Ihmettelyn Avaimet -kirja koukuttaa

Heli Järvi ja Ihmettelyn avaimet -kirja.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Heli Järven kirja Ihmettelyn avaimet ilmestyi tammikuussa. Kirja palvelee isosia ja rippikoululaisia.

Ihmettelyn avaimet -kirja on uudenlainen materiaali rippikoulun pienryhmiin, ja sen on julkaissut Kirjapaja. Kirja on jatkumoa Heli Pruukin toimittamiin IHME rippikoulun ohjaajan kirjaan ja rippikoululaisen kirjaan.
Ihmettelyn avaimet -kirja tarjoaa suoraan käyttöönotettavat keskustelu- ja tietopaketit 17 raamatuntekstistä, monipuolisia lämmittelyharjoituksia sekä kysymyspatteristoja ihmettelyn alkuun.

Kirja on tarkoitettu ensisijaisesti rippikoulun ohjaajien ja isosten käyttöön rippikoulun pienryhmiin. Kirjan ytimessä on nuoren oma ihmettely.
Päivän teemaa lähestytään niin toiminnalla, Raamattua yhdessä tutkimalla kuin aktiivisesti kysymyksiä esittämällä. Kysymykset ja teemoihin orientoituminen luovat nuoren mieleen ”koukkuja”, joihin päivän aikana yhdessä käsiteltävät asiat voivat tarttua.

– Materiaali on luotu tukemaan ajatusta, että nuori voisi kokea päivän aikana esillä olevat oppimiskokonaisuudet mielenkiintoisiksi, omaa elämää ja sen kysymyksiä kohtaaviksi, Heli Järvi kertoo.

Heli Järvi oli jo muutaman rippikouluvuoden ajan kasannut omaa isosryhmämateriaalia rippikoulukäyttöön.
– Osallistuessani Rippikoulun kehittäjäkoulutukseen, sain vahvistusta ajatukselle, että saamme rohkeasti tarttua myös rippikoulussa oleviin ”perinteisiin toteutustapoihin” ja muokata niitä uuden ajan tarpeisiin.

”Uudenlainen toteutustapa sai positiivista kannustusta niin isosilta, rippikoululaisilta kuin muiltakin tiimissä olevilta työtovereilta.”

Varsinainen ajatus kustannetun kirjan toteuttamisesta tuli kuitenkin Järven työkaverilta Emilialta.
– Hän huomautti kesällä 2018, että työstämäni materiaalipaketti olisi sellainen, mistä muutkin voisivat hyötyä. Tästä alkoi sulattelu, kunnes tammikuussa 2019 alkoivat isot pyörät pyöriä.

Järven viime vuosi olikin aika hyvin aikataulutettu. Kirjan parissa vierähti niin vapaapäivä kuin toinenkin. Kesälomallakin herätyskello herätti aamutuimaan uuteen luomisentäyteiseen aamuun.
– Vaikka materiaalia oli kertynyt vuosien aikana runsaasti, niin paljon oli vielä tehtävää. Koko prosessi irrallisista ajatuksista Word-tiedostoissa painetuksi kirjaksi sai päätöksensä kun sain painotuoreen kirjan käteeni tammikuun puolessavälissä, summaa Järvi urakan päätyttyä.

”Oman kirjan näkeminen myynnissä on häkellyttävän hienoa. Toivon, että kirjasta olisi iloa mahdollisimman monelle.”

Tuore kirjailija toivoo, että kirjan myötä niin rippikoululaisille kuin isosillekin avautuisi uusi tapa ihmetellä elämää, uskoa ja Jumalaa.
– Kun saamme kulkea rippikoulumatkaa aktiivisesti kysellen, ihmetellen ja etsien, voimme myös oivaltaa ja löytää.

Järvi muistuttaa, että rippikoulun sisällöt eivät ole elämästä irrallisia vaan vahvasti siinä kiinni.

Kirjaa saa suurimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi Kirjapajasta ja Suomalaisesta Kirjakaupasta. Kirjaa voi kysellä myös kirjastoista.

Jaa artikkeli: