Evankeliumi on liikkeelle lähettävä voima

Lapsi on juuri lähtenyt juoksuun

Evankeliumi on liikkeelle lähettävä voima. Mutta kuka lähtikään liikkeelle ja miksi? Jukka Kääriäisen pohdintaa kirkon lähetyksen peruslinjauksen äärellä.

”Evankeliumi on liikkeelle lähettävä voima.” Mikä saa sinut liikkeelle? Mitä varten, minkä takia, lähdet liikkeelle? Onko syy jonkinlainen vastuu, tavoite tai uutinen? Täytyy käydä kaupassa, kun jääkaappi näyttää tyhjältä. Täytyy viedä lapset harrastuksiin. Täytyy ulkoiluttaa lemmikkiä. Myös uutiset, sekä huonot että hyvät, saavat liikkeelle. Täytyy käydä korona testissä tai rokotuksessa, täytyy mennä synttäreille, lomamatkalle, tai juhannuksen viettoon.

Kristillisen uskomme ydin, evankeliumi, tarkoittaa ilouutista. ”Evankeliumi on liikkeelle lähettävä voima.” Miten tämä uutinen on kohdannut sinut, miten se vaikuttaa elämässäsi? Ilahduttaako se, vahvistaako se, lohduttaako se, saako se sinut liikkeelle? Onko evankeliumin jakaminen epämiellyttävä taakka, väsyttävä vaatimus? Saako se sinussa saman reaktion, kuin huoneen siivous nuorissa: ”Täytyykö minun? Ihanko oikeasti?” Entä jos evankeliumin voima ei olekaan vaatimuksen taakka, vaan lupauksen voima? Mitä jos evankeliumin muoto onkin ”saat,” ja ”sinun puolestasi annettu”, eikä ”sinun pitää, sinun täytyy”?

Evankeliumin ydin onkin uutinen, ei siitä, mikä saa sinut liikkeelle, vaan siitä, mikä sai elävän Jumalan liikkeelle; ei siitä, kuinka mahtava sinä olet, vaan siitä, kuinka mahtava Jumala on tullut lähelle vajavaista ihmistä! Kuten Paavi Franciscus toteaa, ”Evankeliumin ilo täyttää niiden sydämen ja elämän, jotka ovat kohdanneet Jeesuksen.” Evankeliumin ilo, ilon voima, on juuri se, joka saa meidät kristittyinä liikkeelle! Se sai myös Jumalan liikkeelle.

Heprealaiskirjeen kahdennentoista luvun alussa luemme nämä sanat: ”Heitetään siksi pois kaikki taakat ja synti, joka niin helposti kietoutuu meihin. Niin jaksamme juosta loppuun asti sen kilpailun, joka on edessämme, katse suunnattuna Jeesukseen. Edessään olevan ilon vuoksi hän kesti nöyryytyksen ristillä. — Ajatelkaa häntä, jotta ette väsähtäisi ja antaisi periksi.”

Tässä kristillistä elämäämme kuvataan juoksuna kohti Jeesusta. Miksi kannattaa lähteä liikkeelle, uskossa, kohti Jeesusta? Koska Jeesus lähti liikkeelle, rakkaudessaan, kohti sinua. Miksi kannattaa suunnata katse Jeesukseen? Koska Jeesus jo kauan sitten suuntasi katseensa sinuun, Hän lakkaamatta huomioi sinua. Miksi kannattaa ajatella Jeesusta? Koska hän lakkaamatta ajattelee sinua ja rukoilee puolestasi. Miksi kannattaa iloita Jeesuksesta, tehdä hänestä syvin ilonlähteesi? Koska Jeesus ensin teki sinusta hänen ilonsa; ilon, jonka saamiseksi hän tekisi mitä tahansa, kärsisi jopa ristinkuoleman! Sinä olet se ilo, jota Kristuksella ei vielä ollut, jonka takia hän kärsi nöyryytyksen, häpeän, pilkan, hylätyksi tulemisen, kuoleman, helvetin. Ilon vetovoima vei Jeesuksen ristin, haudan ja ylösnousemuksen kautta siihen asemaan, jossa hän tänään rukoilee lakkaamatta meidän puolestamme.

Jeesuksen seuraaminenkin on kehystetty ilolla, alusta loppuun. Palaan heprealaiskirjeen kohtaan: ”Heitetään pois kaikki taakat ja synti.” Tuohan on synnintunnustus, jonka seurauksena saat ottaa vastaan synninpäästön ilon! ”Ajatelkaa häntä” – sitä juuri äsken teimme. Se on Raamatun lukemista ja evankeliumin pohdintaa. Jjotta ette väsähtäisi ja antaisi periksi.”  Koska lannistus ja luopuminen ovat jatkuvana houkutuksena, on tärkeää keskittyä yhä uudelleen evankeliumiin ilostamme, joka löytyy Jeesuksessa. Hän on lihaksi tullut ilosi, lähelle tullut ilo, ylösnoussut ja elävä ilo, uskollinen ilo. Hän on tehnyt kaiken tarvittavan, jotta saisit rauhan niistä asioista, jotka painavat elämääsi ja kaikesta, joka erottaa sinut Jumalasta. Oli tilanteesi mikä tahansa tänään, voit iloita Hänestä, Hänessä ja Hänen kauttaan kiittää taivaan Isää. Kuten jo psalmeissa luvattiin: ”Ne, jotka katsovat häneen, säteilevät iloa.” (Ps. 34:6)

Rukoilemme: Pyhä Jumala, kaiken hälinän ja huvituksen, lannistuksen ja väsymyksen keskellä, auta meitä kiinnittämään katseemme Jeesukseen. Kasvata meitä vaikeuksien kautta niin, että juurtuisimme yhä syvemmin Sinuun ilonamme. Tätä pyydämme Jeesuksen nimessä, aamen.

Jaa artikkeli: