Sopivasti lepoa ja puuhaa

Mökki lähellä kotia, järven ranta ja kesäinen idylli pienelle perheelle. Sellainen oli toiveissa, kun Aino Istanmäki asteli Sulkurannan siirtolapuutarhaan 17 vuotta sitten. Parikin mökkiä oli myynnissä, mutta tämä tuntui heti omalta.

Aino Istanmäen mökki tarvitsi täydellisen kunnostuksen. Entistä jäi vain betonilaatta, ulkoverhous ja katto. Kaikki muu uusittiin. Myöhemmin kunnostettiin vielä katto ja ulkopinnatkin.

Lattian alta Istanmäki löysi vuoden 1948 Rautatieläinen-lehtiä. Ilmeisesti rakennus pystytettiin heti alueen perustamisvuonna.

Siirtolapuutarhassa vaihtuvuus on melko pientä

Sulkurannan mökkejä voivat ostaa vain Jyväskylän kaupungin asukkaat, ja tontit ovat vuokralla. Asukkaiden vaihtuvuus on melko pientä. Istanmäki on mökkinsä kolmas omistaja. Uimaranta, kerhomaja, saunat, grillikatos ja vessat ovat mökkiläisten yhteisessä käytössä. Istanmäki rakensi oman ulkohuussin, ja yövieraita varten hankittiin pieni aitta.

Istanmäki ajaa mökilleen aina kun ehtii. Autolla matkaa kertyy neljä kilometriä, pyörällä vähemmän. Keväät ovat aina kiireisiä, mutta tänä vuonna kesä tuli aikaisin.

– Toukokuu on ollut ihan mahdoton. Pitää laittaa mökissä paikat kuntoon, tehdä pihan kevättyöt ja vielä saada vene vesille. Puuhaa riittää.

Tontilla kasvaa pari omenapuuta ja erilaisia marjapensaita. Kasvimaalla vihertävät yrttien ja salaattien versot. Parsasato alkaa olla syöty, ja raparperinvarret voisi jo kerätä talteen.

Grilliruoka maistuu mökillä koko kesän. Puutarhapöydän ääressä juodaan kahvit ja toisinaan vähän viiniä. Pihalle mahtuu isokin seurue, mutta juhlia varten voi vuokrata alueen kerhomajan.

Salaatit, yrtit ja retiisit ovat nousseet hyvin kasvuharson alla. Kevään parsasato alkaa olla jo syöty.

Yhteisöllisyyttä ja omaa rauhaa

Parasta mökillä on puutarha ja oma rauha, vaikka naapurit ovat aivan lähellä.

– Täällä ei tarvitse olla yksin korvessa. Naapurit auttavat, jos tarvitaan. Viimeksi lainasin heiltä pari säkkiä multaa.

Sulkurantalaiset tekevät vuosittain talkootyötä vähintään 10 tuntia mökkiä kohti. Sillä tavalla huolehditaan yhteisten alueiden ja rakennusten kunnossapidosta.

Istanmäki toimii tämän kesäkauden Sulkurannan aluevastaavana. Tehtäviin kuuluu talkoiden järjestäminen ja kesätyöntekijöiden ohjaaminen. Tarkoitus on myös dokumentoida alueen monet työtehtävät, jotka ovat langenneet tekijöilleen osaamisen ja kiinnostuksen mukaan.

Asukkaat pitävät kioskia, järjestävät kirpputoreja, rantakirkon ja muita juhlia.

– Lapsen kanssa menimme aina juhannusjuhlille. Siellä oli lasten olympialaiset ja muuta kivaa. Tänä kesänä on ohjelmassa Sulkurannan 70-vuotisjuhlat, Istanmäki kertoo.

Mökillä on vuosien varrella vietetty monia hyviä hetkiä suvun, ystävien ja naapureiden kesken. Se on ollut tiivis osa elämää, mutta tilanteet muuttuvat. Istanmäki aikoo haikein mielin laittaa mökin myyntiin. Jäljelle jää kelluva kesämökki, vielä nimetön vene.

– Tuohon kasvimaan viereen haudattiin meidän hamsteri, herra Tero Lutunen. Poika soitti hautajaisissa surumusiikkia saksofonilla. Nyt se poika on jo aikamies.

Jaa artikkeli: