Puhjonranta vaihtoi öljyn maalämpöön

Mies seisoo toppatakki päällä lämmönjakohuoneessa, jossa risteilee putkia ja piuhoja.

Seurakuntayhtymä kuroo korjausvelkaa uudistamalla lämmitysmuotoja.

MAALÄMMÖN käyttöönotto maaliskuun alussa pudottaa Puhjonrannan leirikeskuksen energiatarpeen kolmasosaan entisestä. Öljyä on tarvittu vuosittain noin 65 000 litraa. Ykkösvaiheen urakka maksoi veroineen 416 640 euroa.

Puhjonrannan rakennukset sijaitsevat eri puolilla aluetta. Tosin niistä vain osa on ympärivuotisessa käytössä. Päärakennuksen katolla olevat aurinkokeräimet lämmittävät veden kesäisin.

Syksyllä alkanut projekti myöhästyi suunnitellusta parilla kuukaudella komponenttien toimitusongelmien vuoksi. Kiinteistöjen välille 1984 asennetut lämpölinjat uusittiin urakan yhteydessä. 

Maalämpö otetaan viidestä 245 metrin syvyisestä porakaivosta. Lämmitysjärjestelmän etuna on sen vähäinen huollon tarve. Talonmiehen lisäksi toimintoja voidaan ohjata etänä kiinteistöpuolen toimistosta. Kiinteistöpäällikkö Asko Mallat pitää tätä tärkeänä, sillä henkilökuntaa on rajallisesti ja ensimmäinen vuosi ”tulee olemaan järjestelmän säätöjen optimointia”. 

MAALÄMPÖKAIVOJEN poraaminen ei Mallatin mukaan ole kaikkialla sallittua, joten esimerkiksi Valkealassa kirkko, seurakuntatalo ja kerhotila liitettäneen kaukolämpöön. Kouvolan seurakuntakeskuksen katolle on asennettu poistoilmalämpöpumput sekä aurinkopaneelit. Seurakuntayhtymän öljylämmityksistä luovutaan vaiheittain vuoteen 2030 mennessä. Karhunkankaan siunauskappeli sai lämpöpumput, varalla on toistaiseksi öljy.

– Tarkoitus on vaihtaa vuosi kerrallaan led-polttimot kaikille yhtymän hautausmaille.  

Niinirannan kaasukattila uusittiin rikkoutumisen vuoksi. Suunnitteilla on ilmavesilämpöpumpun asentaminen rinnalle. Lepolan siunauskappelin öljystä myös luovutaan.

– HILJAN kirkkohallitus koulutti yhtymää siitä, miten kiinteistöstrategiassa jaottelu tehdään kolmessa korissa. Säilytettäviä ovat kirkot, mutta myös toiminnallisesti tärkeät rakennukset. Kolmannessa korissa ovat ne, mistä luovutaan. Uutta kiinteistöstrategiaa vuosille 2025–2030 aletaan laatia tänä vuona. Ympäristödiplomin uusintaa anotaan vuosille 2023–2028. Uudessa sähkönhankintasopimuksessa pyritään hiilineutraalisuuteen.

Jaa artikkeli: