Myötätuulessa vastavirtaan

Erika ja Jaakko Setälä ovat onnistuneet yhdistämään opiskelun ja lapsiperheen arjen pyörittämisen.
Onnistumisen salaisuus on ollut tarkka aikataulutus ja vuorottelu lastenhoidossa.

Setälän perheessä noudatetaan vanhoillislestadiolaista tapaa: lapsia tulee, jos on tullakseen. Tahti on ollut rivakka, sillä kolmesta lapsesta vanhin on vasta kaksi vuotta ja neljä kuukautta ja nuorin on kaksikuukautinen. Samanaikaisesti molemmat vanhemmat ovat opiskelleet.

Erika Setälä valmistuu tänä keväänä etuajassa kuntoutuksenohjaajaksi, ja Jaakko Setälän tähtäimessä on fysioterapeutin ja hierojan ammatti.
Kun Erika Setälä aloitti opinnot, opettaja antoi opiskelijoille neuvon: Koulun aikana ei tehdä lapsia, ei saa rakastua eikä saa mennä töihin.

– Minä odotin tuolloin ensimmäistä lasta. Opettaja sanoi sen varmaan huumorilla painottaen yleisiä syitä, jotka aiheuttavat opintojen keskeytymistä. Erika Setälä arvelee.
– Moni ottaa välivuosia, tekee töitä tai reissailee, Jaakko Setälä täydentää.

Opinnot ja lapsiperheen arjen pyörittäminen on vaatinut tarkkaa suunnittelua ja aikatauluttamista. Jaakko Setälä on pystynyt suorittamaan opintoja pitkälti etänä kotoa käsin.

Yhden syksyn hän oli koti-isänä, kun puolisolla oli pidempi opintoihin liittyvä harjoittelujakso. Tänä keväänä vanhemmat lapset ovat olleet osapäivähoidossa fysioterapian opintojen tiivistyessä.

Laajasta sukulaispiiristä on saatu tarvittaessa lastenhoitoapua. Molemmat vanhemmat ovat osallistuneet kotitöihin ja lastenhoitoon.

– Tasan menee, Jaakko Setälä toteaa.
– Joo, mutta Jaakko ei voi imettää, Erika Setälä muistuttaa.

Setälöiden opinpolku pienten lasten kanssa ei ole sieltä tyypillisimmästä päästä, ei edes heidän vanhoillislestadiolaisten ystäviensä piirissä. Yleensä vanhemmista toinen on jo töissä, kun esikoinen syntyy.

– Olen yllättynyt, miten hyvin on sujunut. Jos olisin tiennyt etukäteen, millä tahdilla lapsia tulee, en olisi ehkä lähtenyt edes opiskelemaan. Hyvä, että en tiennyt, Erika Setälä puntaroi.

Erika Setälä pitää mahdollisena, että hän jatkaisi vielä jossain vaiheessa opintoja. Perhekuntoutuksen kautta on mahdollista kouluttaa edelleen itseään, yrittäjyyskään ei ole pois suljettu vaihtoehto.

– Nyt valmistumisen kynnyksellä tosin on sellainen olo, että en vähään aikaan tee mitään, olen vaan kotona lasten kanssa.

Suviseurat on kesän kohokohta

Erika ja Jaakko Setälä aikovat osallistua 29.6.–2.7. Äänekosken Liimattalassa järjestettäviin Suviseuroihin.

– Se kuuluu jokavuotisiin perinteisiin. Se on kesän kohokohta, Erika Setälä toteaa.

Opiskeluaikana Setälät ovat joutuneet tinkimään Jyväskylän rauhanyhdistyksellä viikolla järjestettävistä seuroista. Viikonloppuisin seuroissa kuitenkin käydään. Suviseurat on kristillisistä kesätapahtumista kävijämäärältään suurin ja seurojen tapaan se houkuttelee paikalle kaikenikäisiä.

– Siellä on kiva käydä ja seuroissa tulee vapautunut olo, Jaakko Setälä arvioi.
– Siellä tapaa samassa elämäntilanteessa olevia nuoria perheitä, Erika Setälä summaa.

Jaa artikkeli: