Vahtimestari ennakoi tulevaa

Jarmo Havukainen avaa oven.

Ovien avaaminen ja sulkeminen on yksi työhön liittyviä perustehtäviä. Ylivahtimestari Jarmo Havukaisen työhuone sijaitsee Kuusankosken seurakuntakeskuksessa.

VAHTIMESTARIN tärkeä tehtävä seurakunnassa on huolehtia, että tilat ovat kunnossa, kun porstuassa alkaa kolista. Varauslistan perusteella pitää tietää, mitä pian tapahtuu. Jos tilaisuus sijoittuu aamuun, tuolit, pöydät ja muut välineet hoidetaan paikoilleen jo edellisenä iltana.

Parasta työn monipuolisuus

Tammikuun alkupäivinä työnsä aloittanut ylivahtimestari Jarmo Havukainen, 57, pitää työn parhaana puolena monipuolisuutta. Vaikka esimiestyö yhdeksän hengen joukon eli Kuusankosken, Valkealan ja Jaalan perinteikkään ”Mestaritiimin” ohjauksessa vaatii hallintoon ja materiaalihankintoihin liittyviä asioita, niille fyysistä vastapainoa tarjoaa kaikki kiinteistöjen äärellä tapahtuva touhuaminen.

– Se voi tarkoittaa hyvin erilaisia asioita. Jos tilojen käyttäjä on ulkopuolinen taho, opastusta ja apua tarvitaan enemmän. Oma väki tietää jo paljon, miten toimitaan. Läsnä olemisella varmistetaan, että kaikki sujuu. Toki yllätyksiinkin pitää varautua. Ovet avataan ja suljetaan oikealla hetkellä. Myös liputtaminen kuuluu työnkuvaan yhtä lailla kuin kahvin keittäminen.

– Hyppäsin tammikuussa aika suuriin saappaisiin, sillä edeltäjäni Eija Mäkelä oli hoitanut tehtävää jo neljäkymmentä vuotta.

Kaikki kehittyy ja muuttuu, joten myös Jarmon toimenkuvaan kuuluu oman työalan kehittäminen.

– Se ei tarkoita, että muutoksia pitäisi tehdä muutosten vuoksi. Ihmisen merkityksen näin jo edellisessä työssäni puolustusvoimien palveluksessa. Elämä ympärillä kuitenkin muuttuu, joten mukana on pysyttävä. Automaatio ja tietotekniset järjestelmät tulevat ihmisten avuksi ja siinä kehityksessä meidän on pysyttävä mukana.

Jaa artikkeli: