Taaperokerho on touhua täynnä

Kerran viikossa toteutuva kaksituntinen on kaksivuotiaille ilon ja leikin riemua.

Kertunlaakson seurakuntakodin taaperokerhon ohjaajilla Terhi Katilalla ja Mari Näykillä on kadehdittava työpaikka. Kerran viikossa Katila ja Näykki pääsevät leikkimään, laulamaan ja askartelemaan kahdeksan innokkaan kaksi-kolmivuotiaan taaperon kanssa. Sekä Katila, että Näykki ovat toimineet jo vuosia seurakunnan lapsi- ja perhetyössä.

– Tämä on ensimmäinen vuosi, kun taaperokerhoja Seinäjoella järjestetään, Katila muistelee.

Tälle vuodelle seurakunta laajensi kaupungin toivomuksesta toiminnan kolmeen pisteeseen. Tulevana syksynä taaperokerhoja järjestetään peräti kahdeksassa eri paikassa.

– Kysyntää taaperokerhoille tuntuu riittävän, Näykki iloitsee.

Seinäjoen kaupungilla on aiemmin ollut leikkitoimintaa, mutta sen lisäksi taaperokerhoille todettiin olevan tarvetta. Yhteistyö kaupungin ja seurakunnan varhaiskasvatusten kanssa tuotti tulosta.

– Viime syksynä varhaiskasvatuksessa lasten suhdeluku yhtä kasvattajaa kohti pieneni, joten jouduimme supistamaan ei-lakisääteistä toimintaa. Kaikilla perheillä ei ole tarvetta kokoaikaiselle varhaiskasvatukselle, joten heille esimerkiksi seurakunnan kanssa yhteistyössä järjestettävät taaperokerhot ovat hyvä mahdollisuus, sanoo Seinäjoen kaupungin varhaiskasvatuksen aluejohtaja Päivi Pesonen.

Avoin haku

Päiväkerhokausi alkaa aina syksyllä ja mukaan koko vuoden toimintaan haetaan saman vuoden keväällä.

– Sen lisäksi on kyllä koko ajan avoin haku. Eri alueiden kerhoihin voi hakea kesken kauden, jos siellä on tilaa, Näykki kertoo.

Monet taaperokerholaiset ovat olleet vanhempiensa mukana vauvakerhoissa.

– He ovat jo vauvoina vähän tutustuneet aiempana vuotena ja nyt taaperokerhossa lapset olivat jo vähän keskenään tuttuja, Katila pohtii.

Kaksituntisen aikana voi taaperolla tulla ikävä äitiä tai isää.

– Jos tulee itkua tai hätää eikä lapsi meinaa rauhoittua, niin ei me kahta tuntia pidetä lasta hätäisenä. Soitetaan sitten vanhemmalle, että pääseekö hän paikalle, Näykki selvittää.

Monesti äidin syli riittää rauhoittamaan tilanteen ja taapero jatkaa leikkimistä ryhmän mukana kuin mitään hätää ei olisi ollutkaan.

Askartelua ja leikkiä

Pääosin taaperokerholaiset ovat sisätiloissa leikkimässä ja askartelemassa.

– Jos on ollut hieno ilma, olemme aloittaneet kaksituntisen ulkoleikeissä. Viime viikollakin oli mukavia lumileikkejä ulkona, ohjaajat toteavat. Ulkoleikit pidetään aina kaksituntisen aluksi. Muuten ryhmän pukemiseen ja riisumiseen menisi liian suuri osa kerhopäivästä.

– Liimailu on taaperoiden mielestä erityisen mieluisaa. Askartelua meillä on ollut alusta asti ja se on sujunut hienosti, Katila hämmästelee.

Touhukas iltapäivä päätetään usein yhteislauluun tai luetaan ja katsellaan hartauskirjaa.

– Lapset tykkäävät kuunnella ja katsella Raamatun kurkistuskirjaa. Raamatun kertomukset kiinnostavat lapsia, ja monet ovat niistä myöhemmin kertoneet kotona, Näykki naurahtaa.

Päiväkerhoilmoittautuminen kaudelle 2021-2022

Seinäjoen seurakunnan päiväkerhoihin ilmoittautuminen kaudelle 2021–2022 osoitteessa www.seinajoenseurakunta.fi/paivakerho. Ilmoittaudu 14.5. mennessä.

Lisätiedot

  • Varhaiskasvatuksen ohjaaja Päivi Linna, p. 050 385 0442
  • Varhaiskasvatuksen johtaja Hilkka Kuortti, p. 044 580 6644

Päiväkerhoihin otetaan vuosina 2016–2018 syntyneitä lapsia. Taaperokerhoihin otetaan 2 vuotta täyttäneitä lapsia. Päiväkerho on ev. lut. kirkon jäsenille ilmainen, kun toinen vanhemmista kuuluu kirkkoon. Ev. lut. kirkkoon kuulumattomille maksu on 30€/kausi. Lastenohjaajat ottavat yhteyttä kerhoryhmän tilanteesta ja kerhoo pääsemisestä elokuun alussa.

Jaa artikkeli:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *