On kivaa olla tyttö

Kuudesluokkalaiset Milla Reinikainen ja Jenna Hirvonen ovat hevostyttöjä. Kotona voi ratsastaa keppihevosella, ja tallilla pääsee oikean hevosen selkään.

Milla Reinikaisella ja Jenna Hirvosella on ratsastustallilla omat hoitohevoset. He huolehtivat esimerkiksi hevosten varusteista, vaihtavat satulahuopia ja puhdistavat harjoja. He myös avustavat tunneilla. Tehtäviä tekemällä he tienaavat itselleen ratsastustunteja.

– Kun varustan ratsun, avustan tunnilla ja hoidan hevosen takaisin talliin, saan viisi merkkiä. Pääsen 45 minuutin ratsastustunnille 18 merkillä, Milla kertoo.

Tytöt tulevat tallille 2–4 kertaa viikossa ja viihtyvät siellä 2–5 tuntia. Tunneilla harjoitellaan kouluratsastusta eli erilaisia askelluksia hevosen kanssa kentällä tai hypätään esteitä. Tänään ratsastustunnilla lähdetään maastoon.

Tallin hevoset ovat erikokoisia ja -näköisiä. Ne ovat myös luonteeltaan yksilöitä. Millan hoitohevonen on 8-vuotias Aksu-ruuna, kiltti ja reipas. Jennan hoitohevonen on 27-vuotias Tessa-tamma.

– Tessa on tosi kiltti, seurallinen ja vähän laiska supermummo. Se ei tee ikinä kenellekään mitään pahaa, Jenna kertoo.

Mustelmia ja naarmuja on tullut, mutta luita ei ole katkennut.

Kilttikin hevonen saattaa joskus olla villillä tuulella. Ison eläimen kanssa pitää olla hieman varuillaan ja tietää mitä tekee. Tytöt kertovat kokemuksesta, että hevonen saattaa puraista tai potkaista. Kumpikin on pudonnut satulasta monta kertaa. Mustelmia ja naarmuja on tullut, mutta luita ei ole katkennut.

Millan ja Jennan mielestä hevosten kanssa riittää vielä paljon opittavaa. Molemmat haluavat kehittyä kouluratsastuksessa ja kisata kansallisissa kisoissa esteratsastuksessa.

Tytöt ratsastavat myös keppihevosilla aina kun ehtivät. Samalla voi mielessään harjoitella hevosen ohjaamista ja hallintaa. Sitä voi tehdä omassa huoneessa tai pihalla ja toisen luona kylässä. Kepparikisoissa on tullut hyviä sijoituksia aika- ja tyyliluokissa. Keppihevosta voi hoitaa melkein kuin oikeaa hevosta.

Millan ja Jennan mielestä tärkeintä on oma perhe ja hevoset. Tyttönä oleminen tuntuu kivalta. Ratsastus, kaverit, koulu ja perhe – kaikki on kivaa.

– Välillä tulee mieleen, että millaista olisi olla poika, Milla sanoo.

– Ei voi tietää millaista se olisi. Tytöt ja pojat voivat kuitenkin tehdä samoja juttuja, Jenna miettii.

Milla haluaisi isona opettaa ratsastusta ja omistaa oman tallin. Jenna ajattelee, että hänestä tulee eläinlääkäri. Kumpikin aikoo olla aikuisenakin kiva ja fiksu.

Jaa artikkeli: