Savannikeppareita omaksi ja muiden iloksi

Eläinhahmoihin erikoistuneen tekstiilialan yrittäjän Miisa Kaipaisen ohjeilla ommellaan savannikeppieläimiä toukokuussa järjestettäville Lähetysjuhlille.

Jyväskyläläinen Miisa Kaipainen, 19, oli juuri saanut pystyyn yrityksensä North-Cat Creationsin, kun häntä pyydettiin suunnittelemaan villieläinkeppareita Jyväskylässä toukokuussa yhdessä Kirkkopäivien kanssa järjestettäville Lähetysjuhlille. Toimeksianto oli entiselle keppariharrastajalle hyvin mieleinen.

– Minulla on kaapissa rivi keppihevosia. Oli kiva kuulla, että saisin tehdä niitä lisää, ja vieläpä vähän eksoottisemmista eläimistä, hän kertoo.

Kaipainen ryhtyi luonnostelemaan virtahevon, kirahvin ja pantterin kaavoja kynän ja paperin avulla. Kaavan luomisessa tarvittiin myös kolmiulotteista hahmottamista.

– Mietin ensin eläimen sivuprofiilin ja piirsin sen sitten paperille. Pohdin, miltä se näyttää eri suunnista. Pantteri oli näistä vaikein, koska sillä on pyöreä naama ja silmät edessä.

Kaipaisen innostus käsitöihin syttyi jo lapsena.

– Vanhempani ovat taitavia käsistään, ja meillä on aina tehty käsitöitä. Eläinhahmoja päätin ruveta tekemään, koska tykkään niistä. Suunnittelen ja valmistan eläinasuja tilaustyönä muun muassa roolipeliharrastajille.

Lumisena helmikuun aamuna Kaipainen opastaa seurakunnan käsityöpiiriläisiä savannikeppareiden tekemisessä. Kipinässä Kauppakeskus Sepässä kokoontuvat ompelijat talkoilevat keppareita Lähetysjuhlien kävijöiden käyttöön ja myytäväksi tapahtuman kirkkotorilla.

He pyörittelevät mallikappaleita käsissään ja tutkivat innokkaasti eläinten saumoja, silmiä ja kiinnitystä. Pian he ovat jo kiinnittämässä kaavoja harmaalle froteekankaalle ja leikkaamassa kuviollisesta kankaasta pääkappaleita pantterille.

– Mukava nähdä, että mallit toimivat, Kaipainen toteaa.

Pari vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Riitta Jämsä on virkannut, kutonut ja ommellut koko ikänsä, mutta keppareista hänellä ei ole kokemusta. Kaipaisen malleista hän ihastui hellyttävään kirahviin.

– Sitä pitkäkaulaa on ihana katsoa luonto-ohjelmista. Ja lutunen on virtahepokin. Katsotaan, miten tekeminen onnistuu, kun en ole ennen kaavoja käyttänyt. Jos ompelu sujuu, voisin tehdä kepparit myös lapsenlapsilleni, hän suunnittelee.

Lähetysjuhlilla on paljon erilaista tekemistä ja kokemista perheille ja kouluikäisille. Savannikeppariradan lisäksi tarjolla on muun muassa tanssityöpajaa, parkourseikkailua lähetyskentällä, näytelmiä ja muskaria.

Eläimiä savannilta -keppariradan idea syntyi juhlien suunnittelutiimissä.

– Totesimme, että kun keppihevoset innostavat tämän päivän varhaisnuoria, Lähetysjuhlille voitaisiin tehdä eläimiä, joita lähetystyöntekijät saattavat kohdata eri maissa. Niitä voi valmistaa itse tai porukassa. Meiltä saa kaavat ja ohjeet muutamiin eläimiin, mutta niitä saa suunnitella itsekin. Kankaisten eläinten lisäksi keppieläimiä voi neuloa tai tuunata pehmoeläimistä, kannustaa lähetystyön ja kansainvälisen vastuun asiantuntija Ulla Klemettinen.

Kipinään asteleva mieshenkilö pysähtyy mallikappaleiden äärelle.

– Onpa hauskan näköisiä! Mistä näitä voi tilata?

Näin teet savannikepparin

Tutustu ohjeisiin ja kaavoihin Lähetysseuran nettisivulla www.suomenlahetysseura.fi/keppielainohjeet

Tulosta kaava ja leikkaa se ääriviivoja myöten.

Teippaa kahdessa osassa olevat kaavat yhtenäiseksi kappaleeksi. 

Kiinnitä kaava nuppineuloilla kankaaseen ja piirrä siihen kaavan ääriviivat. Muista merkitä myös lovet. 

Kun alat ommella, tarkista, että lovet menevät vastakkain, jol- loin ompelujäljestä tulee suora.
Jaa artikkeli: