Rengasliuku ja letkupuhelin tekevät kesän

Mäki-Matin perhepuisto on monelle vanhemmalle tuttu leikkipaikka jo omasta lapsuudesta, tietää puiston toiminnasta vastaava lastentarhanopettaja Anna Nurmesniemi.

Mitä perhepuistolle kuuluu?
Puistossa on syys-ja kevätlukukauden kerhotoimintaa, joka on Jyväskylän varhaiskasvatuspalveluiden järjestämää. Ohjatut lasten- ja perhekerhot ovat matalan kynnyksen paikkoja ja tärkeä osa lapsiperheiden palveluja Jyväskylässä. Kesällä kun kerhotoiminta jää kesätauolle, puisto täyttyy vapaasta toiminnasta sekä erilaisista tapahtumista ja ohjelmista.

Paljonko puistossa on vierailijoita päivittäin?
Puistossa ulkoilee paljon lapsiperheitä. Kesäaikana pihalla voi olla useita satoja lapsia, vuodessa kävijöitä on noin 15 000. Talviaikana piha on hiljaisempi, mutta yleensä aina on joku laskemassa liukumäkeä tai leikkimässä.

Onko kävijöissä paljon sellaisia vanhempia, joille puisto on tuttu jo omasta lapsuudesta?
Monella perheellä on pitkät perinteet puiston käytöstä. Moni muistelee omia leikkejään ja haluaa tuoda myös omat lapsensa tänne. Onpa täällä käynyt myös isovanhempia, jotka muistelevat menneitä ja puiston historiaa.

Löytävätkö ulkopaikkakuntalaiset tiensä puistoon?
Kesällä meillä käy paljon turisteja. Puiston maine on kiirinyt ja tänne tullaan matkalla mummolaan tai muuten vaan lomalle.

Millainen on perhepuiston syntyhistoria?
Puisto on perustettu vuonna 1979 ja se on Suomen ensimmäinen perhepuisto. Mäki-Matin perhepuiston perustaminen oli osa YK:n lapsen vuoden huomioimista Jyväskylässä. Muistelmia perhepuiston entisistä asukkaista ja talojen historiasta pääsee lukemaan Mäki-Matin perhepuiston tuki ry:n sivuilta.

Paras palaute mitä olette saaneet vuosien varrella?
Parasta palautetta ovat iloiset ilmeet, ja kun näkee perheiden palaavan yhä uudelleen leikkimään ja viettämään aikaa puistossa. Siitä huomaa, että puisto on mieluinen paikka.

Lastentarhanopettaja Anna Nurmesniemi on Mäki-Matin perhepuistossa työskennellessään paljon ulkona. Kesällä ulkona vietettyjen tuntien määrä kasvaa entisestään.

Mikä on suosituinta tekemistä puistossa?
Pihan perällä oleva rengasliuku on yksi suosituimmista. Myös inkkarikylässä oleva letkupuhelin on todettu hauskaksi ja mielenkiintoiseksi kapistukseksi.

Mikä puistossa on erityisesti aikuisten mieleen?
Aikuisten mieleen on varmaan grillipaikka sekä kesällä auki oleva kahvila. Tänne on helppo tulla koko perheellä, kun kaikille löytyy jotakin. Puistossa on ohjattua toimintaa joka arkipäivä. Päivitämme viikoittaisen ohjelman puiston Facebook-sivuille. Järjestämme esimerkiksi kuvasuunnistusta ja vesivärimaalausta.

Voiko puistossa grillata, jos tuo omat eväät?
Puistossa voi grillata vaikka joka päivä. Grillipaikka on kaikkien avoimessa käytössä ja polttopuut saa täältä. Muista ottaa omat tulitikut mukaan!

Tulevan kesän kohokohdat puiston ohjelmassa?
Jyväskylän Kesä on yksi iso tapahtuma, jossa puisto on näkyvästi esillä. Kesäkuun alussa tuki ry järjestää jalkapallokoulun. Luontoliiton kesäleiri kokoontuu myös puistossa kesäkuun ensi viikkoina.
Jos ei olisi rahasta kiinni, niin mitä hankkisit puistoon?
Frisbeegolfrata kuulostaisi hauskalta. Joskus olemme työntekijöiden kesken haaveilleet puiston ympäri kiertävästä junasta, jossa voisi istua kyydissä ja leikkiä veturinkuljettajaa.

Milloin puistotäti on pihalla?
Puistotäti on ihan pihalla . Se kuuluu työni luonteeseen ja kesällä ulkoilu lisääntyy entisestään. Pyrimme liikuttamaan lapsia ja käytämme myös puiston lisäksi lähialueita hyödyksemme. Meidät voi siis bongata vaikkapa Harjulta!

Tuletko vapaa-ajalla puistoon?
Omat lapset ovat leikki-ikäisiä, joten puistoilen myös vapaa-ajalla. Vietämme oman perheen kanssa aikaa joko täällä ”äidin puistossa” tai muissa kaupungin puistoissa. Jyväskylässä on paljon kivoja paikkoja lapsiperheille.

Mäki-Matin perhepuisto sijaitsee Harjun kupeessa Oikokadulla 
(Oikokatu 7, Jyväskylä).

 

Jaa artikkeli: