Kirkkovaltuuston kuopus haluaa nuorten äänen kuuluville

Uuden kirkkovaltuuston nuorin on 19-vuotias lukiolainen Siiri Muhonen Huhtasuolta. Hän tuli valituksi elämänsä ensimmäisissä vaaleissa.

Siiri Muhonen lähti seurakuntavaaliehdokkaaksi sosialidemokraattien listalle, koska häntä pyydettiin mukaan.

– En olisi varmaan lähtenyt ehdokkaaksi, jos ei olisi pyydetty. Olen Jyväskylän Työ­väenyhdistyksen jäsen ja eduskuntavaaliehdokas, joten puolue oli valittu.

Muhonen on ollut pitkään seurakunnan toiminnassa mukana isosena, isoskoulutuksessa ja kerho-ohjaajana.

– Seurakunta on ollut minulle todella merkityksellinen aina. Tiedän, mitä on olla nuori seurakunnassa. Olen päässyt moneen mukaan ja saanut paljon ystäviä.

Tärkein kampanjateema oli isosten aseman parantaminen. Isoselle maksetaan Jyväskylässä pienempää palkkaa kuin monessa muussa seurakunnassa. Nuori voi joutua isostyön sijaan valitsemaan jonkun muun kesätyön rahan vuoksi.

– Nuorten ohjaaminen ja isosena oleminen on kunnon työtä, joka tulee saada kilpailukykyiseksi.

Toinen vaaliteema on avata kirkon ovia seksuaalivähemmistöille ja tuoda sillä tavalla kirkko 2020-luvulle.

– Minulla on ystäviä, jotka rakastavat samaa sukupuolta olevaa ja tuntevat sen vuoksi olevansa torjuttuja seurakunnassa.

Muhonen kirjoitti vaaliteemoistaan Keskisuomalaiseen ja kampanjoi sosiaalisessa mediassa. Varsinkin Instagram oli hänelle keino saavuttaa nuoria ja kannustaa heitä äänestämään kirkollisvaaleissa.

– Äänestäjäni ovat luultavasti entisiä riparinuoriani, isoskavereita tai muita nuoria. Myös puolueen kautta on tullut joitakin ääniä, Muhonen arvelee.

Muhonen ennustaa, että työ kirkkovaltuustossa tulee olemaan haastavaa. Hän haluaisi uudistaa valtuuston toimintatapoja. Yhteistyö muiden nuorten valtuutettujen kanssa puoluerajojen yli tuntuu luontevalta.

Jyväskylän seurakunta omistaa paljon kiinteistöjä, joiden suhteen käydään vääntöä.

– Mielestäni kannattaa panostaa hyviin tiloihin, joita on vähemmän. Se on parempi vaihtoehto kuin monta huonokuntoista kiinteistöä. Tiedän, mihin pääsen vaikuttamaan ja aion olla aktiivinen.

Seurakuntavaalien alhainen äänestysprosentti harmittaa Muhosta. Ehdokkailla on oma tehtävänsä tuoda kirkollisvaaleja esille. Se on vaikeaa, jos ihmisiä ei kiinnosta.

– Seurakunnasta ja vaalien merkityksestä pitäisi kertoa enemmän. Ihmiset eivät tiedä, mistä kirkkovaltuusto päättää. Olemme suuri seurakunta, enkä haluaisi, että vain pieni osa seurakuntalaisista vaikuttaa päätöksentekoon. Demokratia ei toteudu, jos vain muutama äänestää.

Jaa artikkeli: