Huhtasuolla kokeillaan uutta

Huhtasuon alueseurakuntaan kuuluvat kaupunginosat Halssila, Huhtasuo, Kangasvuori sekä Seppälän alue. Kauppakeskus Seppään rakennettu Kipinä antaa tilan uudenlaiseen kohtaamiseen ja toimintaan.

Kipinän aula täyttyy tiistaisin rattaista ja lastenvaunuista, kun Vaunujengi kokoontuu. Huhtasuolaiset Nina ja Mika Virtala liittyvät joukkoon 10-kuukautisen Annin kanssa.

– Tämä on meidän Kipinä. Ollaan alettu käymään täällä heti, kun kotiuduimme Annin kanssa sairaalasta, Virtalat kertovat.

Oma alueseurakunta tuntuu läheiseltä. Kipinään Sepän kauppakeskuksessa on helppo tulla, ja samalla reissulla voi piipahtaa ostoksille.

– Kipinä on hieno ja siisti paikka. Eikä tämä ole vain huhtasuolaisille, väkeä käy ympäri Jyväskylää, Nina Virtala sanoo.

– Täällä on myös upeita musa­keikkoja, Mika Virtala täydentää.

Virtalan perhe on ollut mukana seurakunnan Eka vauva -ryhmässä, Vaunujengissä ja Pop up -muskarissa. Niina-äidille ja Annille kerhoilu tuo mukavaa ohjelmaa päivään. Mika-isä tulee mukaan, kun työ sen sallii.

– Anni pääsee näkemään toisia lapsia ja perheitä. Itsekin tutustun ihmisiin, jotka ovat samassa elämäntilanteessa. Toisinaan päivät lapsen kanssa kotona tuntuvat pitkiltä, Nina Virtala toteaa.

– Pop up -tyyppinen toiminta sopii meille hyvin. Tulemme paikalle silloin, kun meille käy. Pienen kanssa on hankala suunnitella menoja etukäteen, hän jatkaa.

Mietimme jatkuvasti uusia keinoja tavoittaa ihmisiä

Huhtasuon aluekappalainen Paulus Pikkarainen kertoo, että juuri avoin perhe- ja lapsitoiminta tuo väkeä Kipinään. Kauppakeskuksessa kynnys osallistua seurakunnan toimintaan madaltuu.

– Kipinään on helppo tulla mukaan toimintaan, konserttiin tai vain viettämään aikaa. Väki löytää luoksemme yhä paremmin. Mietimme jatkuvasti uusia keinoja tavoittaa ihmisiä ja kertoa olemassaolostamme.

Pikkarainen aloitti tehtävässään vuosi sitten, jolloin alueseurakunnan toimintaa oli siirretty Kipinän tiloihin sisäilmaongelmien alta. Työn sisällöt ovat jonkin verran yllättäneet.

Jyväskylässä luotetaan alueseurakuntien työhön.

– Voin aluekappalaisena vaikuttaa asioihin enemmän kuin etukäteen oletin. Jyväskylässä luotetaan alueseurakuntien työhön. Saamme tukea kokonaisseurakunnalta ja viemme ruohonjuuritasolla omaa visiotamme eteenpäin.

– Meillä on mahtava, motivoitunut työyhteisö, joka kaikkien toimitilavaihdosten ja muiden muutosten jälkeen on innostunut uudistamaan työtään ja haluaa aidosti miettiä, mikä tätä seurakuntaa parhaiten palvelee, Pikkarainen lisää.

Kauppakeskus Sepässä päästään uudella tavalla lähelle kaupunkilaisia ja seurakuntalaisia. Myös tapa tehdä työtä uudistuu.

– Yhteys ihmisiin on täällä tiiviimpi kuin perinteisissä seurakunnan tiloissa. Toivon, että olemme elävä seurakunta, joka on aidosti läsnä ihmisten arjessa. Siihen tarpeeseen Kipinä vastaa hyvin.

– Luomme Kipinästä paikkaa, joka herättää tunteita. Esimerkiksi uusi alttaritaulu saattaa hätkähdyttää ja laittaa miettimään. Tunteita herättävään paikkaan on mielenkiintoa palata ja siihen on helppo kiinnittyä, Pikkarainen sanoo.

Kipinässä tapahtuu valtaosa alueseurakunnan toiminnasta. Sunnuntaisin seurakuntalaiset kokoontuvat jumalanpalvelukseen Huh­takotiin. Lisäksi Halssilan kerhotila Telkänpesässä toimii pienryhmiä ja varhaiskasvatuksen kerhoja.

Seurakunnan työntekijöiden lisäksi Pikkarainen tekee työtään Huhtasuon alueneuvoston luottamushenkilöiden kanssa. He ovat yhdessä linjanneet, että toiminnan määrärahasta käytetään noin kymmenen prosenttia tiettyjen painopistetapahtumien markkinointiin. Ensi vuodelle suunnitellaan entistä enemmän konsertteja ja vastaavia tapahtumia Kipinään.

Uskallamme kokeilla uutta.

Konsertit ovat maksullisia, koska lipputuloilla katetaan osa kuluista ja voidaan tehdä uusia konserttihankintoja. Syksyn konserttisarjan aloittaa Anssi Kela.

– Tavoitteena on toteuttaa hyvin erilaisia konsertteja perinteisestä gospelista pop-muusikoihin, joilla on jokin kiinnekohta kristilliseen kulttuuriin, vaikka se ei olisikaan heidän taiteessaan päällimmäisenä.

Pikkarainen näkee alueseurakunnassaan paljon mahdollisuuksia ja hänellä on vahva luottamus tulevaisuuteen.

– Haluamme olla rohkeita, ennakkoluulottomia ja helposti lähestyttäviä. Uskallamme kokeilla uutta ja luopua sellaisista toiminnoista, jotka eivät enää toimi.

Huhtasuon alueseurakunta

  • Aluekappalainen Paulus Pikkarainen
  • 15 työntekijää, joista 4 pappia
  • Toimitilat: Huhtakoti, Telkänpesä ja Kipinä
  • Alueneuvoston jäsenet: Antti Humalajoki, Hannu Huttunen, Milka Honkakoski, Marjatta Hynynen, Atte Kesti (pj), Sari Malmberg, Siiri Muhonen ja Tapio Peltomäki
  • Alueet: Halssila, Huhtasuo, Kangasvuori ja Seppälä (Kartta.jkl.fi -> aluejaot -> alueseurakunnat)
Jaa artikkeli: