Askeleita kohti unelmaa

Kunnianhimoinen ja motivoitunut opiskelijaryhmä tekee teatteria Jyväskylän kristillisellä opistolla.

Jyväskylän kristillisen opiston teatterikoulutus haastaa alan nuoret opiskelijat tutkimaan rajojaan ja omaa itseään. Alasta kiinnostuneet saavat vuoden mittaan monipuolisen koulutuspaketin.

Osaamisen rajoja on koeteltu kuluneen lukuvuoden mittaan. Syksyllä tehtiin Myrskyluodon Maija, nyt valmistellaan Elmoa. Helmikuussa esitettiin monologeja Jyväskylän alueen kirjastoissa.

Itsevarmuutta ja uusia ystäviä

Saku Taittonen sanoo teatterin olevan musiikin ohella hänen suuri intohimonsa. Nuori mies on kerännyt alan kokemusta kotipaikkakunnallaan Kuortaneella, jossa hän on ollut mukana jo neljässä kesäteatteriesityksessä.

– Kurssi on vastannut odotuksia, jopa ylittänyt ne. Koko ajan vahvistuu ajatus siitä, että teatteri ja musiikki ovat minun juttuni.

Riihimäkeläinen Säde Leino jakaa Taittosen tunnelmat.

– Kuulin, että tämä on hyvä kurssi, ja on ollut parempi kuin osasin odottaakaan. Olen saanut itsevarmuutta esiintymiseeni, ja uusia ystäviä myös, hän iloitsee.

Leinon sydän sykkii teatterille, mutta kirjoittaminenkin kiinnostaisi.

– En kuitenkaan näytelmiä kirjoittaisi, hän rajaa.

Produktioiden lisäksi opiskellaan myös teoriaa. Näyttelijäntyön perusteiden lisäksi tutustutaan fyysiseen teatteriin, improvisaatioon, naamioteatteriin sekä akrobatia-parkouriin. Dramaturgian perusteet ja käsikirjoittaminen, ohjaaminen ja esitysanalyysi syventävät teatterin ymmärtämistä.

Opintoihin sisältyvät myös draamakasvatuksen perusopinnot, jotka suoritetaan Jyväskylän avoimeen yliopistoon

Säde Leinolle tutustuminen teatterin historiaan on avannut uusia näköaloja. Saku Taittonen on oppinut, miten roolihahmoaan voi lähestyä, miten hahmo rakentuu pienistä eleistä ja ilmeistä.

– Kesäteatterissa mentiin vaan lavalle ja esitettiin. Täällä lähdetään ihan toiselta tasolta, hän kehuu.

Upeitten tarinoitten välittäjä

Kurssin pääasiallinen ryhmänohjaaja on näyttelijä Ville Kiljunen, joka on jo viiden vuoden ajan vetänyt opiston teatterikoulutuslinjaa.

Kiljunen on alun perin luokanopettaja, joka opiskeluaikoinaan kiinnostui Ylioppilasteatterista. Valmistumisensa jälkeen hän vietti antoisan vuoden Lahden kansanopiston teatterikoulutuksessa.

– Rakastuin siihen, että teatterissa saa välittää ihmisille upeita tarinoita. Ihmiset tarvitsevat kertomuksia toisistaan ja itsestään, hän toteaa.

Lukuvuoden opintokokonaisuuksia suunnitellessaan hän tahtoo antaa opiskelijoille mahdollisimman monipuolisen kuvan teatterin mahdollisuuksista ja keinoista. Hän on itse päävastuussa opetuksesta, mutta vieraillevat ohjaajat antavat opiskelijoille tilaisuuden työskennellä erilaisten teatterintekijöiden kanssa.

Hän määrittelee kansanopistovuoden olevan opiskelijoille elämän risteyskohta.

Jyväskylän kristillinen opisto on hänen mielestään turvallinen ja kotoisa oppimisympäristö, jossa näkyy arkikristillisyys. Opiskelijoita on kaikista maailman kolkista.

– Ilmapiiri on tasa-arvoinen, toisia kunnioittava. Opistolla saa olla kuka on. Hyvä täällä on olla, hän vahvistaa.

 

Kouluttajan kädenjälki yleensä näkyy opiskelijoissa. Kiljunen toivoo ”Kiljusen metodin” jättävän jälkensä nuoriin niin, että he pystyvät aitoihin ajatuksiin ja tunteisiin lavatyöskentelyssään.

Useat entiset oppilaat ovat jääneet vahvistamaan Keski-Suomen alueen teatterikenttää, ja moni tähtää alan maineikkaimpiin opinahjoihin.

– Koulutuskenttä on laaja, ja teatterin ammattilaiseksi on monta reittiä, hän rohkaisee alasta kiinnostuneita.

Tummasävyinen sankaritarina

Musikaali Elmo tehdään yhdessä opiston musiikkikoulutusryhmän kanssa. Näyttämölle nousevat kaikki 10 teatterilinjalaista ja 13 musiikin opiskelijaa. Elmon ohjaa näyttelijä, muusikko ja ohjaaja Aapo Oranen. Oranen on itse käynyt opiston teatterilinjan kymmenkunta vuotta sitten. Hän toteaa, että nykyiset opiskelijat vaikuttavat erittäin motivoituneilta ja kunnianhimoisilta.

Elmo on Orasen mukaan hyvin suomalainen, tummasävyinen sankaritarina, joka kertoo voittamattomasta urheilijasta.

– Elmo on filosofi, urheilija siitä kaikkein herkimmästä päästä. Tarinassa on elämän tummempia sävyjä, Oranen kuvailee.

Musikaali Elmon ensi-ilta on Huoneteatterissa torstaina 12. huhtikuuta.

 

Jaa artikkeli: