Millainen on oikea joulu?

Sosiaalinen media on pullollaan leikkimielisiä testejä, joilla voit testata millainen jouluihminen sinä olet. Sopiiko sinulle perinteinen sukulaisjoulu, viihdytkö reissussa vai haluatko viettää joulun omalla kotisohvalla jouluelokuvia katsellen? Maistuuko sinulle kenties paremmin juusto- vai taatelikakku? Joulun paineet hiipivät tonttujoukkojen ja enkeliparvien mukana huomaamatta mieliimme. Vanha ystäväni – hyvä paha joulustressi. Ihailen heitä, jotka eivät tiedä siitä … Jatka lukemista ”Millainen on oikea joulu?”

Sosiaalinen media on pullollaan leikkimielisiä testejä, joilla voit testata millainen jouluihminen sinä olet. Sopiiko sinulle perinteinen sukulaisjoulu, viihdytkö reissussa vai haluatko viettää joulun omalla kotisohvalla jouluelokuvia katsellen? Maistuuko sinulle kenties paremmin juusto- vai taatelikakku?

Joulun paineet hiipivät tonttujoukkojen ja enkeliparvien mukana huomaamatta mieliimme. Vanha ystäväni – hyvä paha joulustressi. Ihailen heitä, jotka eivät tiedä siitä mitään.

Kun meidän nuori perheemme vuosia sitten alkoi viettää omia jouluja, olivat joulunpyhät aikamoinen sillisalaatti monine perinteineen ja odotuksineen. Meille oli tärkeää, että joulupöydässä oli tietyt ruuat, vierailimme sukulaisten luona ja annoimme toisillemme kauniisti käärityt lahjapaketit. Näistä perinteistä meille tuli joulumieli, mutta myös joulustressi. Mieleemme ei tullut keskustella, miksi teimme mitäkin perinnettä.

Joulut ovat erilaisia ja niiden pitääkin olla.

Lapsiperheitä tuntuu edelleen kuormittavan mietintä siitä, missä joulua vietetään. Tunnistan, kuinka tärkeää yhdessäolo rakkaiden kanssa jouluna on – silloinkin kun sukulaisia asuu monella eri paikkakunnalla. Joulu on herkkää aikaa, eikä ihme, sillä se on tärkeä yhdessäolon hetki koko perheelle. Aina yhdessäolo ei kuitenkaan onnistu. Jos perheenjäsenet asuvat eri osoitteissa, joulunvieton suunnittelussa etsitään usein kaikille sopivia kompromisseja. Syntyy helposti paineita ja huonoa omaatuntoa.

Millainen on hyvä joulu tänä vuonna ja mikä teidän perheellenne joulussa on erityistä?

Ehkäpä juuri nyt voisit pysähtyä kysymään itseltäsi, millaisia tuntemuksia lähestyvä joulu sinussa herättää? Millainen on hyvä joulu tänä vuonna ja mikä teidän perheellenne joulussa on erityistä? Vastauksia voit kysyä myös perheen pienimmiltä. Minulle lapset ovat opettaneet läsnä olemista, aitoutta ja rakkauden osoittamista. Rakastava katse sytyttää joulun tähdet lasten ja aikuisten silmissä.

Kun oma lapseni aikoinaan syntyi marraskuun lopussa, kaksivuotias isoveli lauloi tuona jouluna innokkaana teeman mukaisesti ”Tulkaa kaikki nyt laulamaan, on poika syntynyt maailmaan”. Seurakunnassakin juhlimme Jeesus-lapsen syntymää. Kristillinen perusta antaa joululle syvän merkityksen. Vaatimattomissa oloissa syntyi Vapahtaja ja siksi joulu on toivon juhla.

Yhtä oikeaa tapaa joulun viettoon ei ole, vaan oikea joulu on juuri oman näköisenne.

Tekemättä sosiaalisen median testiä tiedän edelleen olevani joulustressi-ihminen. Kun vuosirenkaita on tullut lisää, olen kuitenkin pyrkinyt kohti vähempää suorittamista. Olen myös taatelikakkuihminen. Yksi taatelikakku jouluna pitää olla – vaikka sitä ei kukaan söisikään. Yhtä oikeaa tapaa joulun viettoon ei ole, vaan oikea joulu on juuri oman näköisenne. Toivotan siunausta sinun ja perheesi joulun aikaan. Pidetään toisistamme huolta.

Hilkka Kuortti                                                                                                               Varhaiskasvatuksen johtaja                                                                                                   Seinäjoen seurakunta                                                                                           

Lue Hilkan vinkit rentoon jouluun

  • Keskustele lasten kanssa, mikä heille on joulussa tärkeää.
  • Jos jokin perinne tuottaa vain harmia, sen voi aina muuttaa. Joulut ovat erilaisia ja niiden pitääkin olla.
  • Pysähdy ja nauti kiireettömyydestä.

Jaa artikkeli: