Pääkirjoitus: Mahdollisuuksien kynnyksellä

Päätoimittaja Laura Blom

Verkkoyhteys kirkkoon ei katkea.

Koronakevään aikana Kouvolan seurakunnat tekivät digiloikan, joka on tuonut virtaa sähköiselle kirkonmäelle. Iloiset kirkkomuskarit, tunnelmallinen kirkkomusiikki ja livelähetykset ovat tuoneet seurakunnan lähelle, vaikka olemme joutuneet pitämään fyysistä etäisyyttä. Yhteys, lohdutus ja ilosanoma ovat koskettaneet verkon välityksellä. Tutun papin ja kotikirkon on voinut nähdä puhelimen tai tietokoneen ruudulla, vaikka ovet jumalanpalveluksiin ovat olleet kiinni.

Nyt kirkon ovet jälleen avataan. Jumalanpalvelukset avoimina yleisötilaisuuksina käynnistyvät 7. kesäkuuta alkaen Kouvolan seurakunnissa. Verkkoyhteys kirkkoon ei kuitenkaan katkea. Jumalanpalvelukseen -vuorollaan Kouvolan eri kirkoista – pääsee joka sunnuntai koko kesän ajan digitaalisesti kotisohvalta, takapihan terassilta tai vaikka mattolaiturilta. Sama koskee esimerkiksi seurakuntien kesäillan konserttisarjaa, joka järjestetään Youtubessa. Verkko palvelee riskiryhmiin kuuluvia ja kaikkia, joille seurakunnan toimintaan osallistuminen sähköisillä kanavilla on hyvä vaihtoehto.

Tulevaisuuden kirkko on kohtaamisen paikka sekä kasvokkain että verkossa. Poikkeusajan opit on aika hyödyntää seurakunnissa. Mitä uutta ja arvokasta seurakunnan digiloikka nosti esille? Kirkon toiminta verkossa tavoitti myös aivan uusia kävijöitä. Miten huomioimme heidät jatkossa? Monelta seurakuntalaiselta löytyy jaettavaa seurakunnan verkkotoiminnan suunnitteluun ja toteutukseen. Kirkko seisoo nyt digiajan mahdollisuuksien kynnyksellä. Avataan ovi ja otetaan rohkeasti askelia uudella polulla.

Tällä hetkellä seurakunnat valmistautuvat ihmisten parissa tapahtuvan toiminnan asteittaiseen käynnistymiseen, messuista rippikouluihin ja konserteista kesäkerhoihin. Seurakuntatyön suunnittelua värittää varautuminen: koronatilanteen muuttuessa myös toimintatapoja muutetaan nopealla aikataululla.             
Työ ja rukous kirkossa jatkuvat kaiken epävarmuudenkin keskellä. Usko, toivo ja rakkaus kantavat meidät tämän vaiheen läpi.

Jaa artikkeli: