”Tärkeää, että joku ottaa kopin”

Itsekin seurakunnan toimintaan osallistuva Merja Rossi pitää hyvänä, että Suomen maksama EU-raha voi hankeavustuksina vauhdittaa myös oman seutukunnan kehitystarpeita.

– ON TÄRKEÄÄ, että viranomaispuolella joku ottaa kopin. Muutoin työttömyys, yksinäisyys tai sairaus voi pudottaa ihmisen turvaverkkojen ulkopuolelle, toteaa 19 vuotta EU-rahoituksen kanssa työskennellyt Merja Rossi Kouvolasta.

Rahoitusasiantuntijan tehtävistä vuonna 2019 eläkkeelle siirtynyt Rossi on jakanut neuvoja, kun Elimäen seurakunnassa valmistellaan kaksivuotista EU-hanketta osallisuuden lisäämiseksi Korian alueen asukkaille. Tavoitteena on parantaa heikoimmassa asemassa olevien perheiden ja yksineläjien asemaa Kouvolan seurakuntayhtymän diakonian kanssa.

– EU:n jakamaa 75 prosentin tukea 16-65-vuotiaille kohdistuviin hankkeisiin ei myönnetä vakiintuneeseen toimintaan. Nyt puretaan ihmisten esteitä parantaa omaa elämisen laatua.
Joskus hankkeen tuloksena nähdään vasta seuraava askel tai ymmärretään oma arvo. Kuulutaan johonkin. Joku uskaltautuu muiden ihmisten joukkoon. Joku pääsee koulutukseen ja työelämän alkuun.

Vaikka Suomi on rikas maa, moni kokee köyhyyttä, josta seuraa osattomuutta ja syrjäytymistä. Nuorten mielenterveysongelmista johtuva työttömyys huolettaa. Peruskoulun jälkeen liian moni nuori ”katoaa”.

AIKANAAN Kymenlaakson Marttojen toiminnanjohtajana toiminut Rossi korostaa hankkeiden olevan uusien toimintatapojen luomista. Niiden ei tule lähteä toimijan vaan kohderyhmän tarpeista.
– Emme kerää uusia jäseniä tai rahoita normaalia toimintaa. Hanke voi toimia porttina, tärkeiden asioiden ja kontaktien välittäjänä. Syntyy uudenlaista turvaa, keskinäisiä WhatsApp-ryhmiä tai muita osallistumisen mahdollisuuksia.

Jaa artikkeli: