Työtä näköalapaikalla

Vierailu Iitin lukiossa oli osa Iitin seurakunnan piispantarkastusta. Piispa Seppo Häkkinen vastasi Jarno Pesosen (vas.) ja Väinö Jäppisen esittämiin kysymyksiin.

Vierailu Iitin lukiossa oli yksi osa Iitin seurakunnan helmikuista piispantarkastusta. Oppilaskunnan puheenjohtajat Jarno Pesonen ja Väinö Jäppinen esittivät Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkiselle lukion oppilaiden laatimia kysymyksiä. Omaa elämänkatsomustaan ja sen muuttumista piispa joutui pohtimaan pitkään.
– Elämänkatsomus ei ole kiveen hakattu, se elää koko ajan. Osaltani se on yksinkertaistunut ja pelkistynyt. Läheiset ihmiset ja toisten tuki merkitsevät yhä enemmän.

Piispan työtä Häkkinen kuvaa näköalapaikaksi kirkkoon ja yhteiskuntaan. Työhön sisältyy hallinnollisia tehtäviä ja paljon kokouksia, pappien vihkimistä ja kaitsentaa sekä ekumeenista yhteistyötä, hänellä erityisesti Venäjän suuntaan.
– Minulla ei ole työaikaa eikä esimiestä, ja muut täyttävät kalenterini. Työpäiväni ovat hyvin vaihtelevia, on paljon tapaamisia ja työtä julkisuudessa.

Piispan kanta samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen oli selkeä. Suomen laki mahdollistaa sen, mutta kirkon omat säännökset eivät. Kirkon perusvakaumuksen mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen. – Toiveeni on, että oppisimme elämään toistemme kanssa silloinkin, kun olemme eri mieltä.

Piispantarkastuksessa Häkkinen on kääntänyt toiminnallisen katseen menneisyydestä tulevaan. Iitin seurakunnassa huomisen haasteet ovat tutut: väestön väheneminen vaikuttaa toimintaedellytyksiin.
– Toiminnallisesti tarvitsemme uutta dynaamisuutta jumalanpalveluselämään, sillä seurakunta on ennen kaikkea jumalanpalvelusyhteisö, Seppo Häkkinen sanoo.

Jaa artikkeli: