Metsäkin saa joulurauhan

Korpilahden Erä-Riihelässä on julistettu Metsänväen joulurauha jo lähes 30 jouluna. Joulurauha seudun eläimille kestää jouluaatosta tapaninpäivän iltaan.

Jouluinen metsä on hiljainen. Puiden latvustosta kuuluu tiaisparven ääniä, vaikka itse lintuja tuskin huomaa. Kaukaa kantautuu käpytikan tuimaa koputtelua ja palokärjen terävä koijaus. Tarkka korva erottaa närhen rääkäisyn, punatulkun hennon vihellyksen tai vihervarpusten ja käpylintujen lentoääniä.

Hirvi ja muut hirvieläimet liikkuvat talvellakin. Myös ilveksen saattaa päästä näkemään, mutta susia on Keski-Suomessa harvassa. Karhut nukkuvat joulun ohi talviunillaan heppoisissa suojissaan.

Metsähiiri, metsä- ja peltomyyrä sekä päästäiset piileskelevät lumen alla lumikoilta ja kärpiltä. Lumen puuttuessa ne hakevat suojaa maakoloista ja kantojen ja kivien alta. Jotkut niistä kaivavat käytäviä maahan. Talvikarva ja runsas ravinto suojaavat kylmältä.

Oravan pitkä pörröhäntä ja erityisesti talvella tupsupäiset korvat ovat helppoja tuntomerkkejä. Näätä nappaa oravan mielellään saaliikseen.

Talvihangilla valkopuvussaan loikkiva metsäjänis on vähentynyt ja rusakko ottanut siltä tilaa myös metsässä. Jänikset nukkuvat päiväsaikaan kuusen alaoksien tai tiheiden pensaiden suojissa. Hyvä näkösuoja on tärkeä, mutta piilosta pitää tarkkailla, ettei peto pääse yllättämään. Jänikset valikoivat ravintonsa varsin tarkoin. Ne syövät puiden ja pensaiden silmuja, versojen kärkiosia ja kuorta.

Monet eläimet hakeutuvat talvella ihmisasumusten lähelle ruuan toivossa. Vain harva todella karttaa ihmistä pakkassäällä. Joulun henki on hyvä, lämmin, hellä, ja se ulottuu myös metsän eläviin.

Joulurauhanjulistus metsänväelle

Koska tietty on, että joulu on suuri rauhan juhla, jolloin ihmisten keskuudessa vallitsee hyvä tahto, niin julistetaan tältä paikalta täten yli koko metsäisen seudun itse kullekin riistaeläimelle höyhenten tai karvan väriin katsomatta joulurauha niin, ettei yksikään metsämies pyyntiaikeissa sitä järkytä jouluaatosta tapaninpäivän loppuun. Ja tätä jokainen eränkävijä noudattakoon tykönänsä.

Joulurauhan julistus Korpilahden Erä-Riihelässä lauantaina 22.12. klo 16–18.
Jaa artikkeli: