Rippikoululle sataa myönteistä palautetta

Konfirmaation Taulumäen kirkossa.

Jyväskylässä suosituimmiksi ovat nousseet talvilomalla pidettävät laskettelurippikoulut.

Valtakunnallisesti evankelis-luterilaisen kirkon rippikoulun kävi viime vuonna 47 980 nuorta ja tuhat aikuista. He antoivat rippikoululle kiitettävän kouluarvosanan 9–. Noin 68 prosenttia osallistujista arvioi, että rippikoululla on ollut myönteistä vaikutusta henkiseen hyvinvointiin.

Jyväskylän seurakunnan rippikoululaisista 36 prosenttia antoi rippikoululle arvosanan 9 ja 20 prosenttia jopa arvosanan 10. Rippikoulussa oli turvallista olla, ja nuoret kokivat, että he saivat olla siellä omana itsenään.

Jyväskylän seurakunnan rippikoulupappi Johanna Puupposen mukaan hyvä palaute ilahduttaa. Nuoret ovat kokeneet itsensä tervetulleiksi ja tulleet kuulluiksi.

– Yksi rippikoulun tärkeistä tavoitteista on juuri se, että nuoret ovat vahvasti osallisia, tulevat kuulluiksi ja saavat vaikuttaa, hän toteaa.

Rippikoulu on kasvattanut yhä suosiotaan, ja yli tuhat nuorta liittyi kirkkoon rippikoulun aikana, ilmenee tuoreesta kirkon jäsentilastosta vuodelta 2023. Rippikoulun aikana kirkkoon liittyi 1 175 nuorta ja 452 aikuista. Heistä kastettiin 923 nuorta ja 224 aikuista.

Jyväskylän seurakunnassa kirkkoon liittyi 44 iältään 14–15-vuotiasta nuorta tammi–syyskuussa 2023.

– Osa lapsena kastamatta jääneistä päättää itse rippikouluaikana liittyä kirkkoon, Puupponen sanoo.

Hän toivoo, että nuoret löytävät paikkansa seurakunnassa ja kirkon jäseninä.

– Näin saamme olla mukana varustamassa nuoria elämään kristittyinä tässä maailmassa.

Tänä vuonna rippikouluun on Jyväskylän seurakunnassa ilmoittautunut 1 141 nuorta, ja yli sata osallistuu rippikouluun muualla. Vuodenvaihteessa järjestettiin ensi kertaa suosittu uudenvuoden rippikoulu.

Tällä kertaa kaikkein suosituimmiksi nousivat talvilomalla pidettävät laskettelurippikoulut.

Hienoa, että nuoret haluavat osallistua rippikouluun, ja meidän tehtävämme on olla perheiden luottamuksen arvoisia.

– Niihin ei tänä vuonna mahtuneet läheskään kaikki halukkaat. Teemarippikouluja meillä Jyväskylässä ovat myös jalkapallo, musiikki ja taide, liikunta, vaellus ja Lapin rippikoulu, Puupponen listaa.

Uusi Vesalan leiri- ja toimintakeskus täyttyy rippikoululeireistä sekä talvilomalla että kesällä. Melkein kaikki eri leirikeskuksissa pidettävät 42 leiriä ovat jo täynnä, ja viiteen päiväripariinkin riittää osallistujia.

Osallistumisprosentti rippikouluun on ikäluokasta 87,6 prosenttia. Tulevaisuuden haasteena Puupponen näkee rippikoulun houkuttelevuuden pitämisen korkealla tasolla ja jopa kasvattamisen jatkossa.

– Hienoa, että nuoret haluavat osallistua rippikouluun, ja meidän tehtävämme on olla perheiden luottamuksen arvoisia. Rippikoululaisen perheen kohtaamiseen, turvallisen ilmapiirin luomiseen sekä erilaisten oppijoiden huomioimiseen panostetaan edelleen.

Jaa artikkeli: