Lukuvinkkejä moneen tarpeeseen

Keski-kirjastojen lukuneuvonnassa asiakkaat saavat yksilöllisiä, toiveidensa mukaan räätälöityjä kirjavinkkejä. Neuvonta verkkopalveluna on otettu innokkaasti vastaan.

Kirjaston asiakaspalvelussa ja hyllyjen välissä on aina kysytty ja annettu lukuvinkkejä, mutta nyt niitä voi kysyä myös verkossa. Verkkopalvelussa virkailija ehtii perehtyä syvällisemmin lukuvinkkien antamiseen kuin kirjaston ajoittain kiireisessä asiakaspalvelussa. Asiakkaalle voidaan esittää juuri hänen toiveisiinsa, lukutottumuksiinsa tai entisiin suosikkeihin perustuvia vinkkejä.

Keski-kirjastoissa on yhteensä noin 30 lukuneuvojaa. Jokaisella neuvojalla on oma kirjallinen makunsa. Yksi harrastaa dekkareita, toinen romantiikkaa ja kolmas tietää sarjakuvista. Osaamista löytyy laajasti ja lukusuosituksia tarjotaan moneen lähtöön. Kukaan ei kuitenkaan voi olla lukenut kaikkea.

– Emme me neuvojat ole lukemisen auktoriteetteja tai parempia lukijoita kuin muut. Ajattelemme, että olemme asiakkaiden vertaislukijoita. Jokainen lukija tietää itse oman lukukokemuksensa parhaiten, kirjastonhoitaja Anna Kainulainen sanoo.

Lukuneuvonnan kautta voi tilata sähköpostiinsa vinkkilistan, jossa on noin kymmenen kirjasuositusta. Kirjoista kerrotaan jonkin verran, ja toisinaan esitetään perustelut valinnoille. Asiakas voi pyytää, että kirjastoon kootaan valmis kirjapaketti. Hän voi halutessaan myös varata ajan lukuneuvojalle.

Kainulainen suosittelee lukuneuvontapalvelua kenelle vaan, joka kaipaa lukukokemuksia. Vinkkien avulla voi löytää uutta silloinkin, kun on lukenut paljon ja ideat alkavat loppua.

Joku saattaa ajanpuutteen vuoksi tarvita apua kiinnostavien kirjojen seulontaan.

Vinkkejä voi kysyä lukuharrastuksen aloittamiseen tai siihen, miten sen löytäisi uudelleen. Joku saattaa ajanpuutteen vuoksi tarvita apua kiinnostavien kirjojen seulontaan.

Kainulainen kannustaa mielellään ihmisiä lukemaan, koska se edistää hyvinvointia monella tavalla. Mielikuvitus kehittyy, kielentaju paranee ja sanavarasto laajenee. Lukeminen on hyvää vastapainoa työelämän ja somemaailman kiireelle. Toisinaan on hyvä keskittyä rauhassa lukemiseen.

Lukuharrastus voi olla ajanvietettä, mutta moni etsii keinoja käsitellä elämän hankalia asioita. Kirjoista saa vertaistukea, toivoa tai lohtua ja kokemuksen siitä, ettei ole yksin. Kirjaan uppoutuminen rentouttaa ja rauhoittaa mieltä.

Perinteisen paperikirjan lisäksi tarjolla on äänikirjoja kuunneltavaksi ja koko ajan kasvava kokoelma e-kirjoja. Jos paksu kirja pelottaa, voi tarttua ohuempaan teokseen tai lukea novellin tai sarjakuvaa.

Jaa artikkeli: