Kestäväksi testattu

Marja Olli ja Toni Pekkola tarttuivat mutkattomaan mahdollisuuteen mennä vihille Kuokkalan kirkon helmikuisessa häätapahtumassa. Rankkojen aikojen jälkeen tuntui tärkeältä juhlistaa parisuhdetta.

Sokkarin kulma Jyväskylän keskustassa on suosittu kohtaamispaikka. Myös Marja Olli ja Toni Pekkola sopivat ensitapaamisensa sinne viitisentoista vuotta sitten. Täysin sokkotreffeistä ei ollut kyse. Pari oli viestitellyt ja jutellut puhelimessa muutaman kerran. Alkuun päästiin netissä.

– Toisen profiili tarttui silmään, ja viestittely alkoi matalalla kynnyksellä. Kumpi lie lähetti ensimmäisen viestin, Toni Pekkola miettii.

Sen pariskunta muistaa, että oma ulkonäkö ja vaatetus kuvattiin toiselle tarkkaan, vaikka neilikkaa ei haluttukaan rintapieleen. Tutustuminen jatkui kahvilassa.

Köhniö ja sen uimaranta on meille molemmille tuttua seutua lapsuudesta asti.

Toniin teki vaikutuksen Marjan myötätuntoinen suhtautuminen naapuripöydässä itkevään lapseen. Ensivaikutelma Marjan herttaisesta luonteesta on pitänyt paikkansa, vaikka myös tämän pohjalaiset luonteenpiirteet ovat tulleet tutuiksi. Marja saattaa olla jääräpäinen ja nopea liikkeissään. Toni taas pohtii Marjan mielestä liikaakin asioita.

Toni saatteli Marjan kahvilasta Köhniölle saakka. Yhteydenpito jatkui, puhelinlaskut kasvoivat ja tapaamiset venyivät. Kiintymys kasvoi pikkuhiljaa, ja aikaa kului yhä enemmän yhdessä. Tuntui luontevalta esitellä ihastus kummankin suvulle ja muuttaa yhteen.

Lähipiiriltä ei tullut suhteelle täystyrmäystä eikä ristikuulusteluakaan, pientä testailua kyllä. Marjan isä Pohjanmaalla otti Tonin tomerasti vastaan.

Hän istutti vävykokelaan ruokapöytään ja vuoli puukolla ruislimpusta viipaleita. Ruuaksi tarjottiin piimävelliä. Myöhemmin nuori mies vietiin kalaan ja syksyllä hirvimetsälle.

Henki ja Elämä

Marja vieraili lapsuudessaan usein sukulaistensa luona Köhniöllä. Toni asui vanhempien työn mukana ympäri Suomea, mutta isovanhemmat asuivat hekin tutun Köhniönjärven lähellä.

– Köhniö ja sen uimaranta on meille molemmille tuttua seutua lapsuudesta asti. Olemme jopa saattaneet uida siellä samaan aikaan toisistamme tietämättä.

Vajaan vuoden kuluttua ensitapaamisesta pari istui piknikillä vakiorannan rauhaisessa sopessa. Siltä retkeltä he palasivat kotiin kihlaparina.

– Totesimme molemmat, että mitä jos mentäis kihloihin. Toki vielä polvistuin ja varmistin, että oletko nyt aivan varma, Toni naurahtaa.

– Tuumasin, että nouse nyt ylös siitä, johan minä lupasin, Marja täydentää.

Asia oli sillä selvä, ja sormukset hankittiin seuraavana päivänä. Toni pyysi vielä Marjan isältä perinteiseen tapaan tyttären kättä. Mutkaton keskustelu käytiin saunan lauteilla.

– Ilmeisesti vävy oli siinä vaiheessa kelvolliseksi todettu, Toni toteaa.

Lapsiperheen elämä alkoi Aatun synnyttyä 2007. Työelämä vei mukanaan, kodit vaihtuivat ja poika varttui.

Uusi vauva täydensi perheen alkuvuodesta 2019. Onni-poikaa odotettiin hartaasti, etenkin Aatu oli odotellut sisarusta jo useamman vuoden. Ylimääräinen kromosomi huomattiin raskausaikana, mutta sydänongelmia ei osattu ennakoida.

Vietimme käytännössä koko kesän samassa huoneessa.

Keväällä Onni joutui tutkimuksista saman tien leikkauspöydälle avosydänleikkaukseen ja pian korjaavaan leikkaukseen. Silloin tuli kiire saada lapsi ajoissa Jyväskylästä Helsinkiin.

Koko perhe oli Onnin mukana sairaalassa, ja seuraava kesä kului toipuessa. Pikkuhiljaa arki alkoi helpottaa.

– Vietimme käytännössä koko kesän samassa huoneessa. Siinä joutui aika koville. Väsyneenä ärtyneisyys kasvaa ja sen purkaa helposti puolisoonsa, pari toteaa.

Viime vuosina perhe on menettänyt useita läheisiään. Marjan isä kuoli 2016 ja viime keväällä menehtyi Tonin äiti pitkän sairastelun jälkeen.

– Onneksi äiti ehti vielä tavata Onnin, Toni sanoo.

Vaikeudet ovat hitsanneet meidät yhteen.

Vuosien varrella Toni on muistutellut puolisoaan, mitä Köhniön rannalla tuli luvattua. Kihlaus on molempien mielestä lupaus avioliitosta. Rankkojen vaiheiden jälkeen tuntui tärkeältä ja hyvältä hetkeltä juhlistaa parisuhdetta. Marja huomasi Kuokkalan häätapahtuman, ja vaivaton tapa mennä naimisiin tuntui houkuttelevalta. Hääpäivästäkin tulisi helposti muistettava.

– Päivämäärästä 02.02.2020 muodostuu hauskasti palindromi. Pyörittelimme asiaa mielessämme hetken ja päätimme ilmoittautua mukaan.

Avioliiton myötä postilaatikkoon saadaan yksi yhteinen sukunimi. Parin mielestä se on suurin muutos, koska yhdessä ollaan oltu jo pitkään. Suhteen kestävyys on testattu, eikä viime hetken epäröintiä ole tiedossa.

– Vaikeudet ovat hitsanneet meidät yhteen. Olisi tästä jo lähtenyt, jos olisi lähteäkseen. Nyt mennään vakaasti kohti parempia aikoja.

24 paria vihitään Kuokkalan kirkossa 02.02.2020

Symmetriset päivämäärät ovat suosittuja vihkipäiviä. Jyväskylän seurakunta tarjoaa avioliittoa harkitseville tunnelmallisen ja vaivattoman tavan mennä naimisiin Toinen toistanne -häätapahtumassa helmikuussa. Kuokkalan kirkkoon saapuu vihittäväksi 24 pariskuntaa.

– Kaikki tapahtuman vihkiajat varattiin nopeasti loppuun, sanoo Kuokkalan aluekappalainen Riku Bucht.

Vihkiajan pystyivät varaamaan kirkollisen vihkimisen edellytykset täyttävät pariskunnat. Vihittäväksi saapuvat tarvitsevat mukaansa vain tulevan puolisonsa, sormukset, henkilöllisyystodistukset sekä todistukset avioliiton esteiden tutkinnasta. Lisäksi tarvitaan todistus, jos vihittävä kuuluu johonkin muuhun kristilliseen kirkkoon tai yhteisöön.

Bucht on yksi neljästä tilaisuudessa vihkivästä papista. Kestävän avioliiton eväiksi hän luettelee sitoutumisen, luottamuksen, rakkauden, anteeksiannon ja kunnioituksen.

– Toiseen ja toisiin sitoutuva rakkaus tekee elämästä täyden. Ihminen on rakkaudessa kömpelö ja siksi pysyvä parisuhde on meille haastava laji. Pitäisi osata rakastaa aviopuolisoa sellaisena kuin hän on – enemmän kuin omaa unelmaansa hänestä. Jumala on itse rakkaus. Hän auttaa meitä ajattelemaan toista ennen itseämme.

Pareille ja heidän läheisilleen tarjotaan kirkolla kakkukahvit ja mahdollisuus pienimuotoiseen hääkuvaukseen.

Vastaavia häätapahtumia on suunnitteilla Jyväskylän seurakunnassa myös jatkossa, koska mutkaton tapa mennä naimisiin on otettu hyvin vastaan. Kynttilänpäivä on samalla Kuokkalan kirkon 10-vuotissyntymäpäivä.

Jaa artikkeli: