suomalaisissa lämpimiä tunteita. Sauna voi avata hikihuokosten lisäksi myös mielen, kertomaan ja jakamaan omia tuntojaan. Sopivassa tunnelmassa ja seurassa voi löytyä vihdoin oikea hetki avautumiselle.

– Esimerkiksi isä–poika-suhde on voinut olla selvittämättä vuosikymmeniä. Saunasta voi löytyä oikea foorumi suhteen avaamiselle. Kyyneleitä on vuodatettu tämänkin asian merkeissä.

Näin kertoo Markku Koskelainen, joka on vetänyt yhdessä Ari Reinmanin kanssa miesten saunailtoja Puhjonrannassa jo lähes 10 vuoden ajan. Reinman kumoaa kymmenien löylyjen kokemuksella myytin, ettei suomalainen mies osaa puhua.

– Kertaakaan ei ole jääty hiljaiseksi, kyllä miehet juttelevat ja avautuvat omista asioistaan. On tärkeää, että ihminen saa puhua ja saunaillat tarjoavat tähän hyvän alustan.

AIHEISTA keskustelun syntymiseksi ei ole pulaa. Vaikka jokainen ilta pitää sisällään tietyn teeman, vapaus omien tuntojen esiin nostamiseksi on aina paikallaan. Reinman korostaakin, että alustuksen tehtävänä on virittää ja antaa tilaa hedelmälliselle keskustelulle.

– Avioero, läheisen kuolema, uupuminen; voimme jutella mistä vaan asiasta. Jokainen pääsee ääneen ja yhteisömme tarjoaa kaikille tarjottavan tuen. Elämäntilanteemme muuttuvat ja aiheemme elävät muutoksessa mukana.

Koskelaisen mukaan illan ilmapiiri rohkaisee jokaista avaamaan suunsa ja purkamaan vaikkapa pahaa oloaan. Porukassa on helppo avautua ja kertoa tunnoistaan. Unohtamatta niitä tavallisia tarinoita.

– Lauteilla puhumme paljon yleisiä asioita, kuten urheilua ja politiikkaa. Olemme tulleet tutuiksi ja ystäviksi, tunnemme toistemme taustat ja jaamme avoimesti arkeamme.

Saunailloissa käyvä ryhmä koostuu noin 40–50 miehestä, yhdessä illassa käy keskimäärin 20 miestä. Ikähaitari on laaja parikymppisestä kasivitoseen, moni on eläkkeellä tai työuransa loppupuolella. Kaikenikäiset ovat joka tapauksessa tervetulleita.

MIESTEN saunaillat saivat alkunsa, kun Kouvolan seurakunnan aikuistyön pastori Marja-Liisa Mäki otti kymmenisen vuotta sitten puheeksi, ettei miehille ole oikein mitään toimintaa. Juha Venäläinen aktivoitui tästä ja kasasi kokoon muutamia miehiä ideoimaan asiaa.

Reinman ja Koskelainen ovat toimineet alusta asti vastuuhenkilöinä saunailloissa. Se tarkoittaa muun muassa teemojen miettimistä ja alustajien hankkimista iltoihin. Koskelainen näkee tehtävän luonnollisena.

– Kuulun seurakuntaan ja koen, että minullakin on oma vastuuni. Toimin aiemmin nuorten kanssa matalan kynnyksen parissa.

Reinman lisää, että mikään toiminta ei pyöri ilman vastuunkantajia. Alkuaikoina hän mietti, että ketähän iltoihin tulee ja mitenkähän ne sujuvat. Koronan aiheuttaman tauon jälkeen huoli hälveni.

– Näitä iltoja on kaivattu. Olemme siis onnistuneet jollakin tapaa. Olemme yhteisö, jossa jokainen uskaltaa avata suunsa.

Koskelainen on tyytyväinen siihen, että miesten saunaillat ovat vastanneet tarpeeseen. Tutustuminen erilaisiin ihmisiin, koskettavat tarinat ja kuuluminen samanhenkisten yhteisöön lämmittää mieltä.

Juha Venäläinen on edelleen mukana yhtenä vastuuhenkilönä. Aikuistyöstä vastaava Kouvolan seurakunnan kappalainen Kaija-Liisa Lindberg toimii ryhmän tukihenkilönä.

Miesten saunaillat Puhjonrannassa

Rantasauna lämpiää miehille keskiviikkoisin klo 16.30–18 kerran kuukaudessa. Saunomisen jälkeen tarjolla on iltapalaa, asiaa ajankohtaisesta aiheesta ja keskustelua.
12.4. Ville Kohonen: Tunne-elämän haasteet.
24.5. Kalle Laine: Muistojen lauluilta.

Jaa artikkeli: