Ossin ensimmäinen juhla

Ossin kastetilaisuus

Ossi Elias Viikki sai nimensä rennossa ja tunnelmallisessa kastetilaisuudessa, vaikka korona-aikana myös perhejuhlat juhlitaan pienellä väellä.

Kuvassa: Julia Paajoki (vas.), Mikko Viikki, isoveli Viljami sekä kummit Sanna Paajoki ja Linda Viikki ihailevat kastelasta pastori Liisa Ruusukallion kanssa.

Silakka on saapunut! Vauvan hauska työnimi vaihtui ristimänimeen, kun Julia Paajoen ja Mikko Viikin odotettu toinen lapsi kastettiin Vaajakosken kirkossa.

– Kaste merkitsee meille rakkaudentäyteistä lapsen ensimmäistä juhlaa. Hänen elämänsä alkaa sen kautta parhaalla mahdollisella tavalla, vanhemmat kertovat.

Toiveissa oli rento ja lämminhenkinen tilaisuus – ja sellainen se olikin. Kirkkoon kokoontuivat vain kaikkein läheisimmät koronarajoitusten puitteissa.

Huomion keskipiste lepäili tyytyväisenä sylikumminsa käsivarsilla, ja isoveljen tärkeä tehtävä oli rummuttaa lauluille tahtia nelivuotiaan innolla.

Kasteen kulku, musiikkivalinnat, tekstit ja rukousaiheet käytiin etukäteen läpi pappi Liisa Ruusukallion kanssa. Sillä tavalla juhlasta tehtiin juuri omalta tuntuva.

Onhan vauva aivan Ossin näköinen.

– Perheeseen tutustuminen auttaa minua puhumaan juuri heille ja toisaalta antaa vauvan läheisille tilaisuuden kysellä minulta vapaasti kasteesta ja muistakin asioista, Ruusukallio sanoo.

Kasteessa lapsi saatellaan Jumalan perheeseen. Se on papillekin joka kerta iso juhla.

– Tuntuu huumaavalta saada kertoa ristiäisväelle, että lapsi saa maailman parhaan turvan ja avun elämään, rakastavan Kaikkivaltiaan. Se on kuin ojentaisi vastasyntyneelle Jumalan täyttämän lottovoittokupongin, Ruusukallio kuvailee.

Vauva sai otsalleen ja rintaansa ristinmerkit ja nimekseen Ossi Elias Viikki.

– Mieheni ehdotti Ossia jo ennen vauvan syntymää, ja onhan vauva aivan Ossin näköinen. Tykkäämme perinteisistä nimistä, Julia-äiti sanoo.

Kummeiksi vanhemmat pyysivät läheisiä ihmisiä, joiden he toivovat kulkevan mukana lapsen kasvaessa, antavan aikaansa ja rakkauttaan.

– Haluamme kasvattaa lapsemme avoimiksi ja uteliaasti elämää katseleviksi ihmisiksi. On tärkeää osata ottaa muut huomioon ja kohdella heitä kunnioittavaksi. Toivon, että he uskaltavat aina kysyä vaikeitakin kysymyksiä, kun kysyttävää on.

Musiikkina juhlassa soivat virret Herra kädelläsi ja Juhla on nyt riemullinen. Sanat kertovat kasteen riemusta:

”Juhla on nyt riemullinen,
me yhdessä näin vietämme sen.
Vapahtajan yhteyteen
kannamme lapsemme rakkaan.
Jumalan perheeseen,
Jeesuksen yhteyteen
lapsi näin kasteessa liittyä saa.”

Jaa artikkeli: