Petri Laaksonen laulaa elämästä

Vielä 25 vuotta sitten Petri Laaksonen toimi musiikinopettajana Laajasalon yläasteella ja lukiossa.

Koulun kuoro ja orkesteri olivat Petri Laaksosen lempilapsia ja tuottivat tasokkaita musiikkielämyksiä kiitolliselle yleisölle. Nimeä säveltäjänä oli tullut jo 80-luvun puolella Euroviisujen merkeissä, kun hitit Sata salamaa ja Eläköön elämä painuivat kansan yhteiseen muistiin, ja elävät siellä edelleen. Ylioppilaskunnan Laulajien vuonna -92 ilmestyneellä serenadilevyllä oli kaksi Petrin sävellystä, joista Täällä Pohjantähden alla on yksi rakastetuimpia suomalaisia mieskuorolauluja.
– Rakastin työtäni ja varsinkin oppilaitani, mutta sielu paloi myös musiikin tekemiseen. Oli tehtävä valinta. Jäin opintovapaalle, koska halusin pätevöityä hoitamaani virkaan.

PETRI opiskeli Sibelius-Akatemiassa, teki lauluja ja oli mukana tekemässä Agricolan kirkon joka pyhäistä Tuomasmessua.
– Siihen aikaan ei ollut valmista materiaalia kovinkaan paljoa, joten moni messulaulusovitus piti tehdä itse. Kyllä sitä energiaa silloin nuorena piisasi, Petri naurahtaa.

Petri palasi opettajan virkaan vielä vuodeksi, mutta tie oli jo valinnut miehen. Hän otti riskin ja jätti opetustyön. Ensilevy oli ilmestynyt vuonna 94 ja unelma toisesta levystä alkoi elää. Sittemmin levytyksiä onkin syntynyt lähes vuosittain. 13 soololevyä, useita kokoelmia ja teemalevyjä. Kultaa ja platinaa on sadellut. Parhaimmillaan ja aidoimmillaan Petri Laaksonen on kuitenkin live-esiintyjänä.
– Konserttitilanteen välitön kontakti yleisöön antaa voimaa sekä kuulijoille että minulle. Haluan tarjota kuulijoilleni kiitokseksi mieliinpainuvan illan laulujeni parissa.

25-VUOTISJUHLAKIERTUEELLA kuullaan Petrin rakastetuimpia lauluja. Kokoonpanossa on Petrin ja pianon lisäksi parin-kolmen hengen yhtye. Kouvolalaisilla Petrin musiikin ystävillä on tilaisuus nauttia konsertista Kuusankosken kirkossa marraskuun 24. päivänä, Kirkkomusiikkiviikon päätöskonsertissa klo 18.
– Kuusankosken kirkko on minulle tuttu konserttipaikka ja olen iloinen, että konserttini on otettu osaksi Kuusankosken Kirkkomusiikkiviikkoa. Nyt kun arkeen paluu ihanan kesän jälkeen häämöttää, minulla on edessäni vaikea valinta laulujeni runsaudensarvesta. Olen tavattoman kiitollinen siitä, että olen saanut jo neljännesvuosisadan ajan toteuttaa lapsuuteni ja nuoruuteni haavetta, Petri toteaa.

VIIMEISEN vuoden aikana Petri Laaksosta on työllistänyt Gospel Gentlemen -kiertue yhdessä Jaakko Löytyn ja Pekka Simojoen kanssa.
– Takki oli aika tyhjä joulukonserttirumban ja kiertueen jälkeen. Palautuminen on hitaampaa kuin kolmekymppisenä, Petri myöntää.

Petri ei ole koskaan kokenut olevansa julistaja.
– Olen enemmänkin ymmärtäjä ja vierellä kulkija. Lauluni käsittelevät elämää, kuolemaa, lohdutusta, ihmistä, Jumalaa… Viimeisin levyni In memoriam – Elät aina minussa ja sen jälkeinen konserttikiertue auttoivat käsittelemään omien menetysteni jättämää tyhjyyden ja tarkoituksettomuuden tunnetta, Petri kertoo.

Juhlakiertueen jälkeen Petri aikoo käydä innokkaasti uuden materiaalin kimppuun.
– Sävellystyö alkaa aina nollasta. Jos terveyttä ja elinvuosia suodaan, minulla on edessäni vielä monia työvuosia. Leiviskää pitää hoitaa, kun se kerran on suotu, Petri Laaksonen muistuttaa.

KUUSANKOSKEN KIRKKOMUSIIKKIVIIKKO 18.-24.11.2019
Konsertit Kuusankosken kirkossa:
Ma 18.11. klo 18 Avajaiskonsertti
Kuusankosken Kirkkokuoro ja T. Rautasuon musiikkitilin stipendien jako. Vapaa pääsy.
Ti 19.11. klo 18 Puhaltajien ilta
Pohjois-Kymen musiikkiopiston nuorten puhallinsoittajien konsertti, johtaa Ari Heinonen. Mukana Kymi Wind Band I sekä vaskikvintetin ja puupuhaltajien esityksiä. Liput 10 €.
Ke 20.11. klo 19 Sakari & Pietilä Duon konsertti
Saksofonitaiteilija Esa Pietilän ja urkutaiteilija Pétur Sakarin virtuoosinen konsertti. Tunnettuja teoksia eri aikakausilta yllätyksellisesti versioiden ja improvisoiden. Liput 10 €.
To 21.11. klo 19 Rakkaudesta-konsertti
Koloratuurisopraano Marika Hölttä ja pianisti Juho Lepistö, piano. Rakkaita suomalaisia lauluja, kauniita kirkkoteoksia sekä hieman oopperaakin. Liput 10 €.
Pe 22.11. klo 19 Maan korvessa kulkevi –konsertti
Kristiina Brask, laulu, Mikko Tuomi, kitara ja Ossi Jauhiainen, piano & laulu. Vanhoja virsiä ja uusia hengellisiä lauluja raikkain sovituksin. Liput 10 €.
La 23.11. klo 17 Laulutuuli-konsertti
Pekka Laukkarinen trio laulaa lapsikuorolaisten kanssa. Vauhdikas konsertti uusien Laulutuuli-laulujen seurassa. Liput 10 €.
Su 24.11. klo 18 Täällä Pohjantähden alla – Petri Laaksosen 25-vuotisjuhlakonsertti.
Kauneimpia lauluja Laaksosen tuotannosta 25 vuoden varrelta. Liput 20 €.

Jaa artikkeli: