Kiitos kunniasta!

Maija Mäkinen toivoo kummilta avointa heittäytymistä lapsen elämään. Hilma Mäkinen on jo tottunut leikkitreffeihin videopuhelimessa kumminsa Veera Meurosen kanssa. Yhdessä on muun muassa rakennettu palapeliä: Hilma näyttää palan, ja kummin kanssa pohditaan sille paikkaa.

Kummius on kunniatehtävä. Siihen kutsutaan lapsen vanhemmille erityisen tärkeä ihminen, joka on ehkä jo vuosia kuulunut heidän elämäänsä. Ja kuuluu toivottavasti vielä pitkään.

Kolmevuotiaan Hilma Mäkisen viidestä kummista kolme kuuluu kirkkoon. Esikoista odottaessaan Maija ja Antti Mäkinen sopivat, että kumpikin saa valita siskojensa lisäksi ystäväkummin.

Antti kysyi pitkäaikaista ystäväänsä vaimoineen, Maija Savonlinnan opettajaopintojen aikaista ystävää ja kämppäkaveria Veera Meurosta.
– Tahdoimme esittää asian kasvokkain. Hetki oli niin tunteellinen, etten kyennyt itse kysymään Veeralta, vaan siirsin tehtävän Antille.

Kummi on yksi turvallinen aikuinen lisää lapsen lähipiiriin. Heitä ei ole koskaan liikaa.

Maija toivoo kummilta läsnäoloa lapsen elämässä. Kummille lapsi voi ehkä isompana kertoa asioita, joita ei tahdo jakaa vanhempien kanssa. Tai mennä kummille, jos kaipaa pois kotoa.

LÄHES KAIKKI elimäkeläisen Hilman kummit asuvat kauempana, Veera-kummi Lappeenrannassa. Hänen kanssaan on totuttu pitämään myös etäyhteyttä. WhatsAppin Hilman kummit -ryhmälle siirtyy jatkuvaa tietoa kummitytön tekemisistä.
– Hilmalle kummin kanssa olo on vielä pitkälti leikkimistä. Hän muistaa, missä kummit asuvat ja kyselee usein, että voidaanko soittaa.
– Toivon Hilman sekä syyskuussa syntyneen Saagan kummien pysyvän aina isona osana elämäämme. Minulle kummius ei ole pelkkää syntymäpäiväkorttien lähettämistä.

Maijan mielestä myös hengellinen kasvatus voi kuulua kummille, jos tämä kokee sen luontevana.

Omia kummejaan Maija tapaa harvemmin kasvokkain, mutta kun kohdataan, viihdytään yhdessä pidempään. Hänen Lempäälässä asuvan, nelivuotiaan kummipoikansa perheen kanssa on vietetty monet juhannukset. Kummipojan vanhemmat ovat Saagan kummeja.

–ITKU TULI, Veera Meuronen muistelee hetkeä, jolloin häntä kysyttiin kummiksi.

Savonlinnan opettajakoulutuksessa ystävystyneiden ja yhdessä useamman vuoden asuneiden Veeran ja Maijan side ehti reilussa kymmenessä vuodessa syventyä niin, ettei Veeralle tullut mieleenkään kieltäytyä kunniatehtävästä. – Voin ymmärtää kieltäytymisen, jos omassa elämässä ei tunnu riittävän aikaa kummilapselle. Lapsen etu on tärkein.

Samoihin aikoihin Mäkisten kanssa Veeraa kummiksi kysyi myös serkku, jonka lapsi syntyi joulukuussa 2016.  Kummallekin kummilapselle riittää sekä aikaa että rakkautta.
– Omat kummini ovat sukulaisia, ja olen aina kokenut kummit osana perhettä. Omaa kummiuttanikin ajattelen elinikäisenä suhteena.
– Kummin tehtävä on tukea lapsen hyvinvointia ja kasvua, kulkea tämän rinnalla kaikissa elämänvaiheissa. Kummin on varauduttava vastuuseen myös silloin, jos vanhemmille käy jotain ikävää.
– Tuntuisi pinnalliselta unohtaa kummius, kun lapsi pääsee ripille tai tulee täysi-ikäiseksi.

KASVATUKSEN Veera kuitenkin jättäisi vanhempien vastuulle, niin opettaja kuin, Mäkisten tavoin, onkin.
– Kummina saan antaa lapsen olla sellainen kuin on, siten kuin tahtoo. Voimme tehdä yhdessä arkisiakin asioita, yökyläilyjä ja välillä HopLoppia. – Hilmalta uskon oppineeni mielikuvitusta ja hulvatonta hauskuutta. Toivon osaavani kuunnella tätä ihanan iloista ja temperamenttista kummilastani.
– Kummilapset ovat minulle äärettömän rakkaita, ja sanon sen joka kerta tavattaessa. Kummiuden parhaita hetkiä on, kun lapsi juoksee syliin.
– Nyt koronan aikaan on ollut rankkaa, kun en näe Hilmaa kasvokkain, enkä voi häntä halata.

Korona siirsi Hilman huhtikuiset kolmivuotiset verkkoon, mikä tuntui kaikista kurjalta. Toiveissa on uussynttärit kesällä.
– Toisaalta nyt on tullut pidettyä yhteyttä jopa tavallista enemmän. Poikkeustila toi kummiuteen uuden ulottuvuuden.

Vietetään yhdessä Kummipäivää 31.5.2020

Sunnuntaina 31. toukokuuta vietetään valtakunnallista Kummipäivää. Tänä vuonna kirkko kannustaa kaikkia osallistumaan Kummipäivään omien kummilasten kanssa etäyhteyksin.

Vinkkejä kummipäivän viettoon ja yhteiseen tekemiseen löytyy verkossa: kumminkaa.fi

Jaa artikkeli: