”Monesti jääkaapissa on pelkkä valo”

Raimon (nimi muutettu haastateltavan pyynnöstä) vaikeudet alkoivat, kun hän erosi naisystävästään ja muutti asumaan yksin. Yhteisessä taloudessa monet kuluista jaettiin puoliksi, joten ero nosti elämisen kustannuksia tuntuvasti. – Kyllä ero oli yksi syy, joka aiheutti taloudellista ahdinkoa, Raimo kertoo. Raimo löysi Seinäjoen seurakunnan Ruokapankin, joka jakaa apua tarvitseville ruokakasseja. – Joka paikkakunnalla on vähän erilaiset … Jatka lukemista ””Monesti jääkaapissa on pelkkä valo””

Kuvassa vakavan miehen tumma hahmo vaaleaa taustaa vasten.
Seinäjoen seurakunnan Ruokapankki välittää ruoka-apua tilapäisesti vaikeassa elämäntilanteessa oleville ihmisille.

Raimon (nimi muutettu haastateltavan pyynnöstä) vaikeudet alkoivat, kun hän erosi naisystävästään ja muutti asumaan yksin. Yhteisessä taloudessa monet kuluista jaettiin puoliksi, joten ero nosti elämisen kustannuksia tuntuvasti.

– Kyllä ero oli yksi syy, joka aiheutti taloudellista ahdinkoa, Raimo kertoo. Raimo löysi Seinäjoen seurakunnan Ruokapankin, joka jakaa apua tarvitseville ruokakasseja.

– Joka paikkakunnalla on vähän erilaiset systeemit. Joissakin mennään vaan hakemaan ruokakassi, mutta täällä menin ensin juttelemaan diakoniatyöntekijän kanssa, jolta sain ruokapankkiseteleitä.

Yksin asuvana Raimo saa kahdeksan seteliä vuodessa.

– Aiemmin määrä oli kuusi, mutta onneksi se nousi kahdeksaan, sillä jouluna moni oli jo käyttänyt kaikki setelit. Kaikki setelit on itsekin tullut käytettyä. Ruokapankin avustukset on tarkoitettu tilapäiseksi avuksi vaikeissa elämäntilanteissa.

– Se apu on ollut todella tärkeä ja merkittävä. Monesti jääkaapissa on pelkkä valo, Raimo kertoo. Ruokakassin sisältöön hän on tyytyväinen.

– Mukana saa myös valmisruokaa, jolla pärjää jo monta päivää.

Raimo on lähtöisin Ähtäristä ja asunut nelisen vuotta Seinäjoella.

– Naisen perässä tänne muutin, hän kertoo. Seinäjoen seurakunnalta hän on saanut myös muutamia avustuksia laskujen maksamiseen.

– Noin vuosi sitten minulta meni sähköt poikki maksamattoman laskun vuoksi ja sain diakoniatoimistolta apua sen maksamiseen. Keväällä sain vesilaskuun apua ja se helpotti tilannetta.

Hyvin monen avuntarvitsijan kohdalla asiat ja vaikeudet ovat kasautuneet, mikä aiheuttaa monenlaista haavoittuvuutta.

Raimo on tehnyt kuntouttavaa työtoimintaa muun muassa talonmiehenä ja nyt hänellä on työsopimus vuoden loppuun saakka.

– Pyöräiltyä tulee paikasta toiseen ja kyllähän täältä Seinäjoelta löytyy kaikenlaisia kinttupolkuja. Joskus ajellessa eksyin, mutta onneksi Lakeuden Risti on hyvä maamerkki ja sen avulla löytää helposti takaisin keskustaan, Raimo kertoo.

Tietokoneella hän tykkää surffailla ja etsiä tietoa erilaisista asioista.

– Siellähän on tietoa vaikka kuinka paljon, jos sitä vaan osaa hyödyntää.

Monipuolinen ruokakassi

Ruokapankki tarjoaa avun monenlaisille ihmisille.

– Meillä käy niin yksin asuvia kuin perheitä, apua voi tarvita kuka tahansa. Hyvin monen avuntarvitsijan kohdalla asiat ja vaikeudet ovat kasautuneet, mikä aiheuttaa monenlaista haavoittuvuutta. Esimerkiksi työttömyys näkyy toimeentulovaikeuksina tai matalapalkkaisuus ja pätkätyöt aiheuttavat ongelmia, sanoo Seinäjoen alueseurakunnan diakoniajohtaja Otto Savolainen.

Ruokapankin avunsaajaksi voi päästä diakoniatoimiston kautta. Avunhakijalla pitää olla mukana tiedot toimeentulosta, sairaseläkkeestä, Kela-päivärahan tai vastaavan etuuden maksamisesta. Opiskelijoilla on oltava mukana todistus opiskelupaikasta.

– Diakoniatoimistossa käydään ensin läpi ihmisen koko elämäntilanne ja kartoitetaan, jos hän tarvitsee muutakin kuin ruoka-apua. Samalla tarkistamme myös tulot, jotta apu kohdistuu niille, jotka sitä tarvitsevat, kertoo Seinäjoen seurakunnan ruoka-avun koordinaattori Marika Dahl.

Ruokapankin yhdessä ruokakassissa on viikon ruuat ja kassin koko menee ruokakunnan mukaan. Kasseissa huomioidaan myös allergiat ja eritysruokavaliot.

– Sisältö riippuu siitä, millaisia lahjoituksia saamme. Tällä hetkellä olemme onnellisessa asemassa, sillä meille tulee niin leipä- ja maitotuotteita kuin kasviksia. Atria aloitti myös lahjoittamaan meille, joka tekee ruokakassin sisällön entistä monipuolisemmaksi, Dahl kertoo.

Vapaaehtoiset tärkeitä

Dahl on Ruokapankin ainoa palkattu työntekijä, joten vapaaehtoistyöntekijöiden rooli toiminnassa on merkittävä.

Jokainen ihminen kohdataan ja ruokakassin hausta tehdään mahdollisimman miellyttävä kokemus.

– Meillä on paljon vapaaehtoisia, jotka tulevat kasaamaan ja jakamaan ruokakassit viikosta toiseen. Mikäli henkilö ei esimerkiksi sairauden vuoksi pääse itse kassia noutamaan, eikä saa ketään sukulaista tai tuttua sitä hakemaan, niin meidän vapaaehtoiset kassinviejät toimittavat ruuat kotiovelle.

Dahl painottaa sen tärkeyttä, että jokainen ihminen kohdataan hyvin ja ruokakassin hausta tehdään mahdollisimman miellyttävä kokemus.

– Se on tärkeää, että huolehdimme lähimmäisistä. Se tarve voi tulla jossain vaiheessa meille jokaiselle, Dahl muistuttaa.

Pienikin lahjoitus tuo ison ilon

  • Auta ja tuo joulun ihme jokaiseen pöytään. Jo pienelläkin summalla saa aikaan ison ilon: 15 € lahjakortti lapselle, 30 € kinkku, joululaatikot ja salaatti ruokakassiin, ja 70 € joulun ruokakassi perheelle.
  • Ruokapankin apu ja Joulupöytä-keräyksen tuotto kohdistetaan lyhentämättömänä Seinäjoen seurakunnan alueella asuville, apua tarvitseville perheille.
  • Tilinumero: EPOP FI13 5419 0110 0009 36. Keräyslupa: nro RA/2019/763. Keräysaika: 25.9.2019–31.12.2020

Ruokapankkikeräys – Seinäjoen seurakunta (seinajoenseurakunta.fi)

Julkaistu Lakeuden Risti -lehden numerossa 5/2019.

Jaa artikkeli: