Pyhä ei ole paikasta kiinni

Jyväskylän seurakunta saa tilat lokakuun lopulla avautuvaan Kauppakeskus Seppään. Uudet tilat ovat haaste ja mahdollisuus.

Huhtasuon aluekappalainen vs. Päivi Kärkkäinen odottaa innolla tulevaa. Hän on yksi Kauppakeskus Seppään muuttavista seurakunnan työntekijöistä.
Kärkkäisen mukaan syyt ostoskeskukseen siirtymiselle ovat moninaiset. Taustalla ovat Huhtasuon seurakuntakeskuksen sulkeminen, Halssilan seurakuntatilojen sisäilmaongelmat, sekä toisaalta halu kokeilla uutta.
Kärkkäinen puhuu arjen hektisyydestä. Seurakunta tuo kiireiseen ympäristöön paikan, jossa voi rauhoittua ja pysähtyä.
– Kirkko pääsee lähemmäksi ihmistä, kun se menee sinne, missä ihmiset ovat, Kärkkäinen kertoo.
– Laskelmien mukaan Seppä tavoittaisi noin 4,5 miljoonaa ihmistä vuoden aikana. Sen täytyy jotenkin näkyä meilläkin, hän jatkaa.

Kirkko on pyhä paikka, mutta ostoskeskus varsin arkinen tila. Kärkkäinen ei näe tässä ongelmaa. Hän sanoo ajattelelevansa, että pyhä ei ole sidottu tiettyyn aikaan tai paikkaan, vaan se voi olla mukana missä tahansa, vaikkapa arkisella kauppareissulla.
– Pyhä voi tapahtua myös kirkon ulkopuolella ja muulloinkin kuin sunnuntaina. Ehkä tässä ajassa pyhää joutuu joskus jopa hieman hakemaankin, Kärkkäinen pohtii.
– Kaupat ovat nykyään auki sunnuntaisin, ja monet asiat ovat muuttuneet. Myös kirkon pitää uudistua muun maailman mukana ja puhua sellaista kieltä, jota ihmiset ymmärtävät, Kärkkäinen sanoo.
Kirkko on menettänyt jäseniä viime vuosina eri syistä. Huhtasuon alueella, jossa Kärkkäinen työskentelee, seurakunnan jäsenenä on noin kaksi kolmasosaa väestöstä. Uudenlaista puhetta ja jalkautumista ihmisten pariin tarvitaan.

Seurakunta teki kesällä selvityksen. Ihmisiltä kysyttiin, millaista toimintaa he näkisivät mielellään seurakunnan uusissa tiloissa ja millaiset tilojen heidän mielestään pitäisi olla.
– Sen pohjalta on tehty suunnitelmia. Edelleenkin meille voi tulla kertomaan omia ideoita, Kärkkäinen kertoo.
Sepän toisessa kerroksessa sijaitsevat seurakunnan tilat ovat pinta-alaltaan noin 700 neliömetriä. Tavallista kirkkosalia ostoskeskukseen ei tule, vaikka siellä järjestetäänkin messuja. Pääosan pinta-alasta vie yli 300 neliön pääsali, jonka sivustalla on lava.
Estradilla tullaan näkemään erilaisia puhujia ja esityksiä. Nuorten kokoontumistila, lasten kerhohuone sekä hiljainen huone ovat muita tiloja. Pääsalin täyttävät sohvaryhmät, jotka tekevät paikasta rennon ja modernin ympäristön.
– Siellä on helppo järjestää erilaisia tapahtumia, ja sinne on helppo tulla, Kärkkäinen kertoo.

Jaa artikkeli: