Takapotkulla uuteen vuoteen

Vuosi vaihtuu Jyväskylän Paraatiaukiolla energisen kansanmusiikin tahtiin. Takapotku-yhtye lupaa lämmintä tunnelmaa ja vetäviä rytmejä.

Viulu, haitari, cajon, sähköbasso, akustinen kitara, banjo, mandoliini, nokkahuilu ja saksofoni luovat Takapotku-yhtyeen rehevää soundia. Tarvittaessa otetaan mukaan lisää soittimia, ja kaikki yhdeksän muusikkoa osallistuvat lauluun.

Soitamme mitä haluamme.

– Soitamme musiikkia aika lailla laidasta laitaan, mutta kuitenkin omalla soundillamme. Meillä on laaja kattaus instrumentteja. Mottomme on, että soitamme mitä haluamme, sähköbassossa taituroiva Petro Pitkänen luonnehtii.

Yhtye soittaa modernia ja vauhdikasta kansanmusiikkia, jossa on vahvoja irlantilaisia vaikutteita. Kansanmusiikin lisäksi rempseä musiikki ei taivu mihinkään tiettyyn tyylisuuntaan tai aihepiiriin. Ohjelmisto koostuu cover-kappaleista, mutta myös omia sovituksia ja tuotantoa syntyy. Joukossa komeilee muutama Jyväskylästä kertova biisi.

Versioimme jonkin verran tunnettuja kappaleita.

– Seminaarinmäen aamusoitto -kappale kertoo aamukävelystä luennolle, toinen sijoittuu Tuomiojärvelle ja kolmas Laajavuoren länsirinteille laskettelumaisemiin, Pitkänen kuvailee.

– Versioimme jonkin verran tunnettuja kappaleita. Tulkintamme Daruden Sandstormista on suurin hittimme, jonka esitämme lähes jokaisella keikalla. Siitä tehtiin myös musiikkivideo, hän lisää.

Yhtyeen jäsenet ovat tulevia musiikinopettajia. Eri vuosikurssien opiskelijat löysivät yhteisen sävelen Jyväskylän yliopiston musiikkikasvatuksen opinnoissaan ja perustivat kokoonpanon kaksi vuotta sitten. Tarkoitus on pitää bändi kasassa, vaikka osa hajaantuisikin töihin tai jatkamaan opintojaan muualle Suomeen.

Nimi Takapotku vakiintui, kun bändi pääsi esiintymään Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleille. Yhtye nimettiin myös Salon ja Helsingin irlantilaisen musiikin festivaaleille pääesiintyjäksi.

Keikkailu on lähtenyt mukavasti käyntiin.

Pitkänen on huomannut, että keikat poikivat uusia julkisia ja yksityisiä esiintymisiä monenlaisissa paikoissa.

– Keikkailu on lähtenyt mukavasti käyntiin. Saamme yhteydenottoja ja hankimme itse aktiivisesti keikkoja.

Jyväskylän uudenvuoden vastaanoton keikalleen Takapotku kiipeää rekkalavalle Paraatiaukiolla. Tiedossa on vauhdikasta ja tunnelmaa nostattavaa musiikkia, jolla saadaan yleisö liikkeelle ja pysymään lämpimänä kylmässäkin säässä.

– Meidän keikoilla ei tarvitse seisoskella, koska rytmi vetää liikkumaan. Pieni pakkanen ei haittaa, Pitkänen lupaa.

Lasten uudenvuodenjuhlassa Mimmi Lehmä ja Varis laulattavat ja leikittävät lapsia ja haastattelevat kaupunginjohtajaa Paraatiaukiolla klo 17–18. Jyväskylän seurakunta tarjoaa mehua ja piparia.

Aattojumalanpalvelus Kaupunginkirkossa klo 23. Uudenvuoden vastaanotto klo 23.30 Paraatiaukiolla. Musiikista vastaa kansanmusiikkiyhtye Takapotku. Kaupunginjohtaja Timo Koiviston juhlapuhe ja ilotulitus  

Jaa artikkeli: