Tonttikaupoista tuli pientä helpotusta

Keskusseurakuntatalon tonttikauppa toi talouteen piristystä. Päänvaivaa seurakunnalle aiheuttavat erilaiset tilaongelmat. Huhtasuon kirkko (kuvassa) on tällä hetkellä tyhjillään. Päätöstä sen tulevaisuudesta ei ole vielä tehty.

Seurakunnan tulos on noin miljoona euroa plussalla. Syy hyvään tulokseen on seurakunnan tekemä 1,4 miljoonan euron tonttikauppa. Ilman sitä tulos olisi miinuksen puolella.
Yliopistonkadun varrella sijaitsevan Keskusseurakuntatalon tontista osan osti opiskelija-asuntosäätiö KOAS. Kauppaan kuuluu tontin lisäksi rakennusoikeutta. Määräyksellä suojeltu seurakuntatalo jää seurakunnalle.
Talouspäällikkö Markku Laitisen mukaan kirkollisverotuloissa ollaan miljoona euroa jäljessä verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Kirkollisverosta saatu tulo on laskenut monen vuoden ajan suhteellisen tasaisesti.
– Kaupunki kasvaa, mutta seurakunnan jäsenmäärä ei, Laitinen kertoo.

Laitisen mukaan tulojen lisäys on mahdollista vain verotusta nostamalla. Kirkollisveron nostoa ei kuitenkaan pidetä kovin järkevänä vaihtoehtona. Menoista suurimmat ovat henkilöstö- ja kiinteistökulut.
Korpilahden ja Säynätsalon vanhat pappilat ovat tällä hetkellä myynnissä. Keskustan pappilan kohtaloa ja kuntoa selvitetään parhaillaan.
Korpilahden kirkon remontin on määrä valmistua ensi vuoden aikana. Huhtasuon ja Keltinmäen kirkot kaipaavat kunnostusta. Keskusseurakuntatalo ja Lohikosken kirkko ovat suljettuina. Toimisto- ja toimintatiloja on jouduttu sijoittamaan vuokrattuihin väistötiloihin.

Kirkkovaltuusto kokoontuu 10. lokakuuta, jolloin sille esitellään välikatsaus toiminta- ja taloussuunnitelmista. Kirkkoneuvosto esittää kirkkovaltuustolle vuoden 2018 kirkollisveroprosentiksi 1,45 prosenttia.

Jaa artikkeli: