Muualle haudatun muistolle

Muistelupaikka, jossa enkelipatsaita, lyhtyjä ja kukkasia.

Muistelupaikoilla käydään myös juttelemassa kuolleelle läheiselle.

Mäntykankaalla sijaitseva Hietakehto on muistelupaikka lapsensa menettäneille, toteutumatonta lapsitoivetta sureville ja keskenmenon kokeneille.  

Jyväskylän seurakunnan hautausmailla on kuusi muistelupaikkaa, joihin voi tuoda kynttilän tai kukkia muualle haudatun läheisensä muistolle.

Mäntykankaan hautausmaalla muualle haudattujen muistoksi kynttilän voi sytyttää kappelin vieressä olevalle kivetylle alueelle, jota koristaa metalliristi. Kynttilän voi laittaa myös kappelin takana sijaitsevaan muistolehtoon tai kolumbaarioon eli uurnalehtoon. Näille paikoille ei ole kuitenkaan tarkoitus tuoda lyhtyjä tai muistoesineitä, sillä alueet on tarkoitettu yhteiseen käyttöön.

Mäntykankaalla on oma muistelupaikka, Hietakehto, myös lapsensa menettäneille, toteutumatonta lapsitoivetta sureville ja keskenmenon kokeneille.

 On tärkeää, että on erityinen paikka, missä saa käydä suremassa ja itkemässä.

Hautausmaan työnjohtaja Minna Korhonen kertoo, että Hietakehdon muistelupaikalle kokoonnutaan erityisesti äitienpäivää edeltävänä päivänä, lapsettomien lauantaina.

– Hietakehto on sydäntä särkevä, mutta tärkeä paikka. Siellä muistellaan lapsia, joilla ei ole hautaa. Sinne tuodaan muisteluesineitä, jotka ovat surijoille hyvin tärkeitä: lapsista kertovia esineitä, kortteja, leluja, enkeleitä. Ja tietysti kynttilöitä. Niihin on usein kirjoitettu toivotun tai menetetyn lapsen nimi.

Muistelupaikat ovat Korhosen mukaan ihmisille hyvin merkityksellisiä.

– On tärkeää, että on erityinen paikka, missä saa käydä suremassa ja itkemässä. Rakkaan muisteleminen on surun käsittelyä.

Historian tutkija ja Jyväskylän yliopiston dosentti Ilona Kemppainen kertoo, että muualle haudattujen muistelupaikkojen merkitys on kasvanut Suomessa jatkosodan jälkeen.

Hauta tai muistelupaikka on sureville konkreettinen ja yhdistävä tekijä

– Tähän on vaikuttanut erityisesti se, että Karjalasta lähteneiden evakoiden kotihautausmaat jäivät luovutetuille alueille. Myös yleinen muuttoliike on vaikuttanut muistelupaikkojen yleistymiseen.

Hänen mukaansa nykyään ihmiset käyvät haudalla tai muistelupaikalla pitämässä yhteyttä kuolleeseen läheiseensä ja jopa juttelemassa hänelle.

– Hauta tai muistelupaikka on sureville konkreettinen ja yhdistävä tekijä, Ilona Kemppainen toteaa.

Tiesitkö?

Kaikilla Jyväskylän seurakunnan hautausmailla on muistelupaikka, jossa voi sytyttää kynttilän muualle haudatun läheisen muistolle.

  • Vanhan hautausmaan muistelupaikka sijaitsee sankarihautausmaan puoleisessa päässä lähempänä Tourujoen puoleista vanhaa hauta-aluetta.
  • Mäntykankaalla muistelualue on edestä katsoen kappelin vasemmalla puolella. Samalla alueella on oma muistelupaikka, Hietakehto, lapsensa menettäneille ja toteutumatonta lapsitoivetta sureville.
  • Säynätsalon hautausmaalla muistelupaikka sijaitsee kirkkoa vastapäätä olevasta hautausmaan portista kulkien oikealla puolella.
  • Korpilahden hautausmaan muistelupaikka on kappelin oikealla puolella käytävän varressa.
  • Lahjaharjun valaistu yhteismuistomerkki, ”Uudeksi minä teen kaiken”, sijaitsee kappelin yläpuoleisella uurnaosastolla.
  • Tikkakosken luontohautausmaalla muistopaikka on pääkäytävän varrella. Sitä koristaa luontohautausmaalle sopiva puinen risti.
Jaa artikkeli: