Äiti, sinä olet tarpeeksi

Sekunnit ja tunnit -blogin kirjoittaja Hanna Kivisalo myöntää, että äitiys on haastanut enemmän kuin mikään muu asia elämässä.

Seinäjoen yhteiskoululla uskonnonopettajana työskentelevä Hanna Kivisalo kirjoittaa Sekunnit ja tunnit -blogiinsa paljon muun muassa äitiydestä.

– Muille äideille haluaisin sanoa, että olkaa kaikessa rauhassa sitä, mitä olette. Kaikki perheen ulkopuoliset kuviot voi rauhassa heittää sivuun, niin kauan kuin se hyvältä tuntuu. Ei tarvitse todistaa kenellekään, että pystyisi muuhunkin. Ja toisaalta, jos on tarve toteuttaa itseään, sitä ei tarvitse kieltää. Monen kohdalla luovuus ja oma juttu löytyy lasten synnyttyä, Kivisalo sanoo.

Kun löytää itsensä huutamasta kaatuneen murokupin takia, luulot oman luonteen hienoudesta karisee aika äkkiä.

Hän myöntää, että äitiys on haastanut häntä enemmän kuin mikään muu asia elämässä.

– Se on vienyt katsomaan silmästä silmään omaa keskenkasvuisuuttaan. Kun löytää itsensä huutamasta kaatuneen murokupin takia, luulot oman luonteen hienoudesta karisee aika äkkiä. Toisaalta lasten antama rakkaus on paras lääke riittämättömyyden tunteeseen, tai oikeastaan se palauttaa oleellisen äärelle tajuamaan, että ei tässä elämässä ole kyse riittämisestä tai riittämättömyydestä vaan rakastamisesta, Kivisalo sanoo.

Sekunnit ja tunnit -blogia kirjoittavan Hanna Kivisalon mukaan lasten antama rakkaus on paras lääke riittämättömyyden tunteeseen.

Kiireinen arki haastaa

Jokainen meistä on välillä väsynyt kiireisen arjen keskellä. Välillä tuntuu siltä, että mikään ei riitä, vaikka hommia niin töissä kuin kotona paiskoo täydellä teholla.

Teologiksi opiskellut Kivisalo on opettaja, bloggaaja, kirjailija ja perheenäiti. Kuvauksen perusteella supernaiselta vaikuttava Kivisalo kokee ajoittain samoja riittämättömyyden tuntoja.

– Kun minua pyydetään kertomaan, kuka olen ja mitä teen, titteleiden ja tehtävien määrää on niin pitkä, että tiputan yleensä joitakin pois, koska paljous nolottaa – kiirettä ja monessa paikassa säätämistä ei enää lasketa meriitiksi. Toisaalta nolostelu on turhaa, koska minähän olen yksi ja sama Hanna joka paikassa. Kenestä tahansa saa muodostettua pitkän listan halutessaan, Kivisalo sanoo.

Kun kirjoitan uskosta, pyrin kirjoittamaan sen niin, että tekstin ymmärtää jokainen myös kristillisen tulkintaperinteen ulkopuolelta.

Hengellisyys mukana

Blogin kirjoittamisen Kivisalo aloitti vuonna 2011 ja uudelleen parin vuoden tauon jälkeen vuonna 2016 kaverin kehotuksesta ja hetken mielijohteesta.

Kivisalo kirjoittaa tekstejä omasta elämästä ja sellaisista asioista, jotka ovat hänen sydäntään lähellä, tai joihin hänellä on antaa henkilökohtainen näkökulma.

– Hengellisyys läpäisee kaikki kirjoitukseni, vaikka en kirjoittaisi niistä suoraan. Silloin, kun kirjoitan uskosta, pyrin kirjoittamaan sen niin, että tekstin ymmärtää jokainen myös kristillisen tulkintaperinteen ulkopuolelta, Kivisalo toteaa.

Hän suhtautuu kirjoittamiseen taiteena ja antaa sanojen virrata, kun koskettava aihe löytyy.

– Olen niin omaehtoinen, että en voi itse määrätä, mistä kirjoitan. Luovuuttani ei voi käskeä: se on niin kuin pieni lapsi, joka heittäytyy maahan makaamaan aina, kun sitä käskee pukemaan. Kirjoituksillani haluan tuoda ihmisille toivoa ja lohtua.

Hanna Kivisalo

  • Perheenäiti, teologian maisteri, opettaja ja bloggaaja.
  • Suositun Sekunnit ja tunnit -blogin kirjoittaja.
  • Instagramissa yli 10 000 tykkääjää. Facebookissa lähes 28 000 seuraajaa.
  • Kirjat: 2019 esikoiskirja Hyvän jälki, 4/2021 Jonain päivänä ymmärrät.

Jaa artikkeli:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *