Äitejä vaivaa syyllisyys

Sari Helinin Huono Äiti -yhteisössä eletään epätäydellistä elämää ja ollaan välillä kyllästyneitä ja voimattomia. Korona-aikana naiset ovat kertoneet paljon väsymyksestä.

Kenen äiti olet itse?
Minulla on kaksi omaa lasta, 11-vuotias tyttö ja 17-vuotias poika. Poikamme syntyi Yhdysvalloissa, tyttömme Helsingissä. Molemmat ovat musiikkiluokkalaisia eli meillä soi paljon.

Millainen äiti olet?
Olen hauska, mutta tiukka. Olen sitä mieltä, että ihmisen pitää käyttää täysimääräisesti sitä älykapasiteettia, joka hänelle on annettu. Inhoan tehtävien viime tinkaan jättämistä ja huolimattomuutta. Saarnaan vitamiineista, mutta tarjoan valmisruokaa. Kun teen ruokaa, teen kolme ruokaa kerralla. Olen kiinnostunut nuorten asioista. Meille on aina saanut tulla kavereita ja yritän tarjota nuorille kesätöitä. Nalkutan aika usein, siitä tulee palautetta. Mutta myös pussaan.

Mikä on Huono Äiti -yhteisö?
Yhteisö on jo 10-vuotias. Se alkoi Facebookista ja laajeni nettisivuksi sekä yritykseksi. Se on journalistisesti johdettu media, jossa johtoajatuksena on epätäydellisyyden tunnustaminen. Tavoitamme useita satoja tuhansia naisia viikossa.

Minkä äitimyytin haluaisit ensimmäisenä murtaa?
Täydellisyyttä ei ole. Me kaikki sinnittelemme, on turha esittää muuta. Jokaisella on jotakin, se on yksi elämän tärkeitä oppeja.

Millaisena näet naisen aseman tässä ajassa?
Olen hyvin ilahtunut naispääministeristämme, hän antaa hienon roolimallin tytöille. Naisen asema Suomessa on hyvin erilainen kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, missä naisen yhä pitää huolehtia ripsistään ja säärikarvoistaan, vaikka olisi mikä korona-aika. Suomessa naisella on moninaisempi rooli.

Eroavatko miehen ja naisen roolit perheessä?
Naisilla on tapa kahmia itselleen määräysvaltaa perheessä niin, että nainen johtaa orkesteria ja mies tottelee. Toisaalta jotkut miehet valitsevat sohvan joka ikinen ilta, ole siinä nyt sitten! Eli niin monta on tarinaa kuin on perhettäkin.

Millaisista asioista naiset avautuvat?
Naiset avautuvat eniten ihmissuhteista, huonoista liitoista, rakastumisista, lasten ongelmista ja omasta jaksamisestaan. Naisten väsymys on korostunut korona-aikana, siitä tulee joka viikko useita kirjoituksia. Saamme myös hyvin riipaisevia tarinoita ihmisiltä, jotka elävät päihdeperheissä. Siksi liitämme aina julkaisun yhteyteen tahot, joista saa apua. Yhteisö myös kannustaa muita eikä ketään saa lynkata.

Jokainen meistä kokee välillä olevansa huono äiti. Mikä avuksi?
Lasten mukana tulee asia, josta ei puhuta: jatkuva syyllisyys. Miksi silloinkin sanoin lapselle näin? Miksi kärsivällisyyteni ei riittänyt? Miksi olin niin huono? Miksi en pysty parempaan? Ensin pitää pyytää anteeksi lapselta ja sen jälkeen korjata omaa käytöstään. Jos jatkuvasti huutaa tai on tunne, että tekee lapselle väkivaltaa tai on tehnyt väkivaltaa, ei kannata jäädä häpeämään asiaa yksin vaan kannattaa hakea apua.

Paras palaute, jonka olet äitinä saanut?
Olet paras äiti mulle, on tosi hyvä palaute.

Voiko äitiydessä epäonnistua?
Äiti ei ole aina lapselleen paras äiti. Olen erittäin huolissani siitä, että korona-aikaan lastensuojelun ilmoitusten määrät ovat romahtaneet. Muistutin juuri lukijoitani siitä, että aikuisen velvollisuus on tehdä ilmoitus, jos epäilee lapsen laiminlyöntiä, saati vahingoittamista.

Kuinka vietät äitienpäivää tänä poikkeuksellisena vuonna?
Yritän päästä metsään koiran kanssa. Luultavasti saan pakotettua äitienpäivän kunniaksi myös teinin mukaan.

Mieluisin äitienpäivälahjasi?
Itse tehdyt kortit ovat parhaita ja aina tallessa.

Huonon Äidin saama korona-avustus on ollut viime aikoina paljon julkisuudessa. Kuinka olet jaksanut mylläkässä?
Mylläkkä on ollut käsittämätön tappouhkauksineen ja herjauksineen. Olen yrittänyt pitää mielessä veljeni kannustuksen, että olen hakenut rahaa hankkeeseen, joka tuo työtä maakuntaan enkä ole tehnyt mitään rikollista. Ystäväni sanoi joskus, että Huono Äiti on kuin Äiti Jeesus. En väitä niin, mutta löydän yhteneväisyyksiä. Uskon tässäkin asiassa korkeampaan voimaan, jonka avulla selviämme.

Äitienpäivää vietetään toukokuun toisena sunnuntaina, tänä vuonna 10. toukokuuta. Päivä on virallinen liputuspäivä.
Jaa artikkeli: