Ääni käyttöön joka vaaleissa

Seurakuntavaalien ennakkoäänestysviikko käynnistyi tiistaina, kun lukuisat äänestyspaikat avautuivat eri puolilla kaupunkia. Taajamien ulkopuolella äänestämään pääsi myös jämerässä vaaliautossa.

Reippaan oranssi seurakuntavaaliauto lipuu halki tihkusateisen Puuppolan ja parkkeeraa vastikään suljetun M-kauppa Ritan pihamaalle. Marraskuiset pellot levittäytyvät ympärillä vaitonaisina ja kaupassa on hiljaista.

Äänestä täällä! kehottaa tarra vaaliauton kyljessä, ja tasan kello kymmeneltä paikalle saapuukin ensimmäinen äänestäjä. Puuppolassa asuvan Tiina Nymanin mielestä kaikissa vaaleissa, myös seurakuntavaaleissa, on äänestettävä.

– Totta kai! Ja kyllä se on minulle seurakuntalaisenakin tärkeää, että meillä on siellä hyvät päättäjät päättämässä seurakunnan asioista.

Vuoden 2018 seurakuntavaalien teema on ”minun kirkkoni”. Nyman pohtii hetken omaa kirkkoaan.

– Olen oikeastaan aika tyytyväinen. Sellainen vapaa ja nuorekas meininki on aina tervetullutta, ja mielestäni sitä on viime aikoina ihan mukavasti ollutkin.

Seuraavaksi paikalle reippailevat Reijo ja Pirkko Paananen, jotka kiittelevät kodin tuntumaan saapuvaa äänestysmahdollisuutta. Reijo Paananen kertoo äänestävänsä, jotta saisi seurakuntaan päättäjäksi tutun ihmisen, jonka ajamista asioista on perillä. Pirkko Paanaselle äänestysinto tulee jo verenperintönä.

– Äiti aikoinaan opetti, että äänestämässä pitää jokaisen käydä. Hän meni itse vielä 90-vuotiaana hameen helmat hulmuten äänestämään. Se on perinne.

Kirkko ja seurakunta kuuluvat Paanasten elämään kiinteästi.

– Olemme olleet luterilaisia koko ikämme ja seurakunnan tapahtumissa käymme aina vointimme mukaan. Kyllä kirkko on meille aika tärkeä, Pirkko Paananen kertoo.

Markettikirkot ja -vihkimiset eivät kuitenkaan herätä innostusta, eikä suuria uudistuksia kirkkoon tarvitsisi muutenkaan tehdä.

– Vaikka kyllähän kirkko saa lähellekin tulla. Eihän se kaikkia tavoitakaan, jos toimintaa on vain kirkolla. Mutta tapahtumia on kyllä tarjolla, jos niitä vain malttaa hakea ja niihin osallistua. Tämä maailma on vain mennyt niin kiireiseksi ihmisille, meille eläkeläisillekin, hän hymyilee.

Taulumäen kappalainen, vaalitoimitsija Raimo Laine otti äänestäjät vastaan koleasta ilmasta huolimatta hymyssä suin.

Tasan kello 11 vaaliauto starttaa jälleen. Päivän ohjelmassa on vielä muun muassa Korpihovin palvelutalo, K-market Herkkukeidas ja Saakosken Koskibaari Korpilahdella. Viikon viimeinen etappi on Tikkalan koulun parkkipaikka perjantaina kello 18.

Vaaliauton lisäksi seurakuntavaalien ennakkoäänestyspaikkoja on järjestetty oppilaitoksiin, kauppakeskuksiin, kaupunginkirjastolle, kirkoille ja Kauppakadun Kompassille. Ennakkoäänestys jatkuu lauantaihin 10.11. saakka.

Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18.11. Äänestysaikaa on klo 11–20. Vaalipäivänä voi äänestää vain oman alueseurakunnan siinä äänestyspaikassa, joka on kerrottu kotiin lähetetyssä vaalikirjeessä.

Jyväskylän seurakunnan äänestyspaikat:

- Huhtasuon alueseurakunta: Huhtakoti, Nevakatu 1 
- Keltinmäen alueseurakunta: Keltinmäen kirkko, Keltinmäentie 10 
- Keskustan alueseurakunta: Kaupunginkirkko, Kirkkopuisto 
- Korpilahden alueseurakunta: Korpilahden kirkko, Kirkkomäentie 1–3 
- Kuokkalan alueseurakunta: Kuokkalan kirkko, Syöttäjänkatu 4 
- Palokan alueseurakunta: Palokan kirkko, Rovastintie 8 A 
- Säynätsalon alueseurakunta: Säynätsalon kirkko, Saarnatie 
- Tikkakosken alueseurakunta: Tikkakosken kirkko, Kirkkokatu 18 
- Vaajakosken alueseurakunta: Vaajakosken kirkko, Kirkkotie 11

Tutustu ehdokkaisiin ja testaa vaalikonetta osoitteessa: 
www.jyvaskylanseurakunta.fi/vaalit

 

Jaa artikkeli: