Valttikorttina hiljainen tieto

Pitkä työura saman työnantajan palveluksessa poikii väistämättä suuren määrän hiljaista tietoa. Siitä on hyötyä niin työtovereille kuin seurakuntalaisille.

Virpi Kaunistolle Korpilahti ja sen asukkaat ovat tulleet tutuiksi vuosikymmenten myötä. Hänen syntymäkotinsa sijaitsee Korpilahden Putkilahdessa ja lähes neljäkymmentä vuotta kestäneen työuransa hän on tehnyt kokonaisuudessaan kotipitäjänsä seurakunnassa.

– Suurin piirtein kaikki korpilahtelaiset ovat minulle tuttuja, ainakin joko nimeltä tai ulkonäöltä. Äänestäkin tunnistan monet puhelimessa.

Kaunisto ajautui töihin seurakuntaan monen sattuman seurauksena. Valmistuttuaan keväällä 1980 kauppaopistosta, hänelle tarjottiin vuodeksi toimistoapulaisen paikkaa työvoimatoimiston kautta. Työsuhde vakiintui vuotta myöhemmin ja nimike muuttui jossain vaiheessa kanslistiksi ja myöhemmin toimistosihteeriksi.

Kun seurakunnat yhdistyivät vuonna 2009 ja Korpilahdesta tuli yksi Jyväskylän seurakunnan alueseurakunnista, se tarkoitti isoa muutosta ja toi tullessaan paljon sekavuutta käytännön asioiden hoidossa.

– Meillä oli ollut täällä aivan eri tietokoneohjelmat alkaen jäsentietojärjestelmistä ja hautaohjelmista. Yhtäkkiä piti opetella kaikki ohjelmat lyhyessä ajassa. Alussa oli tosi vaikeaa, mutta ajan myötä asioiden hoito helpottui paljon.

Vaikka suurin osa vanhoista tiedoista on siirretty Jyväskylän kirkkoherranvirastoon, niin varsinkin kesäaikana moni kesävieras haluaa asioida lähempänä olevassa palvelupisteessä. Sukututkimuksia tullaan tekemään jopa ulkomailta asti.

– Minulla on täällä vielä vanhat mikrofilmit tallella. Sukututkimuksia ja selvityksiä teen nyt aiempaa vähemmän, mutta se hieno puoli siinä on, että aika usein samalla kuulee ihmisten hauskoja tarinoita ja muisteluksia.

Viime vuodet Kaunisto on työskennellyt aluesihteerinä osa-aikaisesti. Tätä nykyä hän asuu Jämsässä ja käy töissä Korpilahden seurakuntakodilla yleensä kolmena päivänä viikossa.

”Minulta tullaan kysymään ihan mitä vaan”

Jyväskylän seurakunnan muista aluesihteereistä poiketen Kauniston tehtäviin kuuluvat myös toimistosihteerin työt. Korpilahdella on seurakunnan palvelupiste, joka on auki kahtena päivänä viikossa tiistaisin ja torstaisin klo 9–12.

– Kun työhuoneeni sijaitsee ulko-ovesta heti ensimmäisenä, niin tässähän tuntee toimivansa ihan yleismiehenä. Minulta tullaan kysymään ihan mitä vaan.

Asiakaspalvelu pitää sisällään muun muassa virkatodistuspyyntöjä ja haudanhoitoasioita sekä hautauksista, vihkimisistä ja kasteista sopimisia. Kaunisto varaa tilat sekä papit ja kanttorit tilaisuuksia varten.

Iltapäivällä on aikaa tehdä alueneuvoston kokousvalmisteluja ja hoitaa laskutusasioita. Kaunisto toimii sihteerinä työntekijäkokouksissa ja päivittää tietoja ja ilmoituksia nettiin sekä laatii lehti-ilmoitukset paikallislehteen.

– Tykkään työstäni, varsinkin kun työ on aika itsenäistä. Meillä on myös kiva työporukka, kun meitä on täällä vain kymmenkunta.

Kaunistolla on työyhteisössään takanaan pisin työura. Vuosien saatossa omaksuttu hiljainen tieto on välittynyt myös työtovereille ja seurakuntalaisille.

Vapaa-ajalla Kaunisto harrastaa kävelyä ja lukemista. Kesällä lomareissut taittuvat ja maisemat vaihtuvat moottoripyörän kyydissä yhdessä miehensä kanssa.

– Korpilahdella parasta on ihana luonto, Päijänne ja maisemat. Tämä on kaunis paikka.

Jaa artikkeli: