Matka on mielenkiintoisempi kuin päämäärä

Teatteriohjaaja Erika Hast jakaa aikansa työn, perheen ja opintojen kesken. Grease-musikaali työllistää kesälläkin, mutta suunnitelmissa on myös lomareissu Berliiniin lasten ehdoilla.

Olen Erika Hast. Synnyin Kemissä 38 vuotta sitten. Näyttelin, tanssin ja lauloin jo lapsena, joten ammatinvalinta oli selvä. Valmistuin Tampereen yliopistosta teatteriohjaajaksi, ja olen tehnyt töitä käsikirjoittajana ja ohjaajana.

Minua motivoi teatterissa prosessi, jonka läpi lopputulokseen päästään. Matka on mielenkiintoisempi kuin päämäärä. Uusia ideoita syntyy ja tapahtuu monenlaisia asioita, kasvamistakin. Parasta on päästä tekemään töitä eri alojen osaajien kanssa. Taiteilijoiden pitäisi tässä maassa tehdä paljon enemmän yhteistyötä taidelajien yli.

Teatteria tehdään tavallisille katsojille

Alani vaatii epävarmuuden sietämistä. Työ on julkista, ja jokaisella katsojalla on oikeus sanoa mielipiteensä työstäni ja sen lopputuloksista. Niin pitää ollakin. Mielipiteet eivät aina miellytä, mutta ammattilaisena on siitä huolimatta mentävä eteenpäin. Taidetta tehdään elämyksien vuoksi tavallisille katsojille – ei kriitikoita varten.

Teatteri on maailman vanhin taidemuoto, yhtä vanha kuin ihminen. Kun kaikki muu riisutaan, jää jäljelle tarinankerronta ihmiseltä toiselle. Siinä on teatterin voima.

Elämässä tuli vaikea vaihe, kun odotin toista lastani ja esikoinen oli vauva. Menetin äitini äkillisesti. Se oli jaksamisen koetinkivi, joka pakotti punnitsemaan kaikki valintani. Elämän palaset piti järjestää uudelleen. Nyt kaikki palat eivät välttämättä ole enää siellä missä ennen, ja paljon turhaa jäi pois. Luovuin monista painolasteista ja jarruista, peloista ja lukoista, joilla taiteilija ei tee mitään.

Eettinen johtaminen kiinnostaa

Parhaillaan ohjaan Grease-musikaalia, joka tulee ensi-iltaan heinäkuussa. Työryhmässä on valtavan lahjakkaita näyttelijöitä, tanssijoita ja laulajia. Kalenterissani on nyt töitä useammalle vuodelle, mikä on freelancerille aivan ihanteellinen tilanne. Tällä alalla tehdään työtä pätkissä.

Olen myös opiskelija. Suoritan Jyväskylän ammattikorkeakoulussa johtamisen ja henkilöstöhallinnon erikoistumisopintoja. Minua kiinnostaa eettinen johtaminen ammattiteattereissa.
Julkinen keskustelu ja #metoo-kampanja toivottavasti uudistavat johtamista myös taidealalla.

Jaa artikkeli: