Lohtua valon kaipuuseen

Valon kaupunki -tapahtuma muuttaa Kirkkopuiston syyskuun lopussa salaiseksi puutarhaksi. Myös Kaupunginkirkon ovet ovat auki tapahtuman kulkijoille.

Syksy tulee, illat pimenevät ja luonnonvalo vähenee vähenemistään. Onneksi valon ikävää lievittämään saapuu jälleen Valon kaupunki -tapahtuma, johon sisältyy yli viisikymmentä valoteosta ja valoteemaista oheistapahtumaa.

Yksi tämänvuotisen tapahtuman nimekkäimmistä tekijöistä on kreikkalais-ranskalainen taiteilijakaksikko Maro Avrabou ja Dimitri Xenakis, joiden teos Guardian Angels (Suojelusenkelit) antaa uuden elämän vanhoille kastelukannuille.

– Päivisin kastelukannut ovat kasvien suojelijoita ja vartijoita, valkoisia niin kuin enkelit. Illalla niihin syttyvät värikkäät valot ja ne kastelevat ympäröiviä puita. Valokuitujohdot simuloivat virtaavaa vettä, taiteilijat kertovat.

Kirkkopuistoon sijoittuva installaatio heijastelee kasvuun tarvittavia luonnon elementtejä, valoa, vettä ja maata.

– Teos viittaa kasvien ja laajemminkin luonnon vaalimiseen. Haluamme nostaa esiin myös ihmisen roolin – tämä on kunnianosoitus kaikille puutarhureille.

Tunnelmaa puistoon luovat muun muassa jättimäiset kukat ja ihmeelliset perhoset.

Kirkkopuistossa nähtävä valoteoskokonaisuus on nimeltään Salainen puutarha. Värikkäiden kastelukannujen lisäksi valoa ja tunnelmaa puistoon luovat muun muassa jättimäiset kukat ja ihmeelliset perhoset.

Kaupunginkirkon ovet ovat auki valon aistijoille kaikkina tapahtuman kolmena iltana. Kirkkoon voi astua vain hengähtämään hetkeksi, mutta tarjolla on myös musiikkia, valokuvanäyttely ja live talk show.

Laura Siltalan vetämän talk show’n teema on niin ikään luonnon ja ihmisen vuorovaikutus. Illassa kysytään, mikä on luonnon vaikutus ihmiseen, ihmisen vaikutus luontoon, sekä mitä haasteita tulevaisuus tuo tullessaan. Mukana ovat ekoteologi Panu Pihkala sekä tietokirjailija Rinna Saramäki.

Valon kaupunki laajenee Kävelykadulle toteutettavan teemakadun myötä.

Tulevassa tapahtumassa valo kattaa koko kaupungin entistä paremmin.

– Valon kaupunki laajenee Kävelykadulle toteutettavan teemakadun, Valokadun, myötä. Kirkkopuistosta Aren aukiolle asti on luvassa valosomisteita, valotaidetta sekä myyntikojuja, kertoo tapahtuman koordinaattori Jani Ruotsalainen.

Syksyinen valotapahtuma on Ruotsalaisen mukaan näkyvä osa laajempaa Valon kaupunki -hanketta, jolla kehitetään myös kaupungin pysyvää valaistusta.

– Se kokoaa tänne suuren joukon ihmisiä asiantuntijoista matkailijoihin, ja on siksi oivallinen tapa viestiä Jyväskylästä valaistuksen edelläkävijänä. Kaupunkivalaistuksen suhteen Jyväskylä on Suomen energiatehokkain kaupunki, ja sitä sanomaa on ilo viedä eteenpäin.

Valon kaupunki -tapahtuma 27.–29.9.

Kaupunginkirkko avoinna tapahtuman aikana torstaista lauantaihin kello 17–22. 

Kaupunginkirkon ohjelmassa valokuvanäyttely, musiikkia sekä Ilta Lauran kanssa -live talk show perjantaina 28.9. kello 21. 

Tarkempi ohjelma seurakunnan nettisivuilla www.jyvaskylanseurakunta.fi

Koko tapahtuman ohjelma osoitteessa www.valonkaupunki.jyvaskyla.fi
Jaa artikkeli: