Video pääsiäispullista tavoitti Heikkilät

Leena ja Alpo Heikkilä ovat iloinneet verkkotarjonnan monipuolisuudesta poikkeusaikana.

KADUT OVAT TYHJIÄ. Ihmisiä ei juuri näy. Koronaeristyksessä eläminen on inkeroislaisille Alpo ja Leena Heikkilälle monella tapaa pysäyttävä kokemus.

Alpo täytti hiljan 70 vuotta, mutta huolehtii kodin ulkopuolisista asioista, sillä viisi vuotta nuoremman Leenan jalkaa on operoitu.
– Ei minua pelota, paperitehtaalla osaston työnjohdossa liki 39 vuotta palvellut Alpo vakuuttaa. Silti virukseen liittyvät uutiset ja valtiovallan päätökset ovat koskettaneet omaa elämää. Inkeroisten tarinamiesten kokoontumiset ja kuntosali jäivät tauolle.

Ehdittiin jännittää, miten Meksikoon lähtenyt tytär selviää rajojen umpeutuessa. Lopulta lento kotimaahan järjestyi.

Tekemistä mieli kuitenkin kaipaa. Kotona istumisen vastapainoksi on hypätty toisinaan autoon ja huristeltu Kymijoen kuohuville koskille. Suhde luontoon syvenee.

Heikkilöille on tärkeää seurakuntaan osallistuminen. Nyt hiljaisella viikolla oli pakko hyväksyä, että vuosien perinne kiirastorstain ehtoollisella käyntiin katkesi.  Niinpä Alpo päätti liittyä yhteisöpalvelu Facebookiin. Kannettavan tietokoneen kautta pääsi seuraamaan oman seurakunnan suoratoistona lähettämiä jumalanpalveluksia ja hartauksia. Kun läppärin kytki vielä HDMI-kaapelilla televisioon, kuva siirtyi isolle ruudulle. Älypuhelinversiossa Alpo kiittelee kuvan terävyyttä.

Joskus lähetys katkeili. Silloin striimi katsottiin hieman myöhemmin tallenteelta.
– Vaikka kirkon penkit ovat tyhjät ja kännykkäkamera näyttää rajatun alueen alttarin ääreltä, lähetyksen sanoma on kuitenkin se tuttu, Leena kiittelee.

PIAN LÄHETYSALUSTALTA alkoi löytyä muutakin kiehtovaa. Lähetys- ja evankelioimistyön vastuuryhmässä nuijaa heiluttavan Alpon verkkokalvolle on piirtynyt kuva tutusta papista leipomassa tyhjän haudan pääsiäispullia. Niissä vaahtokarkki suli kuumassa uunissa herkun sisältä. 

Löytyi lisää iloittavaa, olohuonekirkkoja ja kanttoreiden inspiroimia musiikkiesityksiä. Tuli tietoa, että voi myös kurkistaa yhtymän alueen muiden seurakuntien kirkkoihin – tai vieläkin kauemmas. Valkealasta on mieliin piirtynyt usealla kameralla toteutettu lähetys, jonka aluksi drone taivaalta välitti ruutuun koko pyhäkkömiljöön.

JOS HALUSI vaihtelua, radion ohella Ylen tv-jumalanpalveluksia lähetettiin nyt joka pyhä. Vaihtoehtona oli TV7:n lähetys tai kuuntelu Radio Dein kautta.

Alpo toteaa, että nyt tulee aiempaa enemmän ajateltua koko maailman hätää. Vitsaukset koskettavat valtavaa ihmisjoukkoa. Leena taas sanoo, että koto-Suomessa eristyksessä ymmärtää, mikä arvo on asioilla, jotka määräajaksi on nyt otettu pois.

Perhepäivähoitajana aiemmin työskennellyt Leena jo miettii, voisiko uusia välineitä hyödyntää seurakunnassa vaikka hiljenneen pyhäkoulurintaman elvyttämisessä.

Jaa artikkeli: