Kirkko loistaa Valon kaupungissa

Jyväskylän Kaupunginkirkon sisätila saa uudenlaisen valaistuksen osana Valon kaupunki -tapahtumaa. Valaisu on onnistunut, kun se herättää ajatuksia ja tunteita.

Valoteknikko Topi Watia, miten valoteknikoksi valmistutaan?
Suomessa on tarjolla monenlaista esitystekniikkaan liittyvää koulutusta toisen asteen kouluissa, yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Lisäksi voi käydä eripituisia ja -tasoisia kursseja. Alalla on paljon tekijöitä ilman varsinaista alaan liittyvää tutkintoa. Minullakaan ei ole valaistukseen liittyvää koulutusta, vaan olen hankkinut ammattitaidon tekemällä ja opiskelemalla itsenäisesti.

Minkä tyyppisiä valaistuksia olet suunnitellut?
Toteutan suurimman osan töistäni live-tilanteisiin, yleensä ne ovat bändien keikkatilanteiden valaistuksia. Jonkin verran olen tehnyt tanssiesityksien valaistuksia ja somistus- ja tilavalaisuja tapahtumiin ja yksityistilaisuuksiin.

Miksi valaistus on tärkeää?
Valo määrittelee, miten näemme ympäröivän maailman. Valoilla voi kertoa asioita ja luoda tilaan tunnelmaa. Esiintyvän artistin, yhtyeen tai jonkin esityksen tai tapahtuman valaisu on mielestäni oleellinen tunnetilaa luova ja tehostava osa kokonaisuutta.

Millainen on mielestäsi onnistunut valaistus?
Hyvä valaistus on mielenkiintoinen ja herättää tunteita ja ajatuksia. Wau-efekti on onnistuneen valaistuksen tärkein merkki. Sama pätee arkkitehtuuriseen valaisuun, valotaideteoksiin, esiintymisvalaisuun – aivan kaikkeen. Efektin luomiseen ei taida olla olemassa valmista reseptiä tai määrittelyä.

Mitä asioita mietit, kun alat suunnitella valaistusta?
Kun laadin artisteille valaistusta, kuuntelen ensin heidän musiikkiaan. Mietin, millaisia tunteita se herättää ja millainen värimaailma siihen sopisi. Suunnittelen toteutuksen erilaisiin tilanteisiin. Pohdin valojen sijoittelua ja muuta teknistä toteutusta. Tilavalaistuksessa tila ja syy sen valaisemiseen määrittelee paljon. Valaisulla voin tarpeen mukaan häivyttää tai korostaa joitakin tilan piirteitä.

Minkä Jyväskylän rakennuksen tai kohteen haluaisit valaista?
Taulumäen kirkkoon olisi siistiä päästä sisälle tekemään jotain isoa. Se herättää tilana paljon ideoita.

Mitä erityistä mietit Kaupunginkirkon tilan valaistuksessa?
Valaisun tulee kunnioittaa kirkon tilaa ja siellä olevia yksityiskohtia. Kirkossa on runsaasti ohjelmaa tapahtuman aikana, joten suunnittelen valaisun tukemaan eri ohjelmanumeroita. Kiinnitän erityisesti huomiota siihen, ettei valaisuun liittyvä tekniikka ole häiritsevästi esillä.

Kuinka suuri määrä valaisimia tarvitaan Kaupunginkirkon tilan valaisemiseen?
Suunnittelemani valaistus vaatii noin 30 valaisinta. Valaisun tarkoitus ja toivottu lopputulos määrittelevät aina tarvittavien valaisinten määrän.

Miten kirkkotila tulisi valaista?
Olen nähnyt paljon erilaisia valoratkaisuja kirkoissa – huonoja ja hyviä. Mielestäni huono valaistus pilaa tilan ja tekee siitä liian kirkkaan ja kliinisen. Kirkoissa ei pitäisi pelätä räväköitäkään valoratkaisuja, jos ne palvelevat tilaa.

Millaista Valon kaupunki -tapahtumaa odotat?
Toivottavasti ihmisiä on edellisten vuosien tapaan paljon liikkeellä. Toivon, että väki kokee wau-elämyksiä ja tapahtuma herättää ajatuksia. On ollut hauska nähdä, että moni on valaissut esimerkiksi parvekkeen tai kerrostalon pihan tapahtuman ajaksi. Sellaista toivoisin lisää!

Aiotko itse kiertää katsomassa eri kohteita?
Ehdottomasti. Kunhan Kaupunginkirkon ovet illalla sulkeutuvat, käyn kiertämässä kohteet.

Mikä tapahtuman kohde kiehtoo sinua erityisesti?
Etenkin teokset Dioptrice Ylistöllä ja Aqua Olimpia Lutakonaukiolla kuulostavat mielenkiintoisilta ja ajatuksia herättäviltä.

Kirkko Valon kaupungissa Jyväskylässä 26. -28.9. 

Kaupunginkirkko uudessa valossa to–la klo 18–22.30. Valotaiteilija Topi Watia.

Valoisat yhteislaulutuokiot Kaupunginkirkossa to klo 19, 20 ja 21. Duo Ossi Mäki-Reini & Aarni Seppälä.

Tasataan valoa! Kaupunginkirkossa pe klo 19, 20 ja 21. Koomikko Mikko Vaismaa, musiikki Sami Junttila.

Kirkko soi valoa! Musiikkia Kaupunginkirkossa la puolen tunnin välein la klo 18–22.

Korpilahdella la 28.9. Valoa kirkonmäeltä. Musiikkia tasatunnein klo 19 alkaen. Kirkossa kynttilävalaistus. 

Valon kaupunki -tapahtuma 
Jaa artikkeli: