Händel soi töissä ja kotona

Musiikki yhdisti Annastiina ja Pertti Tahkolan aikanaan Sibelius-Akatemian käytävillä. Tällä hetkellä aviopari valmistelee Händelin Messias-oratoriota Taulumäen kirkkoon.

Oratorio on musiikkiteos orkesterille, kuorolle ja laulusolisteille. Händelin Messias-oratoriota esitetään harvoin Suomessa, Jyväskylässä viimeksi 12 vuotta sitten. Musiikki kertoo Jeesuksen elämästä ja teoista syntymästä kuolemaan. Iloinen ja valoisa musiikki soljuu valtaosin duurissa.

– Messiaan kuninkaallinen sointi käy hienosti juuri Taulumäen kirkkoon. Tila on kuin tehty Händelin liikkuvalle ja ilakoivalle musiikille, jossa on paljon nopeita kulkuja, Pertti Tahkola luonnehtii.

Messiaasta on monta lyhempää versiota, mutta tällä kertaa se esitetään kokonaisuudessaan. Moni tunnistaa musiikin elokuvista. Teoksen kuuluisin osuus Halleluja on taidemusiikin historian tunnetuimpia sävelmiä.

Taulumäen esityksessä laulaa Kamarikuoro Valo. Pertti Tahkola perusti kuoron kuusi vuotta sitten, kun hän aloitti työnsä kanttorina Jyväskylän seurakunnassa. Suuri osa kuoron laulajista vaihtuu joka kerta uuden esitysprojektin alkaessa.

Messiaan kuninkaallinen sointi käy hienosti juuri Taulumäen kirkkoon.

– Koelaulussa haetaan kehityskelpoisia laulajia, koska kuorolla on laadukas sointitavoite ja hieman poikkeuksellinen kuorosointi. Kokonaisvaltainen äänenkäyttö opetetaan uusille laulajille, ja se vie aikansa, Pertti Tahkola kertoo.

Kuoron äänenmuodostaja, laulunopettaja Annastiina Tahkola opastaa tarvittaessa laulajia myös henkilökohtaisesti. Harjoittelu tiivistyy, kun esitys lähestyy.

Kuoron hyvään yhteishenkeen panostetaan. Kun laulajilla on turvallinen olo, he uskaltavat tulkita rohkeasti ja käyttää ääntään vapaasti.

– Ohjaan kuoroa kannustamalla ja hyvällä huumorilla. Letkeä ilmapiiri on tärkeää, vaikka teemmekin kovasti töitä, Pertti Tahkola kertoo.

– Kuorolaiset antavat esityksille paljon aikaansa ja paneutumista. Jokaisessa projektissa muodostuu oma kuoroperhe, jossa jokainen laulaja on oma persoonansa, Annastiina Tahkola täydentää.

Annastiina Tahkola opettaa laulua Sibelius-Akatemiassa sekä Kuopion Savonia-ammattikorkeakoulussa. Hän myös konsertoi laulajana ja oopperalaulajana. Tahkolat esiintyvät paljon yhdessä. He laulavat ja säestävät toisiaan uruilla tai pianolla.

– Oman puolison kanssa on turvallista ja helppoa tehdä töitä, koska tuntee toisen niin hyvin. On äärimmäisen tärkeää, että puoliso on tukena heikkoinakin hetkinä, Annastiina Tahkola toteaa.

Töitä ja harjoituksia on paljon iltaisin ja viikonloppuisin, ja esityksiin pitää valmistautua ja harjoitella kotonakin. Perheen lapset ovat kasvaneet elämäntyyliin. Tällä hetkellä Händel soi kotonakin niin paljon, että lapsetkin osaavat laulaa mukana.

Tiesitkö:

  • Händel Messias -oratorio esitetään sunnuntaina 2.12. kello 14.00 Taulumäen kirkossa.
  • Kamarikuoro Valon kanssa esiintyy Oulun Kamariorkesteri kapellimestarina Olli Heikkilä.
  • Solisteina Johanna Nylund, Annastiina Tahkola, Pertti Tahkola sekä Jaakko Kortekangas.
  • Liput Lippu.fi-palvelusta.
Jaa artikkeli: