Maailma sammuttaa valot

Maailmanlaajuinen ilmastotapahtuma Earth Hour näyttää tulevana lauantaina valomerkin ilmastolle. Osallistua voi painamalla valokatkaisijaa.

Naks! Lauantaina 30.3. kello 20.30 monessa kodissa, kaupungissa ja maassa napsautetaan valot pois päältä yhtä aikaa.

Kyseessä on tietysti ensimmäisen kerran jo kymmenisen vuotta sitten järjestetty Earth Hour -tempaus, jossa maapallon asukkaat voivat pienellä teolla osoittaa välittävänsä elinympäristönsä hyvinvoinnista.

Myös Jyväskylän seurakunnassa sammutetaan ylimääräisiä valoja. Muun muassa Korpilahden kirkko ja koko kirkonmäki ovat tunnin ajan pimeänä.

– Olemme ympäristöseurakunta ja ajatus osallistumisesta on tullut esimiehiltä, mutta ympäristöihmisenä olen oikein mielelläni toteuttamassa tätä, kertoo Korpilahden alueseurakunnan seurakuntamestari Tuula Liukko.

Liukko hoitaa valojen konkreettisen katkaisemisen, mikä nykypäivänä edellyttää monimutkaisen valaistus- ja ajastustekniikan tuntemusta. Vaikka tekniikka on kehittynyt, vaaditaan paikan päälle kuitenkin edelleen oikeaa ihmistä.

– Kun valot on sammutettu, kirkonmäellä on todellakin pimeää. Kesällä se ei tuntuisi niin voimakkaasti, mutta nyt on kuitenkin vielä maaliskuu. Ajattelen olevani pieni ihminen, mutta osa suurta mittakaavaa, mukana jossain isommassa, tempaukseen aiemminkin osallistunut Liukko kuvaa tunnelmia.

Viime vuonna tapahtumassa oli mukana peräti 188 maata ja maantieteellistä aluetta. Turhat valot sammuivat myös lähes 18 000 maamerkistä eri puolilla maailmaa, mukaan lukien Taj Mahal, Kreml, Eiffel-torni, Buckinghamin palatsi, Sydneyn oopperatalo ja Empire State Building.

Tapahtuman alkuunpanijan, ympäristöjärjestö WWF:n kuvauksen mukaan Earth Hour on ennen kaikkea suuri ilmastotapahtuma, jonka aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot.

Kyseessä ei ole sähkön- tai energiansäästötempaus, vaan symbolinen teko jonka avulla voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta päättäjille. Lisäksi tapahtumalla kannustetaan ihmisiä ilmastoystävällisempään elämäntapaan.

Samoilla linjoilla on Liukkokin.

– Rahaa ei säästy paljoakaan, mutta kirkon valojen sammuttaminen on esimerkki. Ja merkki siitä, että olemme mukana, kaikkien muiden kanssa, tässä yhteisessä maailmassa.

Earth Hour seuraavan kerran lauantaina 30.3. kello 20.30–21.30.
Jaa artikkeli: